A kínai Szun Jing-sa a női és a vegyes párost már megnyerte, vasárnap a női egyes fináléjában teheti teljessé a listát (Fotó: WTT)

 

A szingapúri Grand Smash ismét igazolta a sportág jelenleg érvényben lévő „szabályát”, miszerint – Gary Lineker után szabadon – az asztaliteniszben akárhányan is indulnak neki egy versenynek, a végén úgyis valamelyik kínai nyer. Pedig a WTT-sorozat csúcseseményéről nem hiányoztak a legnagyobb sztárok, a világ legjobbjai egytől egyig ott tülekedtek a rajtnál, hogy harcba szálljanak az ebben a sportágban kiemelkedőnek számító 3 millió dolláros pénzdíjért, no meg a dicsőségért, amit egy Grand Smash-verseny megnyerése jelent. Aztán ahogy az ilyenkor lenni szokott, a többség lemorzsolódott, a végére pedig a versenyszámok többsége kínai házibajnoksággá alakult át. A kivételt a férfi és a vegyes páros jelentette, előbbiben dél-koreai, utóbbiban pedig japán kettős igyekezett megakadályozni a kínai győzelmet – „természetesen” sikertelenül. Női egyesben már a legjobb négy között is csak kínai volt, a vasárnapi döntőbe pedig a világranglista-vezető Szun Jing-sa és némi meglepetésre a „csak” a 22. helyen jegyzett Csien Tien-ji került. Szun Jing-sa egyébként jó úton halad, hogy ő legyen az első olyan asztaliteniszező, aki egy Grand Smash-en mindhárom számot megnyeri: női és vegyes párosban már zsebében az arany, csak a női egyes első helyét kell mellé tennie.

A hölgyekkel ellentétben a férfiaknál egyesben – a legjobb négy között itt is három kínai volt, a kakukktojást a brazil Hugo Calderano jelentette – még lehet címvédés, a 2022-es szingapúri Grand Smasht ugyanis az a Fan Csen-tung nyerte meg, aki most is simán besétált a fináléba úgy, hogy az eddig lejátszott öt meccsén mindössze három játszmát veszített. A világbajnoki címvédő és egyben világranglista-vezetőt ebben már csak honfitársa, a sportág történetének talán legnagyobb alakja, a 33 éves Ma Lung akadályozhatja meg, utóbbit elsősorban az motiválhatja, hogy az asztaliteniszben megnyerhető trófeák közül már csak a Grand Smash hiányzik a gyűjteményéből – vasárnap arra is választ kapunk, sikerül-e teljessé tenni a már így is pazar eredménylistáját.

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR
Férfiak. 
EgyesElődöntő:
Fan Csen-tung (kínai)–Vang Csü-csin (kínai) 4:1 (6, 11, 6, –9, 5)
Ma Lung (kínai)–Calderano (brazil) 4:1 (6, 6, 4, –8, 8)
Páros. Döntő:

Fan Csen-tung, Vang Csü-csin (kínai)–Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun (dél-koreai) 3:1 (–9, 11, 7, 4)

Nők. Egyes. Elődöntő:
Szun Jing-sa (kínai)–Vang Man-jü (kínai) 4:0 (4, 8, 7, 8)
Csien Tien-ji (kínai)–Csang Zsuj (kínai) 4:1 (7, –10, 8, 8, 5)
Páros. Döntő:

Szun Jing-sa, Vang Man-jü (kínai)–Csen Meng, Vang Ji-ti (kínai) 3:2(–5, –3, 9, 4, 11)
Vegyes páros. Döntő:

Vang Csü-csin, Szun Jing-sa (kínai)–Harimoto, Hajata (japán) 3:1 (2, –5, 9, 8