Asztalitenisz: Majoros és Szudi is két lépésre Tokiótól

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.03.15. 11:28
null
Majoros Bence (Fotó: Tumbász Hédi – archív, 2020)
A Dohában zajló asztalitenisz olimpiai világselejtezőn a 2. táblán szereplő Majoros Bence és a 3. táblán küzdő Szudi Ádám is bejutott az elődöntőbe, így mindketten már csak két győzelemre van az olimpiai kvótától

 

Mindenki úgy számolt, hogy Majoros Bence ellenfele a dohai olimpiai világselejtező 2. táblájának negyeddöntőjében a sportág legendája, Vlagyimir Szamszonov lesz, ám a fehérorosz zseni már a vasárnapi nyolcaddöntőben sem állt asztalhoz.

„Melegíteni még láttuk, aztán csak kaptuk a hírt, hogy visszalépett” – mondta férfi asztalitenisz-válogatottunk szövetségi kapitánya, Muskó Péter, amit Majoros azzal egészített ki, hogy „azt hallottuk, hogy megsérült”.

Akármi is történt a világranglistán 205. helyen álló 21 éves török Abdullah Yigenlernek ezzel az ölébe hullott a továbbjutás, s ne tagadjuk, a világranglista-61. Majorosnak sem jött rosszul, hogy a hétfő délelőtti negyeddöntőben Szamszonov helyett Yigenler állt az asztal túloldalán. A 23 esztendős magyar asztaliteniszező egyértelműen esélyesnek számított, ami szerencsére az eredményben is megmutatkozott: Majoros ötjátszmás meccs végén jutott be a 2. tábla elődöntőjébe, ahol a párosban vb-ezüstérmes, egyesben pedig Eb-2. Világranglista-60. román Ovidiu Ionescu lesz az ellenfele. Az a mérkőzés már jóval húzósabbnak ígérkezik, de mivel a legjobb négy közé jutók vereség esetén is kapnak egy újabb esélyt, hogy szerdán nekifussanak a Dohában kiosztandó utolsó kvóta megszerzésének, így történjék bármi a ma délutáni elődöntőben, Majorosnak semmiképpen sem kell lemondani az olimpiai szereplés lehetőségéről.

S a jó híreknek ezzel még nincs vége, ugyanis az iménti mondatok Szudi Ádámra is érvényesek: a 3. táblán szereplő magyar bajnoki címvédő a hétfő délelőtti negyeddöntőben a fehérorosz Alekszander Hanyin ellen állt asztalhoz, s a kettejük között a világranglistán elfoglalt 39 helynyi előny – 115. kontra 154. – és az ezzel párosuló tudásbeli különbség elég volt ahhoz, hogy a 25 esztendős Szudi hat játszmában megnyerje az összecsapást. A hétfő délután folytatásban így Majoros mellett ő is asztalhoz áll, az elődöntőben a szlovákok kínai származású klasszisa, Wang Yang lesz az ellenfele.

OLIMPIAI VILÁGSELEJTEZŐ, DOHA
Férfiak. Egyes. 2. tábla. Negyeddöntő:
Majoros Bence–Yigenler (török) 4:1 (11, 9, 9, –9 8). 3. tábla. Nyolcaddöntő: Szudi Ádám–Hanyin (fehérorosz) 4:2 (–5, 13, 4, 2, –9, 11)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik