Kérdés, Londonban milyen távokon indulhatnak Vajda Attiláék: teljes a bizonytalanság a NOB-ülésig
Fotó: Czagány Balázs (archív)
Kérdés, Londonban milyen távokon indulhatnak Vajda Attiláék: teljes a bizonytalanság a NOB-ülésig

A kenusoknál borulhat minden: eddig kulcsfontosságú számok kerülhetnek perifériára már jövőre, merthogy a nemzetközi szövetség (ICF) megváltoztatja az olimpiai számok rendjét. Arról már határoztak, hogy egy negyedik női számot beemelnek a programba, amint arról is, hogy kétszáz méteres távon is rendeznek versenyeket Londonban.

„A NOB augusztus 13-i ülésén jelentik be a döntést, és az ICF dönt majd róla, mely számok kerülnek ki és be a programba. Nekünk, magyaroknak az a célunk, hogy a kenus szakág ne veszítsen teret, a további női számok viszont a hagyományaink miatt is kedveznek nekünk – árulta el Schmidt Gábor, a hazai szövetség főtitkára a Nemzeti Sportnak. – Vaskuti István az első alelnök, és korábban a síkvízi bizottság vezetője is volt, azaz hangsúlyt kap majd a mi véleményünk is. Végleges döntés a vb utáni egy-két hónapban születhet” – kommentálta a helyzetet a főtitkár.

A legvalószínűbb felállás szerint öt férfi és négy női kajakos, valamint három kenus szám szerepel majd Londonban.

„Ha mondjuk a kétszáz és az ezer egyest tartják meg a kenusoknál, mi Szegeden jól járunk Vajdával és Horváthtal, de a többiekkel, akiknek esetleg itthon sokáig esélyük sem lesz legyőzni őket, mi lesz? – tette fel a költői kérdést Vécsi Viktor. – Más számoknál meg mi járhatunk rosszul. Még jó, hogy jön a vébé, arra koncentrálunk.”

A kajak-kenu olimpiai programjában legutóbb 1976-ban volt nagyobb változás, ekkor kerültek be ugyanis az ötszázas számok, majd 1984-ben a női kajak négyes megjelenésével lett teljes a ma ismert paletta. Legutóbb a 4x500 méteres kajak váltó került ki a programból, ez a szám először és utoljára az 1960-as római játékokon szerepelt.