„Apám mindig többet követel tőlem” – lehet a szülő jó edző?

Vágólapra másolva!
2017.05.09. 13:36
Amennyire fontos szerepet töltenek be egy gyermek életében az őt felnevelő szülők, közel akkora jelentőséggel bír egy élsportoló pályafutásában az edzője. De mi a helyzet akkor, ha a gyermekből sportolóvá váló felnőttnél az édesanya vagy édesapa egyben a tréner szerepét is betölti? Más bánásmódban részesül a családtag? Könnyebb vagy nehezebb a közös munka? Többek között ezekre a kérdésekre kerestük a választ a magyar élsport még aktív kiválóságainak segítségével.

BIRKÓZÁS, CSELGÁNCS, KAJAK-KENU – HOSSZÚ TÁVON SIKERES PÁROSOKBIRKÓZÁS, CSELGÁNCS, KAJAK-KENU – HOSSZÚ TÁVON SIKERES PÁROSOK

Csernoviczki Évának Rio óta sokszor eszébe jut, 
hogy miért pont az olimpián sérült meg (Fotó: Szabó Miklós, archív)
Csernoviczki Évának Rio óta sokszor eszébe jut, hogy miért pont az olimpián sérült meg (Fotó: Szabó Miklós, archív)

A családi kapcsolatok után talán az egyik legbensőségesebb viszony – bár néha inkább iszony – az edző és tanítvány kapcsolata. Gyakran hallhatunk olyan nyilatkozatokat, hogy „második édesapámként tekintek az edzőmre”, vagy hogy „többet vagyok a tréneremmel, mint a családommal”, és folytathatnánk még a sort. Cikkünk apropóját Csernoviczki Éva áprilisi Európa-bajnoki bronzérme adta: górcső alá vettük a magyar sportban sikeres párosokat, akiket családi kötelék (egészen pontosan szülő–gyermek kapcsolat) is összefűz – a teljesség igénye nélkül.

Az egyetlen olimpiai érmes magyar női cselgáncsozó, Csernoviczki Éva is remek összhangban dolgozik édesapjával, a mesteredzői címmel büszkélkedő Csernoviczki Csabával. A tatabányai judós Londonban ötkarikás bronzérmes lett, emellett többek között kétszeres Európa-bajnoknak és világbajnoki harmadiknak is mondhatja magát.

„Sokkal jobban ismer, mint egy kívülálló, nagyobb közöttünk az összhang – mondta a Nemzeti Sport Online érdeklődésére Csernoviczki Éva az édesapjával való közös munkával kapcsolatban. – Az aktuális állapotomhoz tudja igazítani a programot, ami könnyebbség számomra. Ugyanakkor szigorúbb velem, mint más edzők. Erre szükség is van, mert hajlamos vagyok túlterhelni magam, és ilyenkor ő visszafog. A családi összejöveteleken próbáljuk félretenni a sportot, de nem mindig sikerül…”

Ha már küzdősport: a magyar birkózás egyik nagy ígérete, a Lévai família legfiatalabb Zoltánja áprilisban lett U23-as Európa-bajnok – ráadásul úgy, hogy öt ellenfele összesen egy akciópontot ért el ellene – Szombathelyen. Edzője édesapja, a sportág egyik meghatározó alakja, Lévai Zoltán, akihez különleges kapcsolat fűzi. Mi sem bizonyítja jobban, mint a két évvel ezelőtti U23-as kontinensviadalon tett nyilatkozata.

VAN MÁS ÚT IS

Egy szülő minden követ megmozgat, hogy segítse gyermekét. Ki edzőként, ki másként: remek példa erre Gyurta Tamás, aki amolyan menedzserként egyengeti fiai, az olimpiai bajnok Dániel és Gergely útját. Polgár László megtanította három lányát, Juditot, Zsófiát és Zsuzsát sakkozni, később tanácsadóként segítette pályafutásukat. A honi labdarúgásban is találunk példát: a játékosügynökként dolgozó Vörösbaranyi József fia, Armand az NB III-ben szereplő Győri ETO játékosa.

„Visszamentem a szállodába, mindent átgondoltam, telefonon beszéltem az édesapámmal, aki megnyugtatott, higgadtságra intett, és azt mondta, hogy ne izguljam magam halálra – idézi a magyar szövetség honlapja ifjabb Lévait. – Hiányzott, hogy nem volt ott a helyszínen, mert bár Repka Attila irányított engem, de azért egy apa mégis csak egy apa. Jó csapatot szoktunk alkotni, mi ketten…”

Az olimpiai, világ- és Európa-bajnok kajakozónak, Csipes Tamarának sem kell a fent említettekhez hasonló közhelyeket puffogtatnia, hiszen édesapja, a szintén ötkarikás győztes Csipes Ferenc az edzője. „Miután nagyon jó a kapcsolatunk, úgy érzem, pozitív a számomra, de van némi negatívum is, mert apám nem elnéző velem szemben, sőt, mindig többet követel, mint versenyzőtársaimtól” – mondta korábban aVasárnapi HíreknekCsipes Tamara édesapjával való kapcsolatáról. A 27 éves kajakos mindent megnyert, amit lehetett: korosztályos és felnőtt világ- és Európa-bajnok, majd tavaly nyáron Rióban teljesült az álma, hiszen a kajaknégyes tagjaként olimpiai bajnok lett.

A magyar kajaksport fiatal tehetsége,Kopasz Bálint sokat köszönhet édesanyjának, Kopaszné Demeter Irénnek, akivel együtt dolgoznak a szebbnél szebb eredményekért Algyőn. A 19 esztendős kajakos ifjúsági világbajnok, Héraklész-díjas, és Rióban – nagyobb elvárások nélkül – belekóstolhatott az olimpia ízébe. Három év múlva Tokióban éremesélyesként állhat rajthoz. Hasonló hajóban evezPétervári-Molnár Bendegúz, aki a nyáron az olimpiai kvóta megszerzésével robbant be a köztudatba. Az egyetemi világbajnok evezős édesapja, Molnár Zoltán irányításával készül.

A Decsi vívódinasztia tagjai ezer szállal kötődnek egymáshoz a pást mellett is: Decsi István mesteredző – aki több mint ötven éve szolgálja a magyar vívósportot – mindkét fiát, Andrást és Tamást is edzette. Utóbbival máig együtt dolgoznak, a Kertvárosi VSE kardozója tavaly Rióban vb-ezüstérmes lett, majd kijutott a brazil városban rendezett olimpiára is, ahol vitatható ítéletek mellett kapott ki az orosz Nyikolaj Kovaljovtól a nyolcaddöntőbe kerülésért. Több edzőt is „elfogyasztott” már az olimpiai ezüstérmes diszkoszvető, Kővágó Zoltán, akinek édesanyja, Kővágó Györgyné volt a nevelőedzője, és a mai napig segíti felkészülését.

Verrasztó Dávid és Evelyn tavaly ősszel váltott (Fotó: Szabó Miklós)
Verrasztó Dávid és Evelyn tavaly ősszel váltott (Fotó: Szabó Miklós)

 

A KEZDETEK UTÁN VÁLTOTTAK – KI ÍGY, KI ÚGY

Persze nem mindenkinél vált be a szülői segítség, voltak, akik hosszabb-rövidebb idő elteltével inkább az edzőváltás mellett döntöttek. Így volt ez a Verrasztó testvéreknél is: Evelyn és Dávid a riói olimpia után hagyta el a Jövő SC-t, amelynek édesapjuk, Verrasztó Zoltán a vezetője. Az olimpiai ezüstérmes, világ- és Európa-bajnok korábbi úszó ott állt a medence partján gyermekei edzésein egészen tavaly őszig, amikor is a BVSC-hez igazoltak.

CSALÁDI DRÁMA

Az ifjúsági olimpiai bajnok Szilágyi Liliána nevelőedzője édesapja, Szilágyi Zoltán volt. A „papa” később menedzsere lett a fiatal úszónak, aki sorra szállította az eredményeket, a riói ötkarikás játékok előtt azonban megromlott a viszonyuk. A 21. születésnapját novemberben ünneplő úszó edzőt váltott, és megszüntette szakmai kapcsolatát édesapjával. Az olimpiai bajnoki Szilágyi Zoltán feldúltan nyilatkozott az esettel kapcsolatban. „Liliána sportkarrierjét mostanáig mindenben támogattam. Lányom tízéves sportpályafutásában, bárki is volt éppen az edzője, bármelyik klubban is versenyzett, egyetlen közös pont volt, és ez az én személyem. Jómagam szakedző vagyok, harmincéves sportpályafutással, négy olimpiával a hátam mögött – mindmáig sikerült megoldanunk lányom valamennyi szakmai, technikai és lelki problémáját – idézi a Magyar Idők a szakedzőt. – Liliána kérését, vagyis, hogy a továbbiakban se segítsem, tiszteletben tartom, és ezennel befejeztem sportkarrierje építését, a vele folytatott együttműködést.”

A két legmagasabban jegyzett magyar női teniszezőben, Babos Tímeában (32. a legfrissebb WTA-világranglistán) és Gálfi Dalmában (149.) egyebek mellett az a közös, hogy mindkettejük nevelőedzője édesapjuk volt. Előbbi édesapja, Babos Csaba lánya szerint elég kritikus ember: „mindig is szigorúan bánt velem, de tudom, hogy csak jót akar” – fogalmazott korábban Babos Tímea. Ma már nem dolgoznak együtt napi szinten, az édesapa tanácsadói szerepben van ott lánya mellett, akinek edzéseit Thomas Drouet irányítja. A balatonfüredi üstökös, Gálfi Dalma sorsa mondhatni előre meg volt írva, hiszen nevelőedző-édesapja, Gálfi Tamás teniszpályát üzemeltet a Balaton-parti városban. A sportág alapjait itt tanulta meg, majd később fejlődése érdekében a fővárosi MTK-ba igazolt.

Az egyik legsikeresebb, jelenleg is aktív magyar sportlövő, Sidi Pétert édesapja, Sidi László tanította meg lőni, honlapjának tanúsága szerint 1994-ig dolgoztak együtt. A hegyikerékpáros olimpikon, Benkó Barbara (25. lett Londonban) nevelőedzője is édesapja volt, Benkó László, aki idén bekerült a Kiemelt Edző Programba (KEP) is.

Kézilabdás berkekben jól cseng a Mocsai név: a jelenleg a Testnevelési Egyetem rektoraként dolgozó Mocsai Lajos évekig volt a magyar férfi válogatott szövetségi kapitánya, ahol játékosa volt fia, Tamás is. Együtt vettek részt többek között a 2012-es londoni olimpián, ahol nemzeti együttesünk a negyedik helyen végzett, de ott voltak ugyanabban az évben az Európa-bajnokságon és egy évvel később a világbajnokságon is.

Édesapja indította el rendkívül sikeres pályafutásán a kajakos Douchev-Janics Natasát: az ötkarikás ezüstérmes Milan Janics lánya magyar színekben három olimpián hat érmet (köztük három aranyat) nyert, világbajnokságokon és Európa-bajnokságokon pedig szintén számolatlanul szállította a dobogós helyezéseket. Egy másik olimpiai bajnok kajakos, Kökény Roland is sokat köszönhet apjának: londoni bajnokunk pályafutását a nyíregyházi Medosz SE-ben kezdte, amelyet Kökény Zoltán irányított. A hatszoros olimpikon szörfös, Gádorfalvi Áron is édesapja, Károly „hátszelével” szerette meg a sportágat, hiszen előtte gyermekként öttusázott és úszott. Speciális eset Pulai Bencééés Vincéé: az úszó testvérpár felkészülését nevelőapjuk, Turi György irányítja Kőbányán.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik