A mester nyomdokain – Nemcsik Zsolt edzőként viszi tovább a Gerevich-örökséget

KOVÁCS ERIKAKOVÁCS ERIKA
Vágólapra másolva!
2021.03.03. 10:44
null
Nemcsik Zsolt a helyzet magaslatán: a jó edzőnek mindent szemmel kell tartania a törökbálinti Gerevich Aladár Vívó Egyesület edzésén is (Fotók: Árvai Károly)
Nemcsik Zsolt neve hallatán sokunknak beugrik Aldo Montanóé is, hiszen ők ketten drámai küzdelmet vívtak az athéni olimpia karddöntőjében, amelyben az olasz vívó végül egyetlen tussal győzött. Minden és semmi, véli az ötkarikás arany és ezüst közötti különbségről a magyar vívósport korábbi klasszisa, de szerencsére – és a törökbálinti vívópalánták szerencséjére – a kétszeres világbajnok tudása nem megy semmibe, s tanítványai előtt mindenséggel felérő világot nyit ki a páston.

– Mennyire volt egyértelmű, hogy marad a vívósportban a pályafutása befejezése után is?

– Sokat gondolkoztam azon, hogyan tudnám visszaadni a sportágnak, amit kaptam tőle – talán így, edzőként sikerülhet. Jól érzem magam a gyerekek között. Olyan közegben dolgozhatok, amelyben nyugalom van, amelyben érvényesülhetnek az elképzeléseim, s át tudom adni a fiataloknak, amit évek hosszú sora alatt megszereztem. Ha találkozik egymással az, hogy valaki szereti a munkáját, ráadásul még ért is hozzá valamennyire, akkor érdemes csinálni.

– Van hozzá elég türelme? Amikor iskolát ad, de mondjuk az önnel szemben álló nem érti a feladatot, vagy sokadjára sem csinálja meg jól, képes nyugodt és higgadt maradni?
– Van, amikor igen, s van, amikor nem. Alapvetően nem tartozom a türelmes emberek közé, de valahogy a páston képes vagyok tolerálni sok mindent. Képes vagyok századszor is elmondani, megmutatni, a versenyeken újra és újra ugyanazt a technikai elemet sulykolni a tanítványaimba.

NÉVJEGY: NEMCSIK ZSOLT
Született: 1977. augusztus 15., Budapest
Sportága: vívás, kardvívás
Klubja: Vasas SC
Edzője: Gerevich György
Kiemelkedő eredményei: olimpiai 2. (egyéni, 2004),  2x világbajnok (csapat, 1998, 2007), 3x vb-2. (egyéni, 2006; csapat, 2001, 2003), 2x Eb-2. (egyéni, 2005; csapat, 2006), 3x Eb-3. (egyéni 2001, 2002; csapat 2001)

– Egyébként önmagával szemben türelmes volt a pályafutása során? Haragudott magára, ha nem sikerült valami – ahogy ön mondja, századszor sem?

– Gerevich György zseniális edző volt, a kérdésre ez a válasz, hiszen Gyuri bácsi kiváló módszert választott a tanításomhoz.

– Gondolom, olyat, amilyet most Nemcsik Zsolt választ a fiataloknak.
– Igen, hasonlít egymáshoz a kettő.

SZERETTÉK, TISZTELTÉK A LEGENDÁS EDZŐJÜKET

– Milyen módszer ez?
– Fiatalként nem észleltem annyira, ráadásul a másik oldalon álltam, de most, érettebb fejjel már összeállnak a képkockák. Gyuri bácsi mindig olyan módszert választott, amelyben hagyta kibontakozni az egyéni képességeket. Nem fókuszált kizárólag a technikára – ennek persze volt és van hátulütője is, esetemben az, hogy én egyáltalán nem voltam szépen vívó ember, nem volt esztétikus a mozgásom, viszont tuserős voltam, szinte minden szituációban én kerekedtem az ellenfelem fölé, és nagyon energiatakarékosan tettem. S ez a hosszú versenyen nagyon jól kamatozott.

– Nincs vívó, aki ne beszélne szépen Gerevich Györgyről. Ekkora áldás, hogy ő volt a mestere?
– Az egész magyar vívás nagy szerencséje, hogy dolgozott benne egy Gerevich György nevű edző. A mai napig a tanítványai viszik a vállukon a magyar kardvívást.

– Mit tudott? Miért volt kiváló edző?
– Bárcsak megkérdezhetnénk tőle… Gyuri bácsi jó ember és jó pedagógus volt. Apánkként szerettük és tiszteltük, és ő ezt nagyszerű emberi tulajdonságaival érte el. Szerettünk edzésre járni, jó volt Gyuri bácsival dolgozni. Hihetetlenül nagy tudású edző volt, s olyan szeme volt! Rendkívül hamar észrevette a tehetségeket. És azt is, mit lehet a fiatalban fejleszteni. Emellett határtalanul nagy munkabírású ember volt. Ez hozta magával azt, hogy bár én edzeni kevésbé, versenyezni annál inkább szerettem, felfogtam, hogy az edzésmunkát el kell végezni – nagyon sokat vívatott engem. Tette azért, hogy én magam jöjjek rá arra, hogyan tudom az adottságaimat a leginkább kihasználni a páston. Széles készletet adott a kezembe, de rám bízta, hogyan élek vele, mit hasznosítok belőle.

– Mit mondott önnek a mester az athéni döntő után?
– Fájó pont, hogy nem lehetett ott velem az athéni olimpián. Amikor kiderült, hogy nem utazhat, elmondta, mit csináljak a páston. Aztán elment a tihanyi nyaralójába, végignézte a versenyt, és telefonon beszéltünk. Gratulált, de hangzatos mondatokra nem emlékszem. Arra viszont igen, hogy megerősített az érzésemben: azt mondta, ha valaki ilyen asszóban, az olimpiai döntőben egyetlen tussal kikap, éppen akkora sportemberi teljesítmény, mint a győztesé. Valóban. Az athéni ezüst pályafutásom legjobb eredménye. Korábban elmondtam már, mi a különbség az olimpiai arany és ezüst között – minden és semmi.

– Bár edzőként azért dolgozik, hogy a sportág továbbra is sikeres legyen, mégis adódik a kérdés: a kardvívásra születni kell, vagy lehet jó kardozót nevelni?

– Jó kérdés. Sokat számít, ki mekkora szalámit kapott a boltban: szeleteled, szeleteled, aztán egyszer a végére érsz. Igen, van, aki erre a sportágra született. És van, aki közepes képességgel egy zseniális edző mellett fantasztikus sportolóvá érik.

– Ebben a sportágban meghatározó szerepe van annak a bizonyos napnak. Ezt már „a” nap reggelén érzi az ember?

– Nem feltétlenül, bár az igazán profik talán már a technikáját is tudják, hogyan kell „bekerülni” ebbe az állapotba. De ez olyan kegyelmi állapot, amelyben nem is kell gondolkozni, jön minden magától – az alap persze a sok gyakorlás, a munka, enélkül nincs mit előhúzni a kalapból.


GYŐZNI AKARTAK: MONTANÓNAK SIKERÜLT

– Ebből a szempontból önnek melyik volt „a” verseny?

– Most mondjam, hogy több ilyen volt?

– Akár.
– Az egyikre nagyon emlékszem. Kétezret írtunk, és lázas beteg voltam. Egy hétig otthon feküdtem, pénteken iskoláztam Gyuri bácsival, szombaton pedig elmentem a Hungária-kupára – csetlettem-botlottam a páston, de valahogy továbbjutottam. És vasárnapra elmúlt a betegség. Vagy jött az a bizonyos állapot...? Összeállt minden a hatvannégyes táblán, klasszisokat vertem meg egymás után: Mihai Covaliu, Sztanyiszlav Pozdnyakov, Szergej Sarikov, így jöttek sorban, én meg életem első világkupa-győzelmét szereztem meg. Hatalmas siker volt, nagy boldogság, noha akkor már világbajnok voltam.

Nemcsik Zsolt (jobbra) az athéni döntőben remekül vívott, bár jutalma „csak” ezüst lett Aldo Montano mögött (fotók: AFP)
Nemcsik Zsolt (jobbra) az athéni döntőben remekül vívott, bár jutalma „csak” ezüst lett Aldo Montano mögött (fotók: AFP)


– A román és a két orosz mellé illesszünk be egy olaszt is! Milyen a kapcsolata Aldo Montanóval, az athéni győztessel?
– Három évig edzettünk együtt. Ön szerint milyen?

– Sohasem haragudott egy-egy asszó után az ellenfelére?
– Csak akkor érez ilyesmit az ember, ha a másik sportszerűtlen. Egyébként nincs értelme: ő is ugyanazt akarja, mint én. Montano győzni akart Athénban, ahogyan én is – neki sikerült.

– Ha nem lennék eleve a kardvívás szerelmese, akkor sem kellene győzködnie, hogy gyönyörű ez a sportág – csillogó szemmel mesél róla.
– Tényleg az. Olyan sportág, amelyben tiszteletet, fegyelmezettséget tanul az ember. A rendszer, a koordináció a kognitív képességeket is fejleszti, ami a tanulásban is segít. Az ember gondolkodásmódja is fejlődik a páston, formálódik a stressztűrő képessége, mindez segíti az élet más területein is.

Megtalálta a helyét ebben a gyönyörű sportágban – a pályafutása után is
Megtalálta a helyét ebben a gyönyörű sportágban – a pályafutása után is


– Akkor még „szakmázzunk” kicsit! Volt kedvenc akciója? Van kifejezetten Nemcsik-féle támadás vagy védekezés?
– Kedvenc alaptaktikám volt, és ezt a rá fogékony gyerekekkel meg is próbálom elsajátíttatni. Nem én találtam ki, az orosz vívóktól lestem el, de Gyuri bácsi is erre tanított. Ez a kedvencem, mindjárt mondom is, csak nyomatékosítani szeretném: ez csak az alap, emellett nyilván mást is kell tudni, pontosabban jó minden mást is tudni. Ez a taktika a pástot három részre osztja – a középső harmadban meg kell szerezni a támadás jogát, a támadórészben az akciót be kell fejezni, lehetőleg tussal, a védekezőharmad pedig az a rész, ahová nem megyünk.

– Tényleg jó taktika, csak ugye az emberrel szemben ott a másik vívó…

– Ezért mondom, hogy önmagában ez nem elég, meg kell tanulni a védekezést is, mert mi van, ha nem sikerül a támadás, vagy már korábban elrontottam az előkészítést. Ez egy stratégia, amely arra szolgál, hogy kihasználd azt, ami neked megy a legjobban. Ha valakinek ez a védekezés, akkor legyen neki ez az alap. Viszont a vívás alapvető szabálya úgy szól, hogy a támadó félnek van előnye – én azt mondom, előbb támadni kell jól megtanulni.

Nemcsik Zsolt a pástra vezényli a fiatalokat: jöhet a lábmunka, a tizenévesek egyszerre lépnek és vágnak
Nemcsik Zsolt a pástra vezényli a fiatalokat: jöhet a lábmunka, a tizenévesek egyszerre lépnek és vágnak


MEGTALÁLTA A HELYÉT SZERETETT SPORTÁGÁBAN

– Hogy a gyerek, később a fiatal sportoló arról álmodik, hogy olimpiai vagy éppen világbajnok legyen, természetes. Edzőként is álmodik ilyesmiről az ember?
– Persze. Csakhogy az edző és tanítvány közös munkájában rengeteg a bizonytalansági faktor, annyi minden jöhet közbe: sérülés, klubváltás, egyetemi tanulmány. És akkor vége az egésznek. De a nagy számok törvénye alapján, ha valaki jól végzi a munkáját, előbb-utóbb besétál a vívóterembe egy Szilágyi Áron. Mondjuk, az ő tehetségének már a fele is elég lenne a sikerhez… De ehhez tényleg szerencse kell. Az edző is állít fel maga elé célt, én is, de nem élek benne mindennap. Nincs kiírva otthon a tükörre a nagy álom. Apró legokockákat rakosgatok a nagy építménybe, miközben folyamatosan bennem él Gerevich Gyuri bácsi mondása: a munka mindig meghozza a gyümölcsét. Hányszor mondta ezt Gyuri bácsi! Higgyél abban, hogy ha szorgalmasan dolgozol, meglesz az eredménye – milliószor hallottam tőle a teremben. Igen, ez közhely, de működik: dolgozni kell. Edzőként sem ülhetek le a székre, s nem mondhatom a gyerekeknek, hogy vívjatok! Igenis le kell adni az iskolát, és persze nem mindegy, hogy milyet. Meg kell szervezni az edzéseket, ki kell találni a feladatokat. Olimpiai ezüstérmesként is ugyanolyan edző vagyok, mint a kollégáim. A gyerekek persze tudják, ki áll velük szemben a páston, de az eredményeim miatt nem borulnak le elém a páston naponta. Egy edző vagyok, aki végzi a dolgát. Egy edző, aki megtalálta a helyét ebben a gyönyörű sportágban – a pályafutása után is.

Nemcsik Zsolt is mutatja: az elsőéves kadét Kovács Zsanettre (jobbra) érdemes figyelni
Nemcsik Zsolt is mutatja: az elsőéves kadét Kovács Zsanettre (jobbra) érdemes figyelni


(A cikk a Nemzeti Sport szombati melléklete, a Képes Sport 2021. február 27-i lapszámában jelent meg.)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik