Asztalitenisz: Majoros Bence megszerezte az olimpiai kvótát!

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.03.16. 09:37
null
Majoros Bence (Fotó: Tumbász Hédi – archív, 2020)
Megtörtént az, amire néhány nappal ezelőtt kevesen fogadtak volna: első számú férfi játékosunk, a 16. helyen kiemelt Majoros Bence már a dohai olimpiai világselejtező első szakaszában kiharcolta az olimpiai szereplés jogát.

 

A dohai olimpiai világselejtező első szakaszában szenzációsan menetelő Majoros Bence az év számára talán legfontosabb mérkőzése előtt állt kedd délelőtt: a belga Florent Lambiet elleni mérkőzésének tétje a tokiói kvóta volt.

„Tétmeccsen néhány éve játszottam Florent Lambiet ellen, akkor legyőztem őt, de mivel már két éve csapattársak vagyunk Franciaországban a Chartres TT együttesénél, jól ismerjük egymást, így bármi lehet” – mondta a 23 esztendős magyar játékos, amikor kiderült, kivel kell megküzdenie a 2. tábla döntőjében.

A tét tehát nagy volt, magyar szempontból pedig nem is mindennapos: férfi egyesben legutóbb a 2016-os riói olimpián voltunk érdekeltek. Amióta 1988-ban az asztalitenisz felkerült az ötkarikás játékok programjába, nyolc olimpiát rendeztek, ebből férfi egyesben négyszer sikerült kvótát szereznünk, s eddig hét magyar asztaliteniszező – Klampár Tibor, Harczi Zsolt, Bátorfi Zoltán, Németh Károly, Jakab János, Pattantyús Ádám és Zwickl Dániel – mondhatta el magáról, hogy a királyszámban olimpiai résztvevő volt.

Bár a világranglista-61. Majoros nyilván feszülten, izgatottan várta az összecsapást, szerencsére ez a teljesítményén mit sem látszott: a játéka egy-egy apróbb, ám a tét tudatában talán nem meglepő megingástól eltekintve magabiztos, meggyőző volt, a világranglista-104. 25 éves belga az első játszmában nem is nagyon talált rajta fogást. A második szettre Lambiet összekapta magát, de mivel a hajrát itt is Majoros bírta jobban, a belga egyre idegesebbé, kapkodóbbá vált, s ugyan egy szettet sikerült elcsípnie, Majoros számára ezen a meccsen – miután még a reméltnél is nagyobb arányban, öt játszmában győzött – egyenes volt az út az olimpiára.

Ezzel az is eldőlt, hogy Tokióban három számban – női csapat, női egyes, férfi egyes – már egészen biztosan lesz magyar induló, s mivel jó esély van arra, hogy a Szudi Ádám, Pergel Szandra kettős is megszerzi a kvótát, minden bizonnyal négy számban is érdekeltek leszünk a nyári játékokon – ez legutóbb a sportág ötkarikás premierjén, 1988-ban Szöulban volt fordult elő.

Ráadásként tegyük gyorsan hozzá, ezzel még nem is ért véget számunkra a dohai selejtező, hiszen az első szakaszban a 3. tábla elődöntőjéig jutó Szudi Ádámnak a ma délután kezdődő második szakaszban lesz még lehetősége kvótát szerezni.

OLIMPIAI VILÁGSELEJTEZŐ, DOHA
Férfiak. Egyes. 2. tábla. Döntő:
Majoros Bence–Lambiet (belga) 4:1 (6, 7, 9, –8, 8)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik