Asztalitenisz: Jónyer István újra vb-re készül

SZŰCS MIKLÓSSZŰCS MIKLÓS
Vágólapra másolva!
2018.02.08. 10:48
null
(Fotó: Nemzeti Sport)
A négyszeres világbajnok asztaliteniszező életében először nevezett veterán-világbajnokságra, júniusban Las Vegasban áll asztalhoz.

Jónyer István indul a Las Vegas-i világbajnokságon! – hirdeti öles betűkkel a versennyel foglalkozó teamusa.org internetes oldal, hozzátéve, hogy a négyszeres magyar világbajnok lesz az esemény egyik legnagyobb sztárja.

„Érdekesen alakult ez a sztori – mondta a 67 esztendős Jónyer, aki életében először szerepel veterán-világbajnokságon, s a 65 és 69 évesek mezőnyében áll majd asztalhoz. – Az akkoriban jugoszlávként versenyző Zoran Kaliniccsal sok nagy csatát vívtunk az asztalnál, talán ezért is keresett meg néhány hónapja, hogy induljunk el együtt párosban a vébén. Beleegyeztem, be is neveztem, aztán kiderült, hogy ő meggondolta magát, de mivel én már rászántam magam, nem akartam visszakozni. Klampár Tibit próbáltam meggyőzni, de nem sikerült, végül a dunaújvárosi Szeri Attilával játszunk párosban, s ha már ott leszek, természetesen egyesben is asztalhoz állok.”

Jónyer egyébként még ma is rendszeresen pingpongozik alacsonyabb osztályú csapatban, azaz játékban van, de mint elmondta, a nyári versenyre (június 10–18.) március elejétől elkezdi a felkészülést: naponta egy órát csak szervál, emellett hetente két-három pluszedzést iktat be a programjába.

„Ha már elindulok, szeretnék minél jobban szerepelni. Párosban határozott célunk a győzelem, egyesben viszont most inkább a tapasztalatszerzés a lényeg, már csak azért is, mert három év múlva megpályázom az aranyérmet” – bizakodott a korábbi világklasszis, aki pályafutása során ennél nagyobb feladatokkal is megbirkózott már.

Erről sokat tudna beszélni például Li Csen-si, aki tagja volt annak a kínai csapatnak, amely az 1979-es phenjani világbajnokságon kikapott a Jónyer, Klampár, Gergely összetételű magyar együttestől. Mint kiderült, a történtek olyan mély nyomot hagytak a már Kaliforniában élő Liben, hogy manapság a Jónyertől látott banánütést (ez nem a Jónyer-kifli, annak az asztal feletti változata) oktatja.

A tervek szerint a verseny apropóján vele is találkozik majd Jónyer, ám ennél is fontosabb, hogy ez a vb amolyan nagy családi program is lesz, hiszen hosszú idő után a teljes Jónyer família – beleértve a San Franciscóban dolgozó ifjabb Jónyer Istvánt – ott lesz Las Vegasban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik