Asztalitenisz, Grand Smash: a férfiaknál és a nőknél is a világelső vitte haza a trófeát

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2023.03.19. 15:14
null
A kínai Fan Csen-tung a döntőben meggyőző játékkal győzött a nagy előd, Ma Lung ellen (Fotó: WTT)
A szingapúri asztalitenisz Grand Smash utolsó napján a férfi és a női egyes döntőjét rendezték meg, s végül mindkét számban a világranglistát vezető kínai győzött 4:1-re honfitársával szemben: a férfiaknál Fan Csen-tung, a nőinél pedig Szun Jing-sa ünnepelhetett.

 

 

Ha jelen pillanatban az asztaliteniszezők királyszámában létezik álompárharc, akkor az csakis Fan Csen-tung (világranglista-1.) és Ma Lung (2.) összecsapása lehet. A sportág aktuálisan elvitathatatlanul két legnagyobb egyénisége már évek óta amolyan „előttem az utódom”-ot játszik, hiszen a sokáig egyeduralkodó, ám már 34 esztendős Ma Lung helyét idővel törvényszerűen átveszi a nála hat évvel fiatalabb honfitársa, bár ha az elmúlt egy-két év eredményeit nézzük, akkor ez a hatalomátvétel már meg is történt. Tekintve, hogy mindketten tudnak mindent, amit ebből a sportágból tudni lehet, kettejük meccse mindig az adott esemény megkoronázása – miként volt ez most Szingapúrban, a WTT-sorozat csúcseseményének számító Grand Smashen.

Hogy mennyire kiemelkedtek a mezőnyből, jól mutatja, hogy az ázsiai városállamban a döntőig vezető út öt mérkőzésén Fan Csen-tung három, Ma Lung pedig mindössze egy játszmát veszített, amiből persze kettejük találkozójára vonatkozóan semmiféle következtetést nem lehetett levonni. A döntő méltó volt a két zsenihez, még akkor is, ha gyakorlatilag az első pillanatoktól kezdve inkább Fan Csen-tungnál volt a karmesteri pálca, ő irányított, Ma Lung többnyire csak üldözte fiatalabb vetélytársát, aki végül öt játszmában megnyerte a találkozót, ezzel a páros után egyesben is megvédte a tavaly ugyanitt megszerzett címét, azaz immár négyszeres Grand Smash-győztes. Ma Lung pedig sajnálhatja az elszalasztott lehetőséget, hiszen a Grand Smashen kívül már mindent megnyert, amit ebben a sportágban meg lehet nyerni, de mivel ő sem fiatalodik, kérdés, lesz-e még esélye arra, hogy ez a hiányzó trófea is a vitrinjébe kerüljön.

A nőknél bejött a papírforma, már ha két kínai mérkőzésén ilyenről egyáltalán beszélhetünk. Az biztos, hogy a kezdés előtt Szun Jing-sa (1.) tűnt esélyesebbnek, mint Csien Tien-ji (22.), egyrészt mert a világranglistás helyek nem hazudnak, másfelől Szun egészen elképesztő formában van, Szingapúrban párosban Vang Man-jüvel és vegyes párosban Vang Csü-csinnel is győzött, azaz a Grand Smashen lejátszott összesen tizennégy mérkőzést és mindannyiszor győztesen hagyta el az asztalt. Ezzel a jobbkezes kínai hölgy lett az első asztaliteniszező, aki egy Grand Smashen mindhárom számban győzni tudott, az eredménylistája pedig már most lenyűgöző, hiszen 22 éves korára olimpiáról, világbajnokságról, világkupáról, Ázsia-bajnokságról, Ázsiai Játékokról és most már Grand Smashről is van aranya.

WTT-SOROZAT, GRAND SMASH, SZINGAPÚR
Férfiak. Egyes.
Döntő:
Fan Csen-tung (kínai)–Ma Lung (kínai) 4:1 (5, 11, –8, 9, 9)
Nők. Egyes. Döntő:
Szun Jing-sa (kínai)–Csien Tien-ji (kínai) 4:1 (7, –10, 11, 6, 7)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik