A címvédő O'Sullivan ismét favorit, hat újonc - rajt a sznúker vb-n

Vágólapra másolva!
2013.04.19. 18:19
null
Ronnie O'Sullivan a tavalyi vb-döntőn remekelt, vajon idén eljut a fináléig? (Fotó: Reuters, archív)
Démonaitól megszabadulva, egy teljes évet tétmeccs nélkül töltve, címvédőként újra asztalhoz áll a szombaton kezdődő sznúker-világbajnokságon Ronnie O'Sullivan. A sokak által minden idők legtehetségesebb játékosaként számon tartott angollal a BBC készített hosszabb interjút. Ebből többek között kiderül, hogy miért szüneteltette a játékot, miért tért vissza, miért gyakorolt Peter Ebdonnal, akivel korábban nem volt felhőtlen a viszonya, és hogy milyennek látja esélyeit a mostani vb-n a Crucible Színházban, Sheffieldben.

Ronnie arról, hogy miért nem játszott egy évig

A versenyévad meglehetősen kimerítő, de soha nem gondoltam, hogy nem bírom. Soha nem éreztem, hogy kiégtem volna. Megértettem, hogy amikor sznúkerezem, egyfajta felelősség van rajtam, de egy kicsit túl nagy volt a nyomás. Egy ideig bírtam, aztán úgy láttam a legjobbnak, ha kivonom magam ebből a helyzetből. Mindazonáltal a döntésem sokkal inkább azon a tényen alapult, hogy éppen megnyertem a világbajnokságot, talán a legnagyszerűbb stílusban úgy, ahogy korábban még senki. Ott volt a kisfiam is, a helyzet ennél nem is lehetett volna jobb, és talán nem is lesz soha. Szóval ilyen értelemben boldog voltam, hogy „leléphetek”.

A 2012-es vb döntő vége



Ronnie arról, hogy miért tért vissza


Rájöttem, hogy a sznúker nagyon sok elfoglaltságot adott, és amikor abbahagytam, akkor ellustultam, kényelmessé váltam, túl sok szabadidőm lett. Nagyszerűen telt ez az egy év játék nélkül, de így utólag mégis úgy érzem, bárcsak ne lett volna. Mégis ez a szünet segített, hogy más szemszögből lássam a dolgokat.

Nagyra tartom, amit a sznúker adott nekem, és itt most nem feltétlenül a címekről és a sikerekről beszélek, hanem arról, ami a sznúkeren kívül élet jelent számomra. Ez fontosabb, mint maga a játék. Lehetővé tette, hogy eljussak a világ különböző pontjaira, és azokkal emberekkel találkozzam, akikkel egyébként nem lett volna lehetőségem.

A leggyorsabb 147-es brék



A lelkiállapotáról

Az elmúlt két évem valószínűleg a valaha volt legjobb két esztendőm, mert azon a szinten játszottam, amiről mindig is tudtam, hogy képes vagyok elérni. De mindig agódtam amiatt, hogy jó formám csak egyik napról a másikra szól. Minden nap más, van amikor nagyon megy a játék, máskor nem.

Amióta a sportpszichológus Steve Petersszel dolgozom, még soha nem volt ennyire kiegyensúlyozottan jó a teljesítményem egy teljes évig, és az érzelmeimet is jobban kordában tudom tartani. Most már tudom, hogy mikor úgy érzem, mindjárt bedobom a törülközőt, csak az agyam egy része akarja ezt abban a pillanatban. Tudom, hogy ha türelmesen várok, nyugodt maradok, akkor gyorsan megváltozhat a helyzet, és megnyerhetem azokat a meccseket, amelyeket a múltban elveszítettem.

Gyakorlás Peter Ebdonnal

Nem én válaszottam Petert. Éppen Sheffieldben tartózkodtam, akárcsak ő. Azt hiszem, jobban lelkesedett azért, hogy játszunk, mint én. Úgy gondolta, többet kihozhat ebből. Amint beléptem az edzőterembe, jött is hozzám olyasmit mondva, hogy „épp most fejeztem be egy meccset, és most veled akarok játszani”. Én meg úgy gondoltam, itt nem kell aggódni, nincs stressz, miért ne? Peter tényleg komolyan odateszi magát, szeret edzeni, és ez tetszett nekem. Ez motivált, hogy játszam vele.

Világbajnoki esélyeiről


Bizonyos értelemben nem volt szerencsés, hogy visszavonultam a tavalyi világbajnokság után, mert talán még sohasem sznúkereztem olyan jó formában, mint akkor. Egy éve nem versenyztem, így most nincs értelme azt mondanom, hogy ezt vagy azt teszem. Azt hiszem, most úgy játszom, mint tizenöt vagy tizenhat éves koromban.

Fantasztikus pillanat lesz kimenni az arénába regnáló világbajnokként úgy, hogy már egy éve nem játszottam. Ilyet még nem tapasztaltam. Megfontoltabb leszek. Semmit nem kell bizonyítanom, sokkal jobban élvezhetem az egészet. Úgy érzem, sokkal jobb környezetbe kerülök, egy kicsit bölcsebben. Még mindig versenyképes vagyok, és amikor kisétálok, azt fogom gondolni: tudjátok mit? Készen állok!

Emlékezetes pillanatok a sznúker-vb-k történetéből

EBDON O'SULLIVAN-RŐL, TING A NYOMÁSRÓL

Ha már szóba került: a 2002-es világbajnok Peter Ebdon szerint edzőpartnere, Ronnie O'Sullivan a vb favoritja, és ne gondolja senki, hogy a közel egy évet kihagyó játékos nincs csúcsformában. „Ha valaki azt gondolja, nem áll készen a vb-re, nagyot téved. A legjobb formájában van, és ha valamit mondanom kell róla, az az lenne, hogy sokat javult. A biztonsági játéka tavaly fenomenális volt, új szintre emelte azt.” – mondta a BBC-nek Peter Ebdon.

Ting Csün-huj a legmagasabban rangsorolt kínai versenyzőként érkezett Sheffieldbe, és úgy érzi, ez plusz terhet rakott a vállára. „Amikor Kínában játszom, az emberek azt gondolják, minden versenyt megnyerek. De ez lehetetlen, emberek vagyunk. Ilyenkor azt kívánom, bárcsak földönkívüli lennék. Nagy a nyomás rajtam, jól kell játszanom ahhoz, hogy megnyerjem a vb-t, de ezen nem nekem kell aggódnom ezúttal. Remélem sikerül győznöm, egy vb-cím a legnagyobb álmom” – fogalmazott Ting Csün-huj.

A vb favoritjának egyébként Ronnie mellett a világelső Mark Selbyt tartják, aki idén megnyerte többek között a Masterst és az Egyesült Királyság bajnokságát is. A harmadik esélyes John Higgins, a négyszeres világbajnokot valószínűleg senkinek sem kell bemutatni.

TÖBB DEBÜTÁLÓ AZ IDEI VB-N

Hat újonca lesz az idei világbajnokság 32-es főtáblájának: Jack Lisowski, Ben Woollaston, Michael White, Matthew Selt, Sam Baird és Decsavat Pumjang is először áll asztalhoz a Crucible-ben. A 21 éves Lisowskit a mai sznúker egyik legnagyobb ígéretének tartják, leküzdött egy rákos megbetegedést, és kiváló formában van. Ezt mutatja, hogy ebben a szezonban már háromszor is legyőzte Judd Trumpot – aki egyébként a lakótársa.

Woollaston egy igen rutinos játékost, Ryan Dayt győzött le a selejtezőben több 100-as bréket lökve, a vb főtáblájának első körében Ali Carterrel találkozik, akit 2011-ben sikerült legyőznie. A 24 éves Baird sem könnyű ellenfeleket búcsúztatott a selejtezőben, Peter Lines mellett kiejtette a korábbi vb-elődöntős Joe Perryt is, aki ellen lökött egy 142-t. Emlékezetes meccse volt a 2012-es walesi bajnokságon a Selby elleni, ahol 3:2-nél eldönthette volna a továbbjutást, ám egy kék golyót elrontott, Selby pedig fordított és legyőzte őt.

Michael White a sznúker történetének legfiatalabb 100-as bréket lökő játékosa, már 16. születésnapja előtt profivá avanzsált. A 34 éves thaiföldi Pumjang talán kevésbé ismert a sznúkert nem követők számára, ám nem szabad leírni őt: korábban legyőzte már pontszerző versenyen John Higginst, Stephen Henryt és Peter Ebdont is, ami motivációt adhat neki a vb-re. Végül, de nem utolsó sorban Selt, a hatodik vb-újonc, aki a selejtező utolsó fordulójában az 1997-es világbajnokot, Ken Dohertyt győzte le egy nem akármilyen meccsen: Selt már 9:4-re vezetett, egy frémre volt a vb-részvételtől, rutinos ellenfele kiegyenlített, a döntő játékban azonban Selt bírta jobban idegekkel és behúzta a mérkőzést.

A világbajnokság nyitómeccsét az első kiemelt Ronnie O'Sullivan vívja Marcus Campbellel, a találkozó 11 órakor kezdődik, és még szombaton eldől, hogy ki jut tovább. Ricky Walden és Michael Holt és 11-kor kezd, ám ők vasárnap fejezik be. A torna győztese idén is 250 ezer angol fonttal gazdagodik. Az első fordulóban 10 nyert frémig tartanak a mérkőzések.

SZNÚKER-VB
AZ ELSŐ FORDULÓ PÁROSÍTÁSA, ÁGRAJZ SZERINT

Ronnie O'Sullivan (angol, 1. kiemelt)–Marcus Campbell (skót)
Ali Carter (angol, 16.)–Ben Woollaston (angol)
Stuart Bingham (ango, 9.l)–Sam Baird (angol)
John Higgins (skót, 8.)–Mark Davis (angol)
Shaun Murphy (angol, 5.)–Martin Gould (angol)
Graeme Dott (skót, 12.)–Peter Ebdon (angol)
Matthew Stevens (walesi, 13.)–Marco Fu (hongkongi)
Judd Trump (angol, 4.)–Dominic Dale (walesi)
Neil Robertson (ausztrál, 3.)–Robert Milkins (angol)
Ricky Walden (angol, 14.)–Michael Holt (angol)
Mark Williams (walesi, 11.)–Michael White (walesi)
Stephen Maguire (skót, 6.)–Decsavat Pumjang (thaiföldi)
Mark Allen (angol, 7.)–Mark King (angol)
Ting Csün-huj (kínai, 10.)–Alan McManus (skót)
Barry Hawkins (angol, 15.)–Jack Lisowski (angol)
Mark Selby (angol, 2.)–Matthew Selt (angol)

Az elmúlt tíz világbajnokság döntője
2003
Mark Williams (walesi)–Ken Doherty (ír) 18–16
2004 Ronnie O'Sullivan (angol)–Graeme Dott (skót) 18–8
2005 Shaun Murphy (angol)–Matthew Stevens (walesi) 18–16
2006 Graeme Dott–Peter Ebdon (angol) 18–14
2007 John Higgins (skót)–Mark Selby (angol) 18–13
2008 Ronnie O'Sullivan–Ali Carter (angol) 18–8
2009 John Higgins–Shaun Murphy 18–9
2010 Neil Robertson (ausztrál)–Graeme Dott 18–13
2011 John Higgins–Judd Trump (angol) 18–15
2012 Ronnie O'Sullivan–Ali Carter 18–11

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik