AIPS: „Muszáj optimistának lennünk” – Gianni Merlo az olimpiáról

K. G.K. G.
Vágólapra másolva!
2021.01.26. 17:43
null
Gianni Merlo szerint muszáj optimistának lennünk (Fotó: Dömötör Csaba)
„Let's talk about Tokyo Olympics”, vagyis „Beszéljünk a tokiói olimpiáról!” címmel szervezett online konferenciát a Nemzetközi Sportújságíró Szövetség (AIPS) kedd délután, melyre csaknem 300 résztvevő kapcsolódott be a világ minden pontjáról.

 

A téma továbbra is égető, hiszen kevesebb mint fél évvel a 2021 nyarára tolt játékok előtt változatlanul a bizonytalanság az úr, a japán járványügyi helyzet fokozódik, jelenleg például február 7-ig érvényes tilalom van életben a külföldi sportolókra vonatkozóan, legalább eddig biztosan nem léphet be senki az ázsiai szigetországba.

Olasz balhé

A NOB súlyos szankciókat helyezett kilátásba Olaszországgal szemben arra az esetre, ha a kormány szerdáig nem rendezi vitáját az ottani olimpiai bizottsággal (CONI). Az olaszok innentől nem kevesebbet kockáztatnak, mint hogy a NOB a tokiói olimpián – az oroszokhoz hasonlóan – nem engedi sportolóikat hazájuk zászlaja alatt indulni és himnuszukat lejátszani az ötkarikás játékokon. Az ok azonban itt nem dopping, hanem az, hogy az olasz parlament jóváhagyta a sporttörvény tervezetét, mely kivenné az állami támogatások szétosztásának jogát a CONI kezéből, s azt egy kormány által ellenőrzött új szervnek adná. A NOB szerint ez a CONI életébe való beavatkozás, s mint ilyen, az olimpiai charta megsértése.

Gianni Merlo AIPS-elnök a keddi konferencián megjegyezte, a játékok lefújása sok egyéb mellett azért is járna beláthatatlan következményekkel, mert számos szövetség már így is súlyos pénzügyi gondokkal küzd, s így könnyen „bűnszervezetek” kezére kerülhetnek – hogy itt pontosan kikre gondolt, csak találgatható…

Az AIPS és a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) között azonban továbbra is konszenzus van arról, hogy a játékokat valamilyen forgatókönyv szerint tető alá kell hozni, ha törik, ha szakad.

„Muszáj optimistának lennünk és megpróbálnunk meglelni a fényt az alagút végén– mondta az AIPS elnöke, Gianni Merlo, hozzátéve, ha valaki, hát ő olaszként, a korábban a koronavírus-járvány európai gócpontjaként számontartott ország polgáraként teljesen megérti a mostani japán aggodalmakat.– A japánok most hasonló cipőben járnak, mint mi tavaly tavasszal, átérzem a lakosság félelmét. Ugyanakkor az elmúlt hónapokban a sport bebizonyította, képes újjáéledni, még ha egyelőre csak zárt kapuk mögött is – nézzük csak meg a futballbajnokságokat, vagy az NBA buborékját! A sport segít megtalálni a fényhez vezető utat, minden generációnak, s ha valaki képes megrendezni az olimpiát egy biztonságos, hatalmas buborékban, akkor az Japán!”

Lucia Montanarella, a NOB és a játékok sajtófőnöke csatlakozott honfitársához, mondván, az első perctől fogva mindenki gőzerővel dolgozik azon, hogy meg lehessen rendezni a július 23. és augusztus 8. közé tolt ötkarikás játékokat. Elárulta, négy különböző vészforgatókönyvet is kidolgoztak, így van tervük a jelenlegi, sajnos változatlanul a vírus uralta helyzetre is.„Nem fogok hazudni, és jobbnak beállítani a szituációt, mint amilyen valójában. Nagyon nehéz dolgunk van, ez mindenképpen egy rendhagyó olimpia lesz, de a falu körüli buborékos megoldással biztonságosan életre hívható”– magyarázta Montanarella, hozzátéve, az olimpiai faluban ezúttal kizárólag sportolók laknának, az újságírókat szétszórva, külön hotelekben szállásolnák el, míg a versenyeken jelentősen lecsökkentett médiajelenléttel kellene számolni.

Az egyik legjelentősebb japán sportújságíró és olimpiai szakíró, Kobajasi Sinszuke már közel sem ilyen derűlátó. Az ő szavaival élve a helyzet nem túl rózsás, most a bizonytalanság és a pesszimizmus uralja a japán mindennapokat. Az olimpia támogatottsága ezzel együtt drámaian csökkent: a legfrissebb, január 10-i közvéleménykutatások alapján a lakosság alig 14 százaléka preferálja a nyári rendezést, csaknem 45 százalék az újabb halasztás, több mint 35 százalék a törlés mellett van. Kobajasi ugyanakkor hozzátette, remélik, amilyen gyorsan megfordult a közvélemény hangulata, olyan gyorsan vissza is fordul majd – ha például a március 4-én Tokióban rajtoló szinkronúszó olimpiai kvalifikációs viadalt biztonságosan meg tudnák rendezni, máris rengeteget nyomna a latban.

Az AIPS-konferencia plakátja
Az AIPS-konferencia plakátja
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik