Ádámfi Attila: Igenek és nemek hiányoznak a McLaren-jelentésből

SZABÓ GÁBORSZABÓ GÁBOR
Vágólapra másolva!
2020.11.20. 11:44
null
A McLaren-jelentés őt érintő részeiről véleményt formáló Ádámfi Attila apósa, Aján Tamás mellett a tavalyi pattayai vb-n (Fotó: iwf.net)
Az apósát többek között korrupcióval, szavazatvásárlással vádoló McLaren-jelentést nemrégiben keményen bíráló volt IWF-főigazgató igeneket, nemeket, bizonyítékokat várt volna. A külföldi médiában közben FBI-vizsgálatról, svájci nyomozásról cikkeztek Aján Tamással kapcsolatban, akit „csak” a fő probléma részeként említett az októberben leváltott ügyvivő elnök, Ursula Papandrea.

 

– Miért éppen most jött el az idő, hogy kritizálja a McLaren-jelentésben foglaltakat?
– Miután szeptember utolsó napjáig még a Nemzetközi Súlyemelő-szövetség alkalmazásában álltam, amely megrendelte a vizsgálatot, a békesség kedvéért, illetve jogászok tanácsára nem nyilvánultam meg. Függetlenként már elmondhattam a véleményem, mégpedig szigorúan tényekre, dokumentumokra alapozva.

– Angolul, oroszul és spanyolul megfogalmazott e-mailben már júliusban elbúcsúzott munkatársaitól. Mi történt a következő két és fél hónapban?
– A felmondási időmet töltöttem, júliusban mentesítettek a munkavégzés alól – hála istennek! Veszélyes lettem volna bizonyos embereknek.

– Akkor volt alkalma áthámozni magát a McLaren-riporton.
– Igen, nem most születtek meg a fejemben a két héttel ezelőtt nyilvánosságra hozott gondolatok.

– Mit mondjak, nem dicséri meg Richard McLarent az IWF-nek átadott vizsgálati anyagért…
– Azt gondoltam, ha egy jogászprofesszor leír valamit, azt objektíven és – ahogy mindig hangoztatták a vizsgálatról – függetlenül teszi, igennel vagy nemmel tud felelni kérdésekre, vagy van bizonyítéka, vagy nincs. Csak apróság, hogy a teljes nevemet egyszer sem tudták helyesen leírni, vagy hogy Aján Tamás főtitkári kinevezésének éve is rosszul szerepel a riportban. Azt hittem, korrekt jelentést tesz le az asztalra, ehelyett tele van ilyen kifejezésekkel, hogy „nincs kizárva, lehetséges, elképzelhető”…

PREFERÁLT SZEMÉLYEK LOBOGTATOTT LISTÁJA

LEGYEN ÉRDEKESEBB!

A 47 éves Ádámfi Attila 2001 óta dolgozott az IWF versenyigazgatójaként, 2014-ben lett főigazgató. Miután a NOB 2017 júniusában meglebegtette a sportág levételét a 2024-es olimpia programjáról, az IWF hamarost megalakította sportprogram-, valamint a tiszta sportért elnevezésű két bizottságát – előbbinek tagja lett Ádámfi, aki koordinálta is a két testület munkáját, egyúttal összekötő személy volt az IWF-elnökséggel és a NOB-bal. Az olimpiai kvalifikáció és a versenyrendszer kialakítása mellett a sportág lehetséges megújítása is a sportprogrambizottság feladata.

„A súlyemelés tradicionális mozgásforma, ugyanakkor a tradíció manapság nem feltétlenül előny – magyarázza Ádámfi Attila. – Éppen ezért meg kell próbálni szélesíteni a portfóliót, a három-három szakítás- és lökésgyakorlatnál érdekesebb versenyszisztémát kitalálni. Lehetne az olimpiai súlyemelés az erősportok centruma, a nagy események ne csak súlyemelésből álljanak. A hasonló ötletek megvalósításához lenne szükség rugalmasabb, az újra fogékonyabb elnökségre.”

Ádámfi szerint az olimpiai kvóták csökkentése miatt nincs kizárva, hogy csak hat-hat súlycsoportban rendeznek majd versenyeket, de van élet az öt karikán kívül is. Miként más sportágakban, a súlyemelésben is léteznek már nem olimpiai kategóriák, de a lényeg, hogy az erős emberek küzdelme megőrizze helyét az ötkarikás műsorban.

– Ami önt illeti, a 2017-es IWF-elnöki választás kapcsán „szólítja meg” a jelentés. Miért is?
– A McLaren-riport három fő témával foglalkozik: az IWF doppingellenes és pénzügyi tevékenysége, valamint a választási csalás és vesztegetés témaköre. Az IWF főigazgatójaként az előbbi kettőben nem vettem részt operatív módon, a harmadikhoz viszont okkal szólhatok hozzá, mert Aján Tamás kampányáról és megválasztásáról mindent tudok.

– Akkor beszéljen arról a bizonyos listáról!
– Nos, találtak egy lefotózott listát a számítógépemen, amely az úgynevezett preferált személyek nevét tartalmazza. Ezt lobogtatják a választási korrupció egyik bizonyítékaként, holott egyrészt több lista is volt a számítógépemen, másrészt egy választás előtt minden elnökjelöltnek megvan a kiválasztott csoportja, amelynek bizalmat szavaz. Itt is erről van szó, győzelem esetén elnök Aján Tamás, főtitkár Mohamed Dzsalud, női alelnök Ursula Papandrea és a többi… Ez nem azt jelenti, hogy korrupció van, hanem azt, hogy ez a csoport nyert. Az európai szövetség 2016-os választása előtt is volt listájuk a kampányoló elnökjelölteknek, így a győztes Antonio Ursónak is. Ismerem is azt a névsort, de emiatt Antonio Urso korrupt? Nem korrupt!

ERKÖLCSI JELENTŐSÉG

– Hotelben átadott csúszópénzekről is olvashatunk a McLaren-riportban. Mit szól hozzá?
– Valaki – egy titkos tanú… – azt hallotta a folyosón, hogy az egyik nemzeti szövetség elnöke azt mondja a thaiföldi elnöknek, Intarat Yodbangtoeynek, hogy kéri a pénzét, mert rá szavazott (Yodbangtoey az IWF első alelnöke lett – a szerk.). Aján Tamásról nincs is szó, holott szavazatvásárlással gyanúsítják a McLaren-jelentésben.

– Rendben, de nyilvánvalóan nem maga az elnök sétálgatna egy hotelfolyosón, ha le akar fizetni valakit.
– Valóban, de ha igaz is volna ez a folyosói történet, mi közünk hozzá, mennyiben érint engem vagy Aján Tamást?

– A hamisítást is McLaren szemére veti. Ezt mire alapozza?
– Ravasz csavarral engem is igyekeztek a korrupció gyanújába keverni, mondván, találtak egy e-mailt nálam; a pánamerikai szövetség elnökének asszisztense írta, amelyből kiderül, hogy megpróbálták megvesztegetni a pánamerikai elnököt. Ehhez a levelezésemhez „hozzáköltöttek”, vagyis az eredeti e-mailben nem szereplő szöveget illesztettek bele, és arra a „következtetésre” jutottak, Aján Tamás érdekében akarták megvesztegetni a kontinentális szövetség vezetőjét… De kérdem én, McLaren megpróbálta kivizsgálni ezt?! A vizsgálatra okot adó ARD-dokumentumfilmben kidomborított thaiföldi, tinédzsereket érintő doppingolásról egy szó sem esik a jelentésben, amelyben rengeteg a csúsztatás, szinte minden oldalába bele lehet kötni. Egyértelműen arra kérték fel a kanadai jogászprofesszort, hogy nyomozzon az ARD-riport alapján, de nem teljesített jól: minőségi munka helyett sok benne a hiba, pontatlan, szubjektív, nem pártatlan – vagyis megkérdőjelezhető a hitelessége.

– Utalt rá, hogy jogi lépéseket is tett. Mik ezek?
– Mintegy három hete a jogi képviselőm levélben hívta fel Richard McLaren figyelmét a valótlanságokra, és kérte, javítsa ki jelentésében többek között az e-mailemre vonatkozó részt. Elsősorban erkölcsi jelentősége van a lépésemnek, egyelőre nem kezdeményeztem jogi eljárást.

– Volt egy erős mondata: egyetlen bűne, hogy húsz éve feleségül vette Aján Tamás lányát. Egyúttal úgy is tekinthettek önre, mint akit apósa tudatosan segít, felépít, vagyis utódjának szán, nem?
– Ezt azoktól kell megkérdezni, akik így gondolták.

FELTÉTELES VISSZATÉRÉS

– Az Aján Tamás helyére lépő, az elnökség által azóta leváltott ügyvivő elnök, Ursula Papandrea elismerő szavakkal búcsúztatta el. Visszatérne az IWF kötelékébe?
– Az elmúlt hónapok történéseit látva-hallva nem bánom, hogy most körön kívül vagyok. Kedvezőbb helyzetben szívesen segítenék a sportágnak – például legyen új választás, alakuljon a reformra fogékonyabb elnökség! Olyan pozícióba térnék csak vissza, amelyben lenne ráhatásom a folyamatokra, hiszen a tapasztalatom megvan, tudom, mik az elvárások a sportággal szemben.

– Másfél hónapja nem az IWF alkalmazottja, hogy képzeli el a közeli jövőjét?
– A családdal szembeni deficitet igyekszem csökkenteni, nincs semmi olyan stádiumban, hogy holnap bárhová elkötelezhetném magam. A Magyar Bandyszövetség elnökeként és a nemzetközi szervezet alelnökeként azon dolgozom, hogy a bandy ne csak egyszerűen elismert olimpiai sportág legyen, hanem kerüljön fel az olimpiai programra.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik