Asztalitenisz: másodikként negyeddöntős a Pécs az Európa-kupában

SZ. M.SZ. M.
Vágólapra másolva!
2021.05.14. 12:59
null
Gerold Gábor legyőzte Szudi Ádámot (Fotó: Tumbász Hédi, archív)
Utolsó csoportmeccsét elvesztette a PTE PEAC együttese a második számú európai sorozat varasdi döntő szakaszának csoportkörében, a továbbjutás azonban így is megvan, az esti negyeddöntőben a német SV Mühlhausen lesz az ellenfél.

A PTE PEAC Kalo-Méh a lényeget tekintve tét nélküli mérkőzést játszott ma délelőtt az Európa-kupa varasdi döntő szakaszában: a csoportkörben a pécsiek még szerdán 3:0-ra legyőzték a spanyol Irun Leka Enea Marpex együttesét, s mivel csütörtökön az SPG Walter Wels is ugyanilyen arányban verte meg a spanyolokat, eldőlt, hogy a C jelű hármasból a magyar és az osztrák alakulat jut tovább, így kettejük párharca már csak a helyezésekről döntött. Persze azért ennek is volt jelentősége, hiszen a negyeddöntő sorsolásánál a csoportelsők a másodikak közül kapnak ellenfelet, azaz – bár ezen a szinten már nincsenek könnyű vetélytársak – valamelyest mégiscsak megérte hajtani a csoportgyőzelemért.

Ennek jegyében mindjárt a nyitó összecsapás izgalmasan alakult, azonnal az első számú játékosok kerültek szembe: Pető Zsolt, a magyar bajnok szerbiai légiósa a 153. a világranglistán, míg Frane Kojic, az osztrákok horvát vendégjátékosa a 92. Kojic tűnt tehát valamivel esélyesebbnek, ami az eredményben is visszaköszönt, ám a játszmákon belül nagy csata folyt minden egyes poénért. A második párban a rutinos, 43 esztendős Demeter Lehel következett, a másik oldalon a világranglista-141. Andreas Levenko állt, azaz itt egyértelműen utóbbi számított a favoritnak. Demeter ennek ellenére megszorongatta, sőt szettet is sikerült nyernie, vagyis talán többet is kihozott ebből az összecsapásból, mint amire előzetesen számítani lehetett.

A harmadik pár hozta a találkozó meglepetését: a Welsben légióskodó s a magyar válogatott alapemberének számító Szudi Ádám esélyesnek számított a Demeterhez hasonlóan ugyancsak 43 éves Gerold Gáborral szemben, mégis utóbbi győzött, ráadásul meglehetősen könnyen, három szettben. A pécsiek azonban így sem kerülték el a vereséget, ugyanis a remek formában játszó Levenko kifejezetten éles meccsen az ugyancsak remek teljesítményt nyújtó Petőt 2:2 után rövidített játszmában 6:4-re győzte le.

A varasdi tornán nincs megállás, ma este a negyeddöntőket is lejátsszák. A sorsolást máris elkészítették, a PTE PEAC ellenfele az elődöntőbe jutásért a német SV Mühlhausen lesz.

„Nagy meccset játszottunk az osztrákoknál, s ha néhány kritikus pillanatban szerencsésebbek vagyunk, talán még ennél is szorosabb lehetett volna az eredmény – mondta Dudás Róbert a PTE PEAC edzője. – A negyeddöntőben az egész torna talán legerősebb csapatát kaptuk, nehéz dolgunk lesz, de igyekszünk felszabadultan, teher nélkül játszani.”

ASZTALITENISZ EURÓPA-KUPA, FÉRFIAK, DÖNTŐ SZAKASZ
C-csoport:
SPG Walter Wels (osztrák)–PTE PEAC Kalo-Méh 3:1
Frane Kojic–Pető Zsolt 3:1 (7, 8, –11, 8), Andreas Levenko–Demeter Lehel 3:1 (4, –10, 9, 10), Szudi Ádám–Gerold Gábor 0:3 (–11, –7, –4), Levenko–Pető 3:1 (6, 10, –10, –12, 6:4)

A végeredmény: 1. SPG Walter Wels 4 pont, 2. PTE PEAC Kalo-Méh 3, 3. Irun Leka Enea Marpex (spanyol) 2

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik