Asztalitenisz, Grand Smash: csak a szokásos, Kína mindent visz

Vágólapra másolva!
2023.03.18. 15:00
null
A kínai Szun Jing-sa a női és a vegyes párost már megnyerte, vasárnap a női egyes fináléjában teheti teljessé a listát (Fotó: WTT)
Három számban már befejeződtek a küzdelmek a szingapúri Grand Smashen, s nem meglepő módon férfi, női és vegyes párosban is kínai siker született, ráadásul mindhárom győztes megismételte tavalyi győzelmét. Férfi és női egyesben kínai házi döntőre kerül sor vasárnap, ezzel eldőlt, hogy a sportág nagyhatalma szokás szerint az összes versenyszámot megnyeri. 

 

A szingapúri Grand Smash ismét igazolta a sportág jelenleg érvényben lévő „szabályát”, miszerint – Gary Lineker után szabadon – az asztaliteniszben akárhányan is indulnak neki egy versenynek, a végén úgyis valamelyik kínai nyer. Pedig a WTT-sorozat csúcseseményéről nem hiányoztak a legnagyobb sztárok, a világ legjobbjai egytől egyig ott tülekedtek a rajtnál, hogy harcba szálljanak az ebben a sportágban kiemelkedőnek számító 3 millió dolláros pénzdíjért, no meg a dicsőségért, amit egy Grand Smash-verseny megnyerése jelent. Aztán ahogyaz ilyenkor lenni szokott,a többség lemorzsolódott, a végérepediga versenyszámok többsége kínai házibajnoksággá alakult át. A kivételt a férfi és a vegyes páros jelentette, előbbiben dél-koreai, utóbbiban pedig japán kettős igyekezett megakadályozni a kínai győzelmet – „természetesen”sikertelenül.Női egyesben már a legjobb négy között is csak kínai volt, a vasárnapi döntőbe pedig a világranglista-vezető Szun Jing-sa és némi meglepetésre a „csak” a 22. helyen jegyzett Csien Tien-ji került. Szun Jing-sa egyébként jó úton halad, hogy ő legyen az első olyan asztaliteniszező, aki egy Grand Smash-en mindhárom számot megnyeri: női és vegyes párosban már zsebében az arany, csak a női egyes első helyét kell mellé tennie.

A hölgyekkel ellentétben a férfiaknál egyesben –a legjobb négy között itt is három kínai volt, a kakukktojást a brazil Hugo Calderano jelentette –még lehet címvédés, a 2022-es szingapúri Grand Smasht ugyanis az a Fan Csen-tung nyerte meg, aki most is simán besétált a fináléba úgy, hogy az eddig lejátszott öt meccsén mindössze három játszmát veszített. A világbajnoki címvédő és egyben világranglista-vezetőt ebben már csak honfitársa, a sportág történetének talán legnagyobb alakja, a 33 éves Ma Lung akadályozhatja meg,utóbbit elsősorban az motiválhatja, hogy az asztaliteniszben megnyerhető trófeák közül már csak a Grand Smash hiányzik a gyűjteményéből – vasárnap arra is választ kapunk, sikerül-e teljessé tenni a már így is pazareredménylistáját.

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR
Férfiak.
Egyes.Elődöntő:
Fan Csen-tung (kínai)–Vang Csü-csin (kínai) 4:1 (6, 11, 6, –9, 5)
Ma Lung (kínai)–Calderano (brazil) 4:1(6, 6,4, –8,8)
Páros. Döntő:

Fan Csen-tung, Vang Csü-csin (kínai)–Dzsang Vu Dzsin, Lim Dzsong Hun (dél-koreai) 3:1 (–9, 11, 7, 4)

Nők. Egyes. Elődöntő:
Szun Jing-sa (kínai)–Vang Man-jü (kínai) 4:0 (4, 8, 7, 8)
Csien Tien-ji (kínai)–Csang Zsuj (kínai) 4:1 (7, –10, 8, 8, 5)
Páros. Döntő:

Szun Jing-sa, Vang Man-jü (kínai)–Csen Meng, Vang Ji-ti (kínai)3:2(–5, –3,9, 4,11)
Vegyes páros. Döntő:

Vang Csü-csin, Szun Jing-sa (kínai)–Harimoto, Hajata (japán) 3:1 (2, –5, 9, 8

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik