A kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákosra minden bizonnyal nagy csata vár, de a favoritnak azért még mindig ő számít
Tumbász Hédi
A kétszeres olimpiai bajnok Vereckei Ákosra minden bizonnyal nagy csata vár, de a favoritnak azért még mindig ő számít

Vereckei az idén kétszer győzött itthon, de a nemzetközi mezőnyben a vártnál gyengébben teljesített. A Vk-válogató sikere után a májusi Mol Világkupán nem került dobogóra, így újra meccselhetett az Eb-csapatba kerülésért. A júniusi válogatón Borost és Benkőt megelőzve szerezte vissza a számot a kontinensbajnokságra, ám ott ismét csak az első háromban kellett volna végeznie, hogy pótválogató nélkül meg is tarthassa azt vb-re.

Mi hiányzott a sikeres, vagyis érmet hozó szerepléshez? - kérdeztük a kétszeres olimpiai bajnokot.

"Az Eb-n pontosan öt ezred hiányzott a dobogóhoz, mondjuk egy centiméter - mondta Vereckei Ákos. - Természetesen a kis különbség ellenére sem voltam elégedett a teljesítményemmel. Ismét technikai problémáim vannak, ami nem az eszközökre fogható, hanem annyit tesz, hogy egyszerűen nem sikerül állandósítanom néhány fontos technikai elem alkalmazását a lapátoláskor. Ennek a kijavítása fokozott figyelmet követel meg a versenyzőtől és az edzőtől. Törekedtünk rá, így remélem, a hazai válogatót ismét én nyerem."

Az egyik trónkövetelő Boros, aki univerzális versenyző, hiszen kétzsáz és ezer méteren is kiegyensúlyozottan kajakozik, kiugró eredménye azonban olimpiai számokban egyelőre nincs.

"Nem zavar, hogy engem annak ellenére sem emlegetnek a favoritok között, hogy Vereckei mögött a legutóbb másodikként végeztem a válogatón - mondta Boros Gergely. - Csendben teszem a dolgomat, és megpróbálok a legjobb lenni. Teendőm amúgy bőven akad majd a hét végén, mert az ötszáz egyes mellett kétszáz párosban, illetve az U23-as válogatókon szóló kajakban mindkét távon elindulok majd"

Benkő tavaly elvette az ötszázas indulás jogát Vereckeitől, és az idén már nem először lehet erre ismételten lehetősége.

"Örülök, hogy kaptam egy újabb lehetőséget, de nem erre az egy lapra teszek fel mindent - mondta Benkő Zoltán. - Az ötszázas versenyzést az idén én szúrtam el, hiszen a májusi Mol Világkupán hibáztam a középfutam finisében, és lemaradtam a döntőről. Ezren ellenben az Eb-n jól szerepeltem, ebben a számban már biztos vb-induló vagyok, ugyanakkor ezen a távon is van még mit fejlődnöm. Mivel az idei olimpiai kvalifikációs világbajnokság lesz, az ezres felkészülést semmiképp sem akartuk megszakítani formába hozással az ötszázas válogatóra. A verseny előtti nap is vízen voltam csütörtökön, szombaton, a válogató után pedig már újra edzésbe állok Szolnokon. Ezzel együtt szeretnék ötszázon is csapattag lenni, és mindent megteszek a siker érdekében."