Asztalitenisz Eb: Majoros csodája ellenére is vereség a svédektől

SZŰCS MIKLÓS (Puszan)SZŰCS MIKLÓS (Puszan)
Vágólapra másolva!
2019.09.04. 18:58
null
Majoros Bence újabb bravúros győzelmet aratott <br />(Fotó: Szűcs Miklós)
Majoros Bence legyőzte ugyan a vb-ezüstérmes, világranglista-9. Mattias Falckot, ám ez sem volt elég a svédek elleni sikerhez, a 3:1-es vereséggel férficsapatunk a B-csoport harmadik helyén zárt, és nem jutott be a negyeddöntőbe.

Majoros Bence emelte a tétet. Pedig már az is bravúr volt, hogy a Nantes-i csapat Európa-bajnokság keddi nyitó napján legyőzte a románok egyéni Eb-ezüstérmesét, Ovidiu Ionescut, szerdán azonban még erre is rátett egy lapáttal: négy játszmában verte a svédek világbajnoki ezüstérmesét a világranglistán 9. helyen álló Mattias Falckot – ilyesmire az áprilisi budapesti vb-n csak a későbbi győztes kínai szupersztár, Ma Lung volt képes.

A rangsorban pont nyolcvan hellyel hátrább jegyzett 22 éves Majoros csodája ráadásul korántsem a véletlen, esetleg a szerencse műve, hiszen végig ő irányított, még az egy elbukott szettet is inkább ő vesztette el, semmint a svéd nyerte meg. Kétség sem férhet hozzá, hogy az Eb eddigi legnagyobb meglepetése ez a 3:1-es győzelem, s még akkor is megsüvegelendő teljesítmény, ha férficsapatunk így sem tudta legyőzni az amúgy jóval esélyesebb, második helyen kiemelt svédeket – csak összehasonlításul, a magyar válogatottat a 18. helyen rangsorolták.

Egyébként Majoros bravúrjával még 1:1-re állt a mérkőzés, mivel korábban Szudi Ádám (világranglista-125.) csak megszorongatni tudta Jon Perssont (53.), egy szettet el is csípett tőle, de ennél többre nem futotta. A harmadik párban Lakatos Tamás (173.) a svédek feltörekvő csillagával, a mindössze 17 éves Truls Moregarddal (81.) találkozott. A skandinávok ifjú titánja 2:0-s vezetésnél talán már úgy érezte zsebben a parti, amit Lakatos ki is használt, de összességében kétség sem fért Moregard sikeréhez. A Majorostól elszenvedett vereségtől talán kissé lebénuló Falck bizonytalanságait a remekül játszó Szudi is egészen jó százalékban használta ki, 1:1 után a harmadik játszmában többnyire ő vezetett, de a jól hajrázó svéd fordított. Szudi nem adta fel, másodjára is kiegyenlített, a kiélezett döntő szett végét azonban a többek között egyéni világbajnoki döntőben edződő svéd bírta jobban.

Majoros bravúrja ellenére tehát a svédek 3:1-re nyertek, s mivel a mieink kedden a románoktól is kikaptak 3:1-re, biztosan a B-csoport harmadik helyén zárnak – ami egyébként tökéletesen megfelel a papírformának –, azaz nem jutnak tovább a nyolc közé, így számukra befejeződött az Európa-bajnokság.

„Az volt a terv, hogy én mindenképpen játsszak Falck ellen – mondta a találkozót követően Majoros Bence. – Van már közös múltunk, néhány évvel ezelőtt egy belga world tour versenyen 4:3-legyőztem, persze akkor még ő sem volt vb-ezüstérmes. Örültem a kihívásnak, s igyekeztem végig nyugodt, kiegyensúlyozott maradni, még akkor is, amikor ütött egy-egy nagy pontot, tudtam, hogy ez benne van az ő játékában. Nagyon örülök, hogy sikerült ismét megvernem, de nem tulajdonítok neki a kelleténél nagyobb jelentőséget, ezt legfeljebb jó visszajelzésnek tekintem, hogy azzal az edzésmunkával, amit nap mint nap elvégzek, jó úton járok.”

Aranyosi Péter szövetségi kapitány pedig azt emelte ki, hogy „két előrébb rangsorolt válogatott, a román és a svéd együttes ellen is jó meccset vívtunk, a csapat nagyszerűen helytállt, már a világbajnokság óta is érzek előre lépést a csapaton belül, így összességében elégedett vagyok”.

Csütörtökön a csoportkör utolsó fordulójára kerül sor, női válogatottunk 10 órakor Fehéroroszország ellen áll asztalhoz.

ASZTALITENISZ CSAPAT EURÓPA-BAJNOKSÁG, NANTES
FÉRFIAK, B-CSOPORT
Svédország–Magyarország 3:1
Persson–Szudi Ádám 3:1 (5, 11, –7, 9)
Falck–Majoros Bence 1:3 (–9, 9, –8, –5)
Moregard–Lakatos Tamás 3:1 (7, 5, –5, 8)
Falck–Szudi 3:2 (2, –6, 8, –5, 6)

KORÁBBAN
Románia–Magyarország 3:1

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik