Asztalitenisz: Jónyer István Klampárnak és Gergelynek is megköszönte

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.05.27. 17:30
null
Jónyer István (középen) Gergely Gábornak (balra) és Klampár Tibornak külön is megköszönte, hogy idáig jutott (Fotó: Földi Imre)
Barátok, pályatársak köszöntötték a Nemzet Sportolói közé választott négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok asztaliteniszezőt, Jónyer Istvánt.

Éppen egy héttel ezelőtt, május 20-án érkezett a hír, hogy a Nemzet Sportolói a négyszeres világ- és négyszeres Európa-bajnok asztaliteniszezőt, Jónyer Istvánt választották maguk közé, akit ma délután a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület rendezvénytermében baráti összejövetel keretében barátok, pályatársak, ismerősök köszöntöttek. Az eseményen megjelent többek között Nagy Tímea kétszeres olimpiai bajnok párbajtőrvívó, a Halhatatlan Magyar Sportolók Egyesületének elnöke, valamint Wladár Sándor olimpiai bajnok úszó, a Magyar Úszószövetség elnöke, Kásás Zoltán vízilabdázó és Komáromi Tibor birkózó.

Bajkai István országgyűlési képviselő, többek között arról beszélt, hogy a nemzetnek mekkora szüksége van a példaképekre, azokra a nagyszerű sportolókra, akik tehetségükkel, kitartásukkal büszkévé tesznek minden magyart, s természetesen Jónyer is az ilyen sportemberek közé tartozik

Úgy képviseli a múltat, hogy itt van közöttünk. Büszkék lehetünk arra, hogy a kortársai vagyunk, számomra pedig külön megtiszteltetés, hogy a barátai közt tart engem számon” – tette hozzá.

Idősebb Lomnici Zoltán, az Aranycsapat Testület elnöke kiemelte, a sport, a sportolók támogatásának fontosságát, hiszen ez elengedhetetlen ezekhez a nagyszerű eredményekhez.

Jónyer Istvánról az eredményei mellett ki kell emelni, hogy végig szerény volt, ember tudott maradni. Támogatta a nehéz helyzetben lévő idős sportolókat, minden fórumon kiállt az érdekükért, ugyanakkor a fiatalokat is segíti tanácsaival” – tette hozzá. Az ünnepeltet Takács Tibor, a Nagy Béla Hagyományőrző Egyesület elnöke is köszöntötte, majd Jónyer István kapott szót:

Fantasztikus érzés volt, amikor megcsörrent a telefonom és a vonal túlsó végén Szabó Tünde sportért felelős államtitkár volt, hogy közölje velem a jó hírt – mondta a könnyeivel küszködő Jónyer, aki azért is büszke, hogy a Nemzet Sportolói közé kerülhetett, mert így nagy példaképével, Balczó Andrással is egy „csapatba” került. – Emlékszem, amikor 1972-ben megnyerte az olimpiát éppen edzettem, de azonnal fogtam magam és rohantam a postára, hogy elküldjem neki a gratuláló táviratomat. Minden gyereknek legyen egy álma az életben, amit megvalósít, nekem sikerült” – magyarázta, majd végezetül két pályatársának, a hetvenes évek nagy generációja másik két tagjának Gergely Gábornak és Klampár Tibornak külön is megköszönte, hogy idáig jutott. Az 1975-ben egyéni világbajnoki címet nyerő Jónyer mindkettőjükkel nyert vb-aranyat párosban – Klampárral 1971-ben, Gergellyel 1975-ben – a 1979-es phenjani csapatvilágbajnoki cím pedig a hármójuk nevéhez fűződik.

A sporttörvény alapján a Nemzet Sportolói tesznek javaslatot az új tagra, akit a sportért felelős államtitkár terjeszt fel, majd a jelöltről a kormány dönt. A Nemzet Sportolója jelenleg Balczó András, Hammerl László, Weltner Györgyné Ivánkay Mária, Kamuti Jenő, Bíróné Keleti Ágnes, Magyar Zoltán, Portisch Lajos, Sági Györgyné Rejtő Ildikó, Schmitt Pál, Varga János és Faragó Tamás.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik