Asztalitenisz: Majoros Bence Tokió kapujában

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.03.15. 15:50
null
Muskó Péter szövetségi kapitány (balra) mellett a döntős Majoros Bence és a veresége ellenére még egy esélyt kapó Szudi Ádám (Fotó: MOATSZ)
Majoros Bence bejutott a dohai olimpiai világselejtező 2. táblájának döntőjébe, így kedd délelőtt a tokiói részvételért küzdhet, de a 3. tábla elődöntőjében vereséget szenvedő Szudi Ádámnak is maradt még esélye a kvótára.


Nehéz szavakat találni Majoros Bence teljesítményére: a Franciaországban légióskodó 23 éves asztaliteniszező a dohai olimpiai világselejtező 2. táblájának délutáni elődöntőjében ott folytatta, ahol néhány órával korábban abbahagyta, sőt, ha lehet, még rátett egy lapáttal. Azok után, hogy a négy közé jutásért magabiztos játékkal verte a török Abdullah Yigenlert, a románok egyéni Eb-ezüstérmes, párosban vb-2. Klasszisa, Ovidiu Ionescu ellen állt asztalhoz.

A nantesi csapat Európa-bajnokságon már sikerült őt legyőznöm” – magyarázta bizakodóan a mérkőzés előtt, s az első játszma jól is sikerült, ám ezt követően a világranglista-60., azaz Majorost mindössze egy hellyel megelőző Ionescu átvette az irányítást, s viszonylag sima három játszma után közel került a győzelemhez. A már-már a padlón lévő Majoros azonban összekapta magát, s elképesztő akaraterővel előbb kiegyenlített, majd a mindent eldöntő hetedik szettben a már nála lévő lélektani előnyt kihasználva megnyerte az összecsapást, s ezzel bejutott a 2. tábla fináléjába, azaz már csak egyetlen győzelemre van a tokiói kvótától. A kedd délelőtti összecsapáson a másik ágon ugyancsak meglepetést szerző Florent Lambiet lesz az ellenfele, s tekintve, hogy Majoros 61. helyével szemben a belga „csak” a 104., most már kijelenthető, hogy reális cél az olimpiai részvétel kiharcolása.

A 3. táblán küzdő Szudi Ádám is minden dicséretet megérdemel, az elődöntőben hatalmasat küzdött, de a szlovákok honosított kínai játékosa, Wang Yang jobb volt nála.

Ezt megelőzően háromszor találkoztunk, s ugyan mindannyiszor ő nyert, szoros meccsek voltak” – mondta a magyar bajnoki címvédő, aki ezúttal is megszorongatta a védőstílusban játszó Wangot, 0:2-ről még sikerült is visszakapaszkodnia, de végül ez sem volt elég a továbbjutáshoz. Ennek ellenére még Szudinak sem kell lemondania arról, hogy egyesben asztalhoz állhasson Tokióban – vegyes párosban Pergel Szandrával ez szinte biztosan sikerül – ugyanis a kiírás szerint a három tábla elődöntősei és második helyezettjei kapnak még egy esélyt arra, hogy a nulláról induló egyenes kieséses táblán megszerezzék a Dohában kiosztásra kerülő negyedik kvótát.

OLIMPIAI VILÁGSELEJTEZŐ, DOHA
Férfiak. Egyes. 2. tábla.
Elődöntő: Majoros Bence–Ionescu (román) 4:3 (8, –5, –7, –4, 9, 9, 7). 3. tábla. Elődöntő: Wang Yang (szlovák)Szudi Ádám 4:2 (7, 7, –7, –8, 8, 7)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik