AIPS-kongresszus: Szöllősi György az európai, Csisztu Zsuzsa a világszövetség alelnöke lett

MTI/MSÚSZ MTI/MSÚSZMTI/MSÚSZ MTI/MSÚSZ
Vágólapra másolva!
2022.10.05. 14:08
null
Szöllősi György és Csisztu Zsuzsa (Fotó: Mravik Gusztáv)
Címkék
A Nemzetközi Sportújságíró Szövetség, az AIPS római, tisztújító kongresszusán – a legmagasabb szavazatszámmal, a lehetséges 102-ből 96 vokssal – alelnöknek választotta dr. Csisztu Zsuzsát, a Magyar Sportújságírók Szövetsége alelnökét, a Mandiner sportrovatának vezetőjét, a Sportrádió műsorvezetőjét. Lapunk főszerkesztője, Szöllősi György ismét az AIPS Europe alelnöke lett – számolt be róla az MSÚSZ.

Az alelnöki pozíciót az AIPS 1924 óta, csaknem száz éve íródó történetében 1944 óta nem töltötte be honfitársunk. Csisztu Zsuzsa az első hölgy, aki kiérdemelte ezt a pozíciót a magyar sportújságírók közül, elődei dr. Vadas Gyula, a Nemzeti Sport egykori tulajdonos-főszerkesztője, valamint dr. Mamusich Mihály, a Nemzeti Sport egykori főmunkatársa, a két világháború közötti időszak Európa-hírű futballszakírója voltak. Hasonlóan magas tisztséget viselt főtitkárként 1989 és 1992 között Gyulai István, a Magyar Televízió felejthetetlen kommentátora.

„Nagyon nagy megtiszteltetésnek és a nemzetközi sportújságíró-világtól kapott hatalmas szakmai elismerésnek érzem, hogy az öt pályázó alelnökjelölt közül engem választott meg legtöbb szavazattal az AIPS globális közössége. Harminc év sportújságírói munkája nyugszik ebben a sikerben és nagyon örülök, hogy az AIPS alelnökeként a jövőben világszinten is az eddigihez hasonló energiával és elkötelezettséggel képviselhetem a hivatásunkat a nemzetközi közösségben, és segíthetem a legjobb tudásom szerint a magyar sportújságírás és a magyar sportdiplomácia ügyét a globális színtéren. Annak is örülök, hogy az eddigi egy helyett már két női alelnöke van az AIPS-nek és hogy a jövőben is segíthetem a nők elismertségét a szakmánkban” – mondta percekkel a választás után az MSÚSZ közösségi oldalának szerdai beszámolója szerint Csisztu Zsuzsa.

Csisztu Zsuzsa az AIPS új alelnöke (Fotó: Mravik Gusztáv)
Csisztu Zsuzsa az AIPS új alelnöke (Fotó: Mravik Gusztáv)

Lapunk főszerkesztője, Szöllősi György pedig ismét az AIPS Europe alelnöke lett. A kedden délelőtt megválasztott új vezetőség este megtartotta első ülését, amelyen Charles Camenzuli elnök a vb-tagok közül újra a posztot 2019 óta betöltő Szöllősi Györgyöt jelölte alelnöknek. A javaslatot a végrehajtó bizottság egyhangú döntéssel elfogadta, ami azt jelenti, hogy 2026-ig az MSÚSZ elnöke lesz az AIPS Europe egyetlen alelnöke. Továbbra is két magyar lesz a világ-, illetve az európai szövetség vezetőségében, sőt, Rómában sikerült még tovább erősíteni nemzetközi pozícióinkat.

„Amikor öt éve bekapcsolódtunk az AIPS vezető testületeinek munkájába, kijelentettük, hogy a régi magyar sportújságírók nyomdokaiba kívánunk lépni, akik ott voltak a szervezet megalakulásánál 1924-ben, Párizsban, kongresszusokat rendeztek, vezető tisztségeket töltöttek be és néhány évig Budapesten székhelyet is biztosítottak az AIPS-nek. Azóta rendeztünk regionális, európai és világkongresszust, valamint AIPS Sportmédia-díjátadó gálát, továbbá elnyertük az alelnöki megbízatást a kontinentális és a globális szövetségben is. Gratulálok Gianni Merlo és Charles Camenzuli elnök uraknak, Csisztu Zsuzsa alelnök asszonynak a megválasztásukhoz, köszönjük a magyar és a többi, csaknem száz nemzeti sportújságíró-szövetség támogatását” – mondta Szöllősi György, aki 2015 óta vezeti az MSÚSZ-t, 2017-ben lett az AIPS Europe vezetőségének tagja, 2019-ben alelnöke.

Charles Camenzuli és Szöllősi György a kongresszuson (Fotó: Mravik Gusztáv)
Charles Camenzuli és Szöllősi György a kongresszuson (Fotó: Mravik Gusztáv)

Az AIPS ötödik ciklusra is elnöknek választotta az egyedüli jelöltként induló olasz Gianni Merlót, újra első alelnök lett a török Esat Yilmaer. Csisztu Zsuzsa mellett az AIPS alelnöke lett a görög Jannisz Darasz (94 szavazat), a kenyai Evelyn Watta (93) és a katari Mohammed Hidzsi Ali (89). (Nem kapta meg a szükséges szavazatszámot a mauritániai Mohamed Ould el-Hasszan, 39-cel. Az előzetes egyeztetések alapján több jelölt, közvetlenül a szavazás előtt, visszalépett.)

Charles Camenzuli mellett alelnökként a kontinentális szövetségek vezetői tisztségét betölti a kolumbiai Carlos Julio Castellanos az amerikai, a nigériai Mitchell Obi az afrikai, a dél-koreai Dzsung Hi Don pedig az ázsiai szekció elnökeként. Az AIPS pénztárnoka a horvát Jure Ozmec lett.

Az új összetételű végrehajtó bizottság tagjai a közgyűlés felhatalmazása alapján: Adel al-Zahrani (szaúd-arábiai), Malik Amdzsad Aziz (pakisztáni), Vicente Dattoli (brazil), Emanuel Fantaneanu (román), Kao Csao (kínai), Josef Langer (osztrák), Morad Mutauakkil (marokkói), Ernesto Ortiz Gómez (uruguayi), AÍhmadi Szejed Abdolhamid (iráni), Takeucsi Hirosi (japán), Marc Ventouillac (francia) és José Zidar (szlovén).

Tisztségviselőink az AIPS-ben:
Dr. Mamusich Mihály (Nemzeti Sport): a megalakulást előkészítő választott bizottság tagja (1923–1924), alelnök (1936–1944)
Dr. Vadas Gyula (Nemzeti Sport): alelnök (1928–1936)
Somogyi Vilmos (Esti Kurir): a választmány tagja (1936–1944)
Szombathy István (Népsport): főtitkárhelyettes, (1964–1977)
Gyulai István (Magyar Televízió): főtitkárhelyettes (1977–1989), főtitkár (1989–1992)
Gyárfás Tamás (Sport Plusz): főtitkárhelyettes (1992–1997), a büro, az operatív irányító testület tagja (1994–1997)
Boskovics Jenő (MTI, Népsport, Foci, Nemzeti Sport): főtitkárhelyettes, majd pénztárnok (1997–2005)
Dobor Dezső (szabadúszó): végrehajtó bizottsági tag (2009–2017)
Szöllősi György (Nemzeti Sport): AIPS Europe végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2019–)
Dr. Csisztu Zsuzsa (Mandiner): végrehajtó bizottsági tag (2017–), alelnök (2022–)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik