A lehetséges jelöltek a Nemzet Sportolóit tömörítő grémium új tagjánakTizenegy tagból áll jelenleg a Nemzet Sportolóit tömörítő grémium, a Varga János halála miatt megüresedett 12. hely sem marad sokáig betöltetlen, hiszen az új tagról szerda délelőtt döntenek a korábbi klasszisok a sportállamtitkárságon.

„Erős és méltó a lista, amelyből választhatunk – mondta korábban lapunknak Schmitt Pál, olimpiai bajnok vívó, a Nemzet Sportolója, volt köztársasági elnök, a Magyar Olimpiai Bizottság korábbi elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tiszteletbeli tagja. – A kritériumok szerint hatvan év feletti, kiemelkedő sporteredményt elérő, és életművében a magyar sportot szolgáló személyt kell választanunk tizenkettedik tagnak. Remélem, ezúttal is jól döntünk, akárcsak eddig, hiszen még senki sem vitatta a döntéseinket. Sem írott, sem íratlan szabály, de még csak szokásjog sincs arra vonatkozóan, hogy az elhunyt tag után ugyanabból a sportágból javasoljunk valakit a címre. Nagy fel­adat vár ismét ránk, rendkívüli gesztus volt a döntéshozóktól, hogy ezt a feladatot ránk bízták és bízzák. A Nemzet Sportolójának lenni egy életmű elismerését jelenti, s ennek nemcsak erkölcsi, hanem anyagi vonzata is van. Kevés embernek adatik meg, hogy ennek a társaságnak a tagja legyen, tényleg megtiszteltetés ide tartozni.”

A javaslattétel és választás menete a következő: a tagok egyesével tehetnek javaslatot, kit tartanak érdemesnek arra, hogy a Nemzet Sportolója legyen. Egy ember több javaslattal is élhet. Az összesítés után már csak a listán szereplőkre lehet szavazni, és minden egykori kiválóság csak egy személyt jelölhet. A szavazás addig tart, amíg valaki meg nem szerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, vagyis hat igent – aki a legkevesebb szavazatot kapja, mindig lekerül a listáról.

Amikor valaki megszerzi a szavazatok több mint ötven százalékát, a sportért felelős államtitkár ellenőrzi, az illető megfelel-e a jogszabályi kritériumoknak – és amikor a kormány elfogadja a javaslatot, hivatalossá válik, ki lesz a Nemzet Sportolója.

A Nemzeti Sport megkérdezte az olvasókat, kit javasolnának új tagnak, s egyértelműen a századik magyar olimpiai bajnoki címet szerző Tuskirály, Hegedüs Csaba mellett tették le voksukat, hiszen a Magyar Birkózók Szövetségének korábbi elnöke csaknem ötszáz szavazattal kapott többet, mint a második helyen záró Szabó Bence.

A lehetséges jelöltek életútja – NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
A jelenlegi Nemzet Sportolói
Balczó András (öttusa), Faragó Tamás (vízilabda), Hammerl László (sportlövészet), Ivánkay Mária (para-asztalitenisz), Jónyer István (asztalitenisz), Kamuti Jenő (vívás), Keleti Ágnes (torna), Magyar Zoltán (torna), Portisch Lajos (sakk), Rejtő Ildikó (vívás), Schmitt Pál (vívás)
Már csak öten vannak velünk az első 12-ből
A Nemzet Sportolója címet 2004-ben alapították, az első alkalommal megválasztottak közül már csak öten (Balczó András, Hammerl László, Ivánkay Mária, Keleti Ágnes, Portisch Lajos) vannak közöttünk, és a következő lesz a 13. választás – a tagok közül elhunyt Albert Flórián (labdarúgás), Buzánszky Jenő (labdarúgás), Földi Imre (súlyemelés), Grosics Gyula (labdarúgás), Gyarmati Dezső (vízilabda), Kárpáti György (vízilabda), Kulcsár Győző (vívás), Monspart Sarolta (tájfutás), Polyák Imre (birkózás), Puskás Ferenc (labdarúgás), Székely Éva (úszás), Varga János (birkózás) és Zsivótzky Gyula (atlétika).