A Budapesti Honvéd lett 2021 legeredményesebb egyesülete

LIPICZKY ÁGNESLIPICZKY ÁGNES
Vágólapra másolva!
2022.01.10. 09:12
null
A női kajaknégyes 500 méteren nyert olimpiai aranyat Tokióban (Fotó: Tumbász Hédi)
A 2021-es esztendő eredményei alapján a Budapesti Honvéd Sportegyesület lett a legjobb klub a Sportegyesületek Országos Szövetségének pontszámítása alapján. A tokiói játékokon az olimpiai pontok hatvan százalékát a piros-fehérek versenyzői szállították, az egyesület az elmúlt három évtized legsikeresebb olimpiáját élhette meg. A BHSE szárnyalásáról Gergely István ügyvezető elnököt kérdeztük.

– Minden értelemben páratlan évet zárt a BHSE 2021-ben, a tokiói olimpiáról három arany-, két ezüst- és egy bronz­éremmel, a paralimpiáról egy arany- és egy bronzéremmel tértek haza a versenyzők, de számos kiemelkedő eredményt hoztak a világ- és Európa-bajnokságok is. Ilyen év végén nyugodtan dőlhetett hátra?
– Az elégedettség és a nyugodtság jó szó, de ez csak pillanatnyi állapot. A sikereket és az összes velejáró jó érzést megéltük, elraktároztuk, jó visszatekinteni rá, de új év kezdődik, amelyben számos feladat vár ránk. A megújulás lehetősége, a kihívások velünk együtt élnek, és természetesen 2022-ben is szeretnénk megfelelni a saját magunk támasztotta elvárásoknak. Az egyik visszatekintésre éppen a minap nyílt lehetőség: a Nemzeti Színházban megrendezett 64. Év sportolója gálán három kategóriában is sikerült a legjobbnak járó elismerést elnyerniük a honvédos versenyzőknek. Több szempontból is büszkék lehetünk: egyrészt jó érzés a média figyelme, bizalma, elismerése, hiszen ennek a díjnak nemcsak az eredményesség a lényege, sok esetben szimpátiaelismerés is, hiszen nehéz a különböző sportágak eredményességét összevetni. Csipes Tamara révén kettő, Kiss Péter Pálnak köszönhetően még egy díjunk lett, de már az is öröm volt, hogy több versenyzőnk és két edzőnk is a legjobb három között zárt, illetve az előzetes jelöléseknél szinte minden kategóriában jelen voltunk. Az elmúlt évek során nem csupán eredményességben sikerült előrelépnünk, sokat jelent, hogy olyan arculatot tudtunk kialakítani, amely szimpatikus a közvélemény szemében. Érzékelem ezt sportvezetőként, hiszen rengeteg elismerést kapok, és látom az otthonunkban, a Dózsa György úton is, ahová nem pusztán edzeni járnak sportolóink: eljutottunk oda, hogy a BHSE nemcsak egy logó, amit a pólójukon viselnek, sokkal több annál. Kialakult egyfajta szimbiózis a sportolóink, a dolgozóink és az egyesület között, szakmailag mindenki tudja és maximálisan elvégzi a feladatát, és emberileg is meg tudjuk szólítani egymást. A BHSE valóban egy nagy család lett, amelyben mindenkinek megvan a helye, a feladata, mindenki tudja, hogy mi az, amiért felelősséget vállal és azzal is tisztában vannak a sportolók, hogy ez egy nagy közösség, amelyben természetesen értük történik, ám nem kizárólag körülöttük forog minden.

NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!
NAGYOBB MÉRETÉRT KATTINTSON A KÉPRE!


– Megfogalmazta már magának, mi a Honvéd-sikerek titka?
– Pontosan az említett csapatmunka. Az olimpiai sikereink csak a piramis csúcsát jelentik, nekem remek visszajelzés, ahogyan az élsportban és a versenysportban fejlődünk, ahogy nő a szakosztályaink létszáma, a szabadidős sportolóink jelenléte, erősödik az utánpótlásbázisunk, ennek köszönhetően az edzői létszám is, és egyre nívósabb a sportszakmai háttér. Ahhoz, hogy az év 365 napján így tudjunk teljesíteni, rengeteg összetevő kell, és nemcsak a sport- vagy a sportegészségügyi vonalon, ugyanúgy szükségeltetik erős bázis a marketing-, a kommunikációs, a jogi, a pénzügyi, a műszaki és a fejlesztési vonalon is. Ezek mind szükségesek ahhoz, hogy évről évre meglegyenek a potenciális esélyeink. És még valamit kiemelnék: rendkívül fontosnak tarom, hogy a sikernek szerénységgel is párosulnia kell! Spórolni akkor kell, amikor van miből. Szerénynek akkor kell lenni, amikor van mire.

Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke szerint olimpiai sikereik csak a piramis csúcsát jelentik (Fotó: Földi Imre)
Gergely István, a BHSE ügyvezető elnöke szerint olimpiai sikereik csak a piramis csúcsát jelentik (Fotó: Földi Imre)



– 2021 eredményei alapján 2022-ben hova helyezik a lécet?
– Magasra, és ez nem „bubkai” jelző a részünkről, hogy „tudjuk, mire vagyunk képesek, de lőjünk mindig egy picit alá”... Inkább Muhammad Ali mentalitásával fogunk neki, aki csak akkor kezdte el számolni magában a hátralévő felüléseket, amikor már nagyon fájt. Teljes erőbedobással a legjobb tudásunk szerint dolgozunk, még akkor is, amikor már a határainkat feszegetjük. A saját elvárásainkhoz képest a maximumot szeretnénk nyújtani, ami pontszámban lehet, hogy kevesebb lesz, de a lényeg, hogy a motivációt, az érzést, a hangulatot, a munkamorált, ami a klubot jellemzi, fenn tudjuk tartani, és a végén azt mondhassuk: ebben most ennyi volt. Az egyéni sportok mellett nagy célokat fogalmaztunk meg a csapatsportok terén is: ebben az idényben fantasztikus rajtot vett kosárlabdacsapatunk, amely kivívhatja az NB I A-csoportjába jutást, és mindenképpen úgy szeretnénk építkezni, hogy ne csak feljusson, hanem magabiztosan meg is vesse a lábát a hazai elitben. Ahogyan néhány évtizeddel ezelőtt, ismét legyen erős fővárosi képviselete a férfikosárlabdának.

A kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara két díjat is bezsebelt a 64. Év Sportolója Gálán (Fotó: Árvai Károly)
A kétszeres olimpiai bajnok Csipes Tamara két díjat is bezsebelt a 64. Év Sportolója Gálán (Fotó: Árvai Károly)


– Ha már az építkezést említette: tavaly év végén több mint hárommilliárd forint támogatást szavazott meg a kormány a „Honvéd Város Fejlesztési Programra”...
– ...és ennek köszönhetően az álmaink most lépésenként kezdenek megvalósulni. A 2022-es esztendő stratégiai szempontból nagyon fontos lesz, hiszen a Dózsa György úton bekövetkező változások garantálhatják az elkövetkező hat-nyolc év sikerességét. Optimista vagyok, hiszen a csapatunk készen áll, hogy megvalósítsa a terveket: az előttünk álló komplex létesítményfejlesztésnek köszönhetően sportolóink az eredményességünkhöz méltó helyszíneken, csarnokokban, öltözőkben tudják majd folytatni a munkát, a felkészülést. Az elmúlt évek szép eredményei felelősséget generáltak bennünk, és persze újabb feladatokat szültek, amelyeket ismét bátran vállalunk. Természetesen köszönettel tartozunk ezért a lehetőségért. Úgy érezzük, ez a munkánk és teljesítményünk elismerése, megbecsülése és egyben megelőlegezett bizalom is a folytatáshoz.

A kajakos Kiss Péter Pál tavaly 18 évesen lett paralimpiai bajnok, nem csoda, hogy nagyon büszke rá Gergely István, és klubja, a Honvéd (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)
A kajakos Kiss Péter Pál tavaly 18 évesen lett paralimpiai bajnok, nem csoda, hogy nagyon büszke rá Gergely István, és klubja, a Honvéd (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)


– Milyen küldetést tudna megfogalmazni?
– Ügyvezető elnökként az a feladatom, hogy a rendszert egyensúlyban tartsam, sportszakmai és pénzügyi vonatkozásban is meg tudjuk valósítani a rövid távú taktikai terveket és a hosszú távú stratégiákat is. Ehhez folyamatos kapcsolattartásra van szükség a szakosztályokkal, a sportolókkal és a hozzánk közel álló közigazgatási szervekkel, szakszövetségekkel, iskolákkal, sőt, más egyesületekkel is. Az én feladatom, hogy a Honvéd sikereit kifelé is láthatóvá tegyem, és azt tükrözzem, amilyenek mi valójában vagyunk: egy nagyon jól működő, sikeres sportszervezet. Nem lehetek túl szerény, amikor arról beszélek, milyen eredményes a mi klubunk, ugyanakkor túl nagyra vágyó terveket sem fogalmazhatok meg. Ami jár az egyesületnek és el tudjuk érni, azt igyekszem megszerezni, ellenben le tudok mondani azokról a dolgokról, amelyekre még nem vagyunk alkalmasak, hivatottak és készek. Ez adja a hitelességünket, és a felénk áradó bizalmat.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik