Az Olimpiai Stadion felépítése is nagy pénzügyi terheket ró a szervezőkre
Grafika: London Olympics 2012
Az Olimpiai Stadion felépítése is nagy pénzügyi terheket ró a szervezőkre

Újabb bizonyíték látott napvilágot arra vonatkozóan, hogy a gazdasági válság mennyire érzékenyen érinti a 2012-es londoni ötkarikás játékok előkészületeit. Az olimpiai falu felépítésével kapcsolatos finanszírozási problémák mellett kiderült, hogy a szponzori érdeklődés is jóval elmarad az előzetes tervektől.

Erről Paul Deighton, a szervezőbizottság elnöke számolt be. A vezető elárulta, hogy a legnagyobb problémát a magasabb fokozatú szponzorok csekély érdeklődése okozza, és egyelőre nem is számítanak több, igazán „gazdag” támogatóra.

A londoni játékok szervezői a 14 hónappal ezelőtt meghatározott célok szerint hat és hétszáz millió font közötti szponzori összegre számítanak, de most úgy tűnik, hogy ennyi pénzt nem tudnak majd „összeszedni”, legalábbis nem a korábban meghatározott szektoroktól.

„Várhatóan nem tudunk majd szerződést kötni újabb első fokozatú szponzorral” – mondta a korábban pénzügyi területen dolgozó Deighton, utalva arra, hogy a szervezők valószínűleg kénytelenek lesznek több, kisebb összeget „befektető” szponzorral megállapodni.

A hat és hétszáz millió font közötti összeg egyébként az olimpia rendezéséhez szükséges pénz egyharmadát fedezné, így kritikus fontosságú kérdés, hogy sikerül-e megnyerni a gazdasági válság miatt „félénkebb” vállalatokat.

Mindenesetre a szervezőbizottság elnöke egyelőre nem tartja szükségesnek az előzetesen várt szponzori összegek nagyságának csökkentését, csak a pénzek befolyásának időbeli eltolódására számít.