Rögbi ENK: Ausztria ellen elég volt egy félidei remeklés

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2014.04.12. 18:58
A magyar rögbiválogatott az Európai Nemzetek Kupájában 20–0-s első félidőt követőn tizenegy ponttal nyert a második játékrészre feltámadó Ausztria ellen. Legjobbjaink így öt győzelemmel és két vereséggel várják a selejtezősorozat utolsó, ciprusi mérkőzését – májusi vendéglátónk listavezetőként még veretlen –, ám az már a mai eredménytől függetlenül is biztos volt, hogy playoffot érő helyen végezünk, és júniusban játszhatunk a feljutásért, bár matematikailag akár még az első helyen automatikusan feljutó Ciprust is megelőzhetnénk.

A mieink legyőzték az osztrákokat
A mieink legyőzték az osztrákokat

 

A mérkőzés kezdőrúgását Philippe Saint-André, a világ elitjébe tartozó francia válogatott szövetségi kapitánya végezte el, aki a magyar válogatottat irányító öcs, Raphaël miatt juthatott szerephez nálunk. A két testvér a válogatott játékosok által dedikált egy-egy mezt – amúgy az új szerelésnek a mai volt a premierje – vehetett át a sérülés miatt hiányzó, felkötött karú Heckel Zoltántól. Az orosz válogatott szakmai stábjában is helyet kapó Raphaël Saint-André másfél éves megbízatása Cipruson elméletben lejár, tehát utolsó hazai meccsét tudhatta le magyar kapitányként, bár a jövője még kérdőjeles. Az is lehet, hogy valamilyen formában folytatja nálunk.

U18: NEM JÖTT ÖSSZE A FELJUTÁS

A C-csoportos Európa-bajnokság döntőjében a házigazda magyar U18-as együttes kikapott Lettországtól, így legyőzőnk léphetett egy osztállyal feljebb.

A lettek céljára szívós munkával és két büntetővel válaszoltunk, sőt, a szünet előtt a vezetést is átvehettük volna, ha távoli büntetőnket kihasználjuk, így viszont maradt a mínusz egy (6–7). A fordulást követően a lettek gyors büntetőjét cél követte, mi hiába szorítottuk be őket, és érdemeltünk volna felzárkózást, semlegesítették egyéni megmozdulásokra építő támadásainkat, majd a hajrában újabb céllal tették meggyőzővé a győzelmüket (6–24).

Erőteljes magyar kezdés után Katona Jonathán büntetője adta meg a mérkőzés alaphangját, a vendégek sokáig csak tördelni, lassítani próbálták a házigazdát, kevés eredménnyel. A 19. percben egy remek súlypontáthelyezés és a Valoo Nicolas, Collet Gergő páros magánszáma már célt is eredményezett a mezőnyfölényben lévő magyaroknak. Lendületben és támadásban maradtunk, Collet sikeres büntetőjét követően a 32. percben megérdemelten jutottunk újabb célhoz. Ezúttal a bal szél helyett a jobb oldalt választottuk a végkifejlethez, a zárt tolongás utáni második passzal Kőműves György száguldott megállíthatatlanul a célterület mögé.

Az első cél után még Raphaël tett meg pár métert mosolyogva a VIP-páholyban helyet foglaló testvér felé, bezsebelve némi dicséretet, pár perccel később erre már nem volt szüksége, hiszen Philippe „állt be" ideiglenesen a magyar szakmai stábba a kispad elé: őt is elkapta a meccsfíling. Az esztergomi pálya a Bazilika tövében nem éppen Twickenham vagy a cardiffi Milleniumi Stadion, de a rögbi az akkor is rögbi...

A magyar kispad előterében túlsúlyban
a Saint-André fivérek: balra Philippe, jobbra Raphaël
A magyar kispad előterében túlsúlyban a Saint-André fivérek: balra Philippe, jobbra Raphaël

Amilyen jól sikerült az első félidő magyar részről, olyan gyengére a folytatás. Az osztrákok összekapták magukat, nem mondtak le a felzárkózásról, és a kispadról érkező friss emberek is kellő támogatást adtak a vendégeknek. A kiegyenlített mezőnyjáték után egyre inkább ők vették át a kezdeményezést, mi védekezni kényszerültünk. Amikor meg labdához jutottunk, technikai hibák sorát vétettük, ami az első negyven percben abszolút nem volt ránk jellemző. Már nyoma sem volt a magyaros virtusnak, örültünk annak is, ha hatástalanítani tudtuk az ellenfél akcióit.

Sajnos ez nem mindig sikerült. Előbb a 62. percben, majd már emberelőnyben – a mieink közül a kőkemény Ducrocq Thomas kapott sárga lapos figyelmeztetést, és azért tízperces kiállítást – a 73. percben céllal zárkóztak fel a vendégek. A kettő között Collet büntetője jelentette a második félidő összes magyar pontját. A végét nagyon várta a szünet után leülő, elfáradó, dekoncentráltá váló magyar válogatott – érződött, hogy tízen hiányoznak a keretből, döntően a tolongásból –, amelyben a cserék sem jelentettek megváltást ezúttal. Viszont Ausztriát oda-vissza sikerült legyőzni a sorozatban, és mivel a selejtező előtt előttünk rangsorolták a szomszédot, azért ez is értékelendő teljesítmény.

Az első félidő a magyaroké, a második az osztrákoké volt, de a győzelem a miénk lett
Az első félidő a magyaroké, a második az osztrákoké volt, de a győzelem a miénk lett

 

EURÓPAI NEMZETEK KUPÁJA
DIVÍZIÓ 2C-CSOPORT
MAGYARORSZÁG–Ausztria 23–12
(20–0)
Cél: Collet (19.), Kőműves (32.)
Célbónusz: Katona (1/0), Collet (1/1)
Büntetők: Collet (2/2; 26., 66.), Katona (4/1; 4.)
Az állás: 1. Ciprus 28 pont (6 meccs), 2. Magyarország 24 (7), 3. Szlovénia 10 (6), 4. Bulgária 9 (6), 5. Ausztria 8 (6)
MAGYARORSZÁG
1. Németh Gábor (Pluhár Dániel, 54.)
2. Darquier David (Coe Ted, 75.)
3. Pocskai Szabolcs (Davidson Alistair, 78.)
4. Brand André (Máthé Zoltán, 57.)
5. Jámbor Attila
6. Tóth Dávid
7. Valoo Nicolas
8. Ducrocq Thomas
9. Czakó Attila (Köteles Péter, 78.)
10. Katona Jonathán
11. Collet Gergő (Brandon Eddy, 78.)
12. Zaiba Raúl
13. Jung Szilárd (Teisenhoffer László, 54.)
14. Kőműves György
15. Nagyhegyesi Szabolcs (Prakter Attila, 68.)
Szövetségi kapitány: Raphaël Saint-André

A MAGYAR VÁLOGATOTT EREDMÉNYEI A SOROZATBAN
2012. október 6. Magyarország–Bulgária 28–23
2012. október 27. Szlovénia–Magyarország 8–7
2013. április 6. Ausztria–Magyarország 10–11
2013. április 20. Magyarország–Ciprus 15–16
2013. október 5. Bulgária–Magyarország 5–67
2013. október 26. Magyarország–Szlovénia 35–3
2014. április 12. Magyarország–Ausztria 23–12
2014. május 17. Ciprus–Magyarország xx–xx
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik