Les McDonald, a Nemzetközi Triatlonszövetség (ITU) tiszteletbeli elnöke jó véleménnyel van „Triatlonújvárosról”

 

Így jellemezte Les McDonald, a Nemzetközi Triatlonszövetség (ITU) tiszteletbeli elnöke Tiszaújvárost és a TVK Triatlon Nagyhetet, amely több mint egyhetes kulturális, sportos és szórakoztató eseménysorozattal vezeti fel a triatlon-világkupasorozat tiszaújvárosi állomását. A Nagyhét látogatottsága évről évre nő, a kezdeti helyi érdeklődést kinőve ma már regionális, országos és nemzetközi vonzerővel rendelkezik. A Városház téren felállított nagyszínpad, sörsátor meghatározó színterei a kilencnapos fiesztának. A sportprogramok célja, hogy a lakosság figyelmét felhívja az egészséges életmódra, a mindennapi mozgás jelentőségére, annak preventív és rehabilitációs szerepére – ezért a sportesemények többsége ingyenes, s a díjazás sem marad el. A versenyek a triatlon részsportágait ölelik fel, de fontos szerepet kapnak a szabadidős és extrém sportok is. A résztvevők száma minden évben meghaladja az ötezer főt.

Az 1997-től minden évben megrendezett TVK Triatlon Világkupa egyedülálló a sportág nemzetközi történelmében. A világ legjobb versenyzői minden évben ellátogatnak a borsodi városba, hogy értékes – az olimpiai részvételhez szükséges – világranglistapontokat szerezzenek. A világkupa sikerének elismerése, hogy a külföldi ember számára kimondhatatlannak tűnő Tiszaújvárost egyszerűen csak „Triatlonújváros” névvel illetik. Az egyéb kiemelt sportesemények közé tartozik még a Jabil 1/3 Maraton, valamint a Triatlon Junior Európa-kupa.

Az augusztus másodikán, szombaton rajtoló Nagyhétről naponta frissen kerülnek feltöltésre képek, eredmények, beszámolók a verseny és a klub hivatalos honlapjára, a www.tvkmalitriatlon.hu-ra, a Világkupát pedig élőben közvetíti képekkel, részeredményekkel, videókkal a Nemzetközi Triatlonszövetség honlapja, a triathlon.org.