Aki legyőzte az időt – bemutatták a Keleti Ágnesről készült filmet

THURY GÁBORTHURY GÁBOR
Vágólapra másolva!
2022.12.01. 15:20
null
Press screening of the film about Ágnes Keleti (Photo: Márton Koncz)
Nem mindennapi portré-dokumentumfilm kerül a mozikba december 8-tól. Az ötszörös olimpiai bajnok 102 éves Keleti Ágnes életét feldolgozó alkotás címe: Aki legyőzte az időt.

You can read the article in English here.

Keleti Ágnes az olimpiák történetének egyik legeredményesebb magyar női sportolója, emellett a világ legidősebb élő olimpiai bajnoka, a Nemzet Sportolója 1921. január 9-én született Budapesten.

A több mint egy évig forgatott film központi alakja a nagy bajnok, életének mozija beszélgetésekből, monológokból és korabeli felvételekből áll össze, kézzel rajzolt színes animációk színesítik, továbbá Ágnes életének tanúi is megszólalnak. Az alkotást természetesen a tornász életének meghatározó évszámai bontják részekre.

Keleti Ágnes 16 éves korában kezdett el tornázni, 19 évesen nyerte első bajnokságát, 31 évesen szerezte első olimpiai aranyérmét, 35 évesen már 10 olimpiai érem birtokosa. 36 évesen kezdett új életet Izraelben és 41 évesen lett anyuka. 80 évesen választották a női sportolók nemzetközi hírességek csarnokának tagjává, 83 évesen tüntették ki a Nemzet Sportolója címmel, 95 évesen költözött haza Magyarországra, 96 évesen kapta meg Izrael Állam díját és 100 éves korában lett Budapest díszpolgára.

A portré-dokumentumfilm rendezője, Oláh Kata (Fotó: Koncz Márton)
A portré-dokumentumfilm rendezője, Oláh Kata (Fotó: Koncz Márton)

Rendkívüli életének mozaikjai mintegy puzzle-ként illeszkednek egymás mellé, az ötszörös olimpiai bajnok élete – bármennyire is közhelyes kifejezés – filmért kiáltott. Az 56-os forradalom idején készülni az olimpiára vagy a karanténnal terhelt koronavírus időszakában ünnepelni a 100. születésnapot nem mindennapi próbatétel. A rendező Oláh Kata ugyanakkor nem véletlenül mondta a sajtóvetítés előtt: „Nemcsak egy sportsikerekben gazdag életutat szerettem volna bemutatni, hanem azt a Keleti Ágnest, akit én megismertem.”

Keleti Ágnes életpályája az egyedülálló erőről és küzdeni akarásról tanúskodik, bölcs tanácsai örökre velünk maradnak. Az életét bemutató portré-dokumentumfilm immáron 101 évet ölel fel, szinte az egész életet.

Az alkotás a Miskolci Cinefest fesztiválon 2022 szeptemberében elnyerte a nemzetközi kritikusok – Fipresci legjobb magyar filmnek járó díját.

A portré-dokumentumfilm rendezője Oláh Kata, operatőre Csukás Sándor.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik