Asztalitenisz Eb: női csapatunk simán megverte a belgákat

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2019.09.04. 15:16
null
Női válogatottunk a belgák elleni mérkőzés előtt (balról): Hartbrich Leonie, Madarász Dóra, Póta Georgina, Pergel Szandra (a szerző fotója)
Női asztalitenisz-válogatottunk a belgák elleni papírforma-győzelemmel mutatkozott be Nantes-ban, a csapat Európa-bajnokságon. A Bátorfi Zoltán irányította együttesünk ezzel nagy lépést tett a negyeddöntő felé.

„A sorsolásra nem lehet panasz, ebből a csoportból mindenképpen tovább kell jutnunk” – mondta még az Európa-bajnokság rajtja előtt első számú játékosunk Póta Georgina. A világranglistán 32. helyen álló játékos szavaival Bátorfi Zoltán szövetségi kapitány is egyetértett, mondván, „az ellenfeleket nem lebecsülve azt mondom, a belgáknál és a fehéroroszoknál is jobbak vagyunk”.

Nos, szerdán kora délután eljött a pillanat, hogy ezt be is bizonyítsa a magyar válogatott. A C-jelű hármasban kedden már megkezdődtek a küzdelmek, s némi meglepetésre a 19. helyen kiemelte belgák 3:1-le legyőzték a tizenötödiknek rangsorolt fehéroroszokat. A mieink a sikertől minden bizonnyal feldobott állapotban lévő belga együttes ellen mutatkoztak be, s mint kiderült, nem csak Budán, Nantes-ban is csak egyszer volt kutyavásár: ami a belgáknak sikerült a fehéroroszokkal szemben, az már kevés volt a magyar válogatott ellen.

Póta Georgina olyan gyorsan intézte el Margo Degraef-et (világranglista-181.), hogy nagyon még belelendülnie sem volt ideje a játékba, de persze a 149 helynyi különbség ezt indokolta is. A Franciaországban légióskodó Madarász Dóra (58.) – aki nem mellesleg az Eb első napján, kedden lett 26 éves – következett, neki jutott az ellenfél legjobbja Lisa Lung (124.). A nála hat esztendővel fiatalabb jobbkezes belga az elején kicsit meglepte Madarászt („Igazából én leptem meg saját magam, egy kicsit izgultam, mégiscsak ez volt az első meccsünk az Eb-n” – jegyezte meg utólag a magyar játékos), ami az első szettbe került, sőt a másodikban 10:10-ig még partiban volt Lung, ám ezt követően helyre állt a világ rendje. Különösebben Pergel Szandra (66.) meccsén sem kellett izgulni, Nathalie Marchetti (147.) ugyan ellopott egy játszmát, összességében azonban nem lehetett kérdés, hogy a Budaörsi SC játékosa a jobb asztaliteniszező, így válogatottunk kevesebb, mint másfél óra alatt hozta a kötelezőt, s nagy lépést tett ezzel a negyeddöntő felé. A legjobb nyolc közé egyébként csak a csoportelsők jutnak be, de mivel a mieink simán elintézték a fehéroroszokat legyőző belgákat, ez tényleg nem lehet gond.

„Örülök, hogy túl vagyunk a bemutatkozáson, pláne, hogy ez a meccs a várakozásainkkal ellentétben előlépett csoportdöntővé – értékelt Bátorfi Zoltán. Tehetséges csapat a belgáké, ezt most is bizonyították, nagyon kellett figyelnünk, de a győzelmünk nem forgott veszélyben. A fehéroroszokkal szemben is hasonlóra számítok.”

„Már nagyon vártam, hogy lejátsszuk az első mérkőzésünket, szeretek ezen hamar túlesni – magyarázta Póta Georgina. Azt tudom, hogy fiatalok és ügyesek a belgák, mégis nagyon meglepett, hogy legyőzték a fehéroroszokat, ezért is volt fontos, hogy három-nullára nyertünk most. Meg azért is, mert fáj a karom, nemrégiben kiderült, teniszkönyököm van, egyszerre legfeljebb másfél órát tudom terhelni, de szerencsére most nem kellett feszegetnem a határokat.”

Női válogatottunk legközelebb csütörtök délelőtt 10 órától Fehéroroszország ellen áll asztalhoz.

ASZTALITENISZ CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, NANTES
Nők. C-csoport:
Magyarország–Belgium 3:0

Póta Georgina–Degraef 3:0 (7, 5, 5)
Madarász Dóra–Lung 3:1 (–9, 10, 7, 7)
Pergel Szandra–Marchetti 3:1 (9, –6, 8, 9)

Belgium–Fehéroroszország 3:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik