Nehéz helyzetben a szervezők: elképzelhető, hogy az adófizetők finanszírozzák a 2012-es olimpiai falut
Grafika: London Olympics 2012
Nehéz helyzetben a szervezők: elképzelhető, hogy az adófizetők finanszírozzák a 2012-es olimpiai falut

Könnyen elképzelhető, hogy a brit adófizetőkre terhelik a 2012-es nyári ötkarikás játékok olimpiai falujának építési költségeit a globális pénzügyi válság miatt. A szervezők eredetileg az egymilliárd fontos építkezés pénzügyi fedezetét bankoktól és egyéb befektetőktől szedték volna össze – a krízis a jelek alapján romba dönti a tervet.

„Nem tudjuk, mi a legrosszabb elképzelhető forgatókönyv, de meglehet, hogy az adófizetőknek kell finanszírozni a projektet. Természetesen ezt szeretnénk elkerülni. Az elmúlt két hétben romlott a szituáció, de napról napra változik a pénzügyi helyzet” – mondta az építkezésért felelős Olimpiai Kivitelezési Hatóság (ODA) elnöke, John Arnitt.

A pénzügyi válság következtében az építkezést eredetileg finanszírozó ausztrál Lend Lease Corporation kiugrott az üzletből. A világ egyik legnagyobb ingatlanfejlesztésekkel foglalkozó vállalatának (kulcsszerepet vállaltak a sydneyi operaház és a Melbourne Park építésében) kivonulásával a szervezők kényszerhelyzetbe kerültek: vagy az adófizetőkkel fizettetik meg az építkezést, vagy hozzányúlnak a vésztartalékokhoz.

A pénzügyi válság miatt már így is változtatásokra kényszerültek a szervezők: a faluban nagyobb lesz a zsúfoltság, mivel takarékossági okokból öt sportoló kerül egy apartmanba az eredetileg tervezett négy helyett. Ez mintegy ezerrel kevesebb épület felépítését jelenti.

Ha a falu építése miatt a vésztartalékokhoz kell nyúlnia a szervezőknek, arra rámehet a 2.2 milliárd fontos tartalékalap nagy része – ráadásul ezt az összeget a sportlétesítmények konstrukciója során felmerülő problémák finanszírozására különítették el. A 2012-es olimpia teljes költségvetése 9.3 milliárd font.

„A pénzügyi válság nagymértékben érinti az előkészületeket, de eltökélten haladunk tovább a megkezdett úton. Még mindig úgy hiszem, be tudjuk fejezni az összes építkezést a 2007-ben elkészített költségvetésből” – mondta Arnitt.