Hosszú évén vagyunk túl, teljesült a győri lányok álma

Vágólapra másolva!
2013.12.25. 14:15
null
Hosszú Katinkának csodás éve volt (Fotó: MTI/Kovács Anikó)
Közeledik az év vége, ideje mérleget vonni. Kétrészes sorozatunk első részében 2013 tíz legpozitívabb sportélményét elevenítjük fel. A kikötés: az eseménynek legyen magyar érdekeltsége, a labdarúgásról ellenben feledkezzünk meg, arról ugyanis bőven lesz mit írni más alkalmakkor. Jöjjön tehát az első rész többek között a győri kézilabdás lányok, valamint Hosszú Katinka remeklésével.

1. VÉGRE SIKERÜLT. Azok után, hogy kétszer alulmaradt a döntőben, négyszer pedig az elődöntőben búcsúzott, a 2012–2013-as idényben története során először megnyerte a Bajnokok Ligáját a Győri Audi ETO KC női kézilabdacsapata. Ambros Martin együttese a fináléban kettős győzelemmel (idegenben 24–21, otthon 23–22) kerekedett a norvég Larvik fölé. A győriek 79 találatig jutó irányítója, Görbicz Anita holtversenyben a góllövőlista negyedik helyén végzett, míg az élen a négyes döntőről lemaradó Ferencváros átlövője, Tomori Zsuzsanna zárt, aki 95-ször volt eredményes. A magyar válogatott klasszisokkal kapcsolatos friss hír, hogy mindketten jelöltek a kézilabdára szakosodó handball-planet.com szokásos, év végi szavazásán, amelyen 2013 legjobbjaira lehet voksolni posztonkénti leosztásban. A Győr erejét egyébként híven tükrözi, hogy Katrine Lunde, Katarina Bulatovics, Heidi Löke, a friss világbajnok Eduarda Amorim, valamint Görbicz személyében öt játékossal képviseltetik magukat a versengésben (SZAVAZNI ITT LEHET A LEGJOBBAKRA!).

2. SPORTDIPLOMÁCIAI SIKEREK. Sportdiplomáciai szempontból összességében sikeres évet zárt a magyar sport. Amellett, hogy Budapesten az idén birkózó- és vívó-világbajnokságot rendeztek (amelyekre a későbbiekben bővebben is kitérünk), döntés született több jövőbeli esemény sorsáról is – és bizony volt minek örülnünk. A sportági szövetségek döntése értelmében a magyar főváros adhat otthont 2014 májusában a női kézilabda Bajnokok Ligája négyes döntőjének, 2017-ben a junior úszó-vb-nek, 2021-ben pedig a felnőtt vizes- – úszó, nyíltvíziúszó-, műugró-, műúszó-, vízilabda- – világbajnokságnak, így elmondható, hogy rangos sporteseményeknek nem leszünk híján. Pláne, hogy 26 év után ismét ellátogat a német túraautó-bajnokság (DTM) mezőnye a Hungaroringre!

A 2021-ES VIZES-VB-PÁLYÁZAT

3. AKIKRE MINDIG SZÁMÍTHATUNK 1. Elfogytak a jelzők Hosszú Katinkával kapcsolatban, aki felejthetetlen pillanatokkal s megannyi éremmel, hovatovább világcsúcsokkal ajándékozott meg minket 2013-ban. A még mindig csak 24 esztendős magyar úszónő 200 és 400 méter vegyesen sem talált legyőzőre a barcelonai világbajnokságon, míg 200 pillangón a dobogó harmadik fokára állhatott fel. A herningi rövid pályás Európa-bajnokságon 200 vegyesen arany-, 100 és 400 vegyesen ezüst-, 200 háton pedig bronzérmet szerzett. És akkor még nem beszéltünk a két világverseny között rendezett világkupa-sorozatról, amelyben Katka egészen elképesztő teljesítményt nyújtott. Az eindhoveni állomáson négy (100 és 200 vegyesen két-két), Berlinben két (100 és 400 vegyes), tehát összesen hat világcsúcsot úszott, amivel a sporttörténet első úszónőjévé vált, aki rövid pályán a vegyes úszás mindhárom távján egy időben tartja a világrekordot. De nem érte be ennyivel, 400 vegyesen Európa-csúcsot könyvelhetett el, az országos rekordokat pedig számolatlanul „döntögette”, aminek eredményeképp az első úszónő lett, aki hazájában mind az öt úszásnemben tart legalább egy csúcsot. A világkupa-sorozatot 840 ponttal nyerte meg, amire akkor kapjuk fel igazán a fejünket, amikor megtudjuk, hogy a második helyen végző Alia Atkinson 288 pontot ért el… Hosszú Katinkát az Európai Úszószövetség (LEN) megválasztottaaz év úszónőjének, idehaza pedig kiérdemelte az esztendő legjobb női sportolójának járó díjat. Augusztus 22-én férjhez ment amerikai párjához – egyben tréneréhez –, Shane Tusuphoz, aki Magyarországon az év edzőjének járó elismerést érdemelte ki.

HOSSZÚ KATINKA GYŐZELME A BARCELONAI VB 400 VEGYESÉNEK DÖNTŐJÉBEN…

…ÉS EGYIK VILÁGCSÚCSA 200 VEGYESEN EINDHOVENBEN

De vétek lenne megfeledkezni a magyar úszósport további kiválóságairól: Gyurta Dániel világbajnoki címet nyert 200 mellen Barcelonában, míg a Herningben rendezett rövid pályás Eb-n 100 és 200 mellen csapott elsőként a célba. A LEN-nél az év úszója választáson – Yannick Agnel mögött – a második helyen végzett, de ő az első magyar úszó, aki egy számban – jelesül 200 mellen – háromszoros világbajnoknak vallhatja magát. Magyarországon megválasztottákaz év férfi sportolójának, mégpedig utcahosszal. Öccse, Gyurta Gergely nagy meglepetést és örömet szerezve megnyerte az 1500 méteres gyorsúszást a rövid pályás Eb-n, ugyanitt Verrasztó Dávid 400 vegyesen nem talált legyőzőre.

GYURTA DÁNIEL HARMADSZOR VILÁGBAJNOK 200 MELLEN

4. AKIKRE MINDIG SZÁMÍTHATUNK 2. Ugyan nem vagyunk legyőzhetetlenek – ahogy senki sem az! –, az éremeső garantálva van. Az idén Duisburgban rendezték a kajak-kenu világbajnokságot, amelyen a magyar küldöttség ismét kitett magáért, hiszen tizenhét éremmel ajándékozott meg minket. A németországi viadalon Vajda Attila C–1 1000 méteren, a Vasbányai Henrik, Mike Róbert egység C–2 1000 méteren, Kozák Danuta K–1500 méteren, Medveczky Erika K–1 1000 méteren, míg a Szabó Gabriella, Fazekas Zur Krisztina páros K–2 1000 méteren ért elsőként a célba. (Nagy levegő, és folytassuk!) Utóbbi két hölgy Kozák Danutával és Vad Ninettával kiegészülve a K–4500 méteres versenyszámát is megnyerte, Vad és Fazekas Zur pedig Dusev-Janics Natasával és Kovács Katalinnal egy hajóban a K–1 4x200 méteres váltón is diadalmaskodott. A hét aranyérem mellett egységeink további öt-öt ezüst- és bronzéremmel öregbítették a magyar kajak-kenu sport hírnevét. Köszönhetően tanítványai remeklésének, Storcz Botond a második helyen végzett itthon az év szövetségi kapitánya választáson, de Kozák Danutáról se feledkezzünk meg, aki a női sportolóknál zárt a második helyen – Hosszú Katinkát ő sem tudta megverni.

A KAJAK NÉGYESDIADALA

5. VILÁGBAJNOK A FÉRFI PÁRBAJTŐRCSAPAT! Nem maradtunk aranyérem nélkül az augusztus 5. és 12. között Budapesten rendezett vívó-világbajnokságon sem. A Boczkó Gábor, Imre Géza, Rédli András, Szényi Péter összetételű férfi párbajtőrcsapat hat év után nyert vb-aranyat a magyar vívósportnak. A negyeddöntőben a venezuelai (43:39), az elődöntőben pedig a lengyel (45:41) csapatot búcsúztatták Boczkóék, akiket a döntőben az ukránok sem tudtak megállítani (42:38), így férfi párbajtőrcsapatunk 2001 után lett ismét a világ legjobbja. Szász Emese női párbajtőrben, míg az olimpiai bajnok Szilágyi Áron férfi kardban szerzett bronzérmet.

A DÖNTŐ TELJES FELVÉTELE

6. MIKLÓS EDIT BRAVÚRJA VAL D’ISERE-BEN. Nem sokan gondolták volna, hogy az év tíz legszebb és legpozitívabb magyar sportélményének egyike az alpesi sízők világkupa-sorozatához kapcsolódik majd – pedig így történt. Miklós Edit ugyanis a 12. helyen ért célba a franciaországi Val d’Isere-ben női lesiklásban, amellyel minden idők eddigi legjobb magyar helyezését tudhatja magáénak az alpesi sízők világkupa-történelmében a nők között. A 25 esztendős síző olyan neveket utasított maga mögé a december 21-én rendezett versenyen, mint a svájci Lara Gut vagy az olimpiai bajnok amerikai Julia Mancuso. Miklós az összetett világkupa 71. helyére ugrott fel kimagasló eredményével, míg a szakágban a 32. pozíciót foglalja el, eggyel lemaradva Lindsey Vonn mögött.

7. KÖZEL ÁLLT A CSODÁHOZ A BL-DÖNTŐBEN A BUDAÖRS. Ha a főcím láttán kedves Olvasóinkban némi kétely támadt a sportágat illetően, akkor gyorsan szögezzük le, hogy asztaliteniszről van szó. A Budaörsi 2i SC női csapata a legrangosabb európai kupasorozat döntőjében kettős vereséggel maradt alul a 2009-es győztes, 2010-es döntős Linz ellen, mi mégis pozitívan tekintünk vissza az osztrákok sikerével végződött küzdelemsorozatra. A Pergel Szandrával, Molnar Corneliával és Madarász Dórával felálló magyar csapat a hazai 3:1-es vereséget követően idegenben 2:0-ra (majd 2:1-re) vezetett a jóval esélyesebb Linzcel szemben, és ha a visszavágó negyedik partijában Madarász legyőzi Liu Jiát, miközben legfeljebb egy szettet veszít, akkor a budaörsiek ünnepelhettek volna. Sajnos azonban nem borult a papírforma – a világranglistán akkor a 26. helyen álló Liu 3:1-re nyert a 147. helyezett Madarász ellen –, így a magyar csapat „csak” a második helyen végzett, de így is életre szóló élménnyel ajándékozta meg a magyar sport szerelmeseit. (Az idén egyébként már a csoportkörben véget ért a Budaörs szereplése.)

8. MEGVAN AZ ELSŐ MAGYAR NŐI VILÁGBAJNOK BIRKÓZÁSBAN! Szeptember 16. és 22. között Budapesten rendezték meg a birkózó-világbajnokságot, amelyen a magyar versenyzők – a Papp László Budapest Sportaréna lelkes szurkolóinak is köszönhetően – hat éremmel gazdagodtak. A legfényesebbel Sastin Marianna, aki nem talált legyőzőre a nők 59 kilogrammos, szabadfogású versenyszámában. A 30 esztendős hölgy a döntőben Tajbe Juszeint fektette két vállra úgy, hogy szűk fél perccel a vége előtt még 2:2 volt az állás, amely az utolsó sikeres akció jogán a bolgár versenyző világbajnoki címét jelentette volna. Azonban 22 másodperccel a vége előtt Sastin egy hárompontos dobással visszaszerezte a vezetést, majd tíz másodperccel később tust ért el. A vb-ken ezt megelőzően eddig „csak” két ezüstöt és egy bronzot szerző hölgy a magyar női birkózás első felnőtt-világbajnoki aranyérmét ünnepelhette.

SASTIN MARIANNA VILÁGBAJNOK

9. MICHELISZ AZ IDÉN SEM MARADT FUTAMGYŐZELEM NÉLKÜL. 2013. szeptember 22-én pályafutása során harmadszor nyert futamot a túraautó-világbajnokságban (WTCC) Michelisz Norbert, a Zengő Motorsport magyar versenyzője. A 29 esztendős pilóta 2010-ben Makaóban, tavaly pedig hazai közönség előtt, a Hungaroringen végzett az élen, míg az idén a Japán Nagydíjon, Szuzukában intették le elsőként. Michelisz a pole pozícióból indulva győzedelmeskedett a versenyen, a szezon során pedig összesen hét alkalommal állhatott fel a dobogóra (a futamgyőzelem mellett egyszer zárt másodikként és ötször harmadikként), s ennek köszönhetően az összetett pontverseny hatodik helyén fejezte be az idényt. Sikereit itthon is elismerik – a Sportcsillagok Gálaestjén egymást követő harmadik évben lett közönségdíjas.

MICHELISZ NORBERT FUTAMGYŐZELME

10. HANGA ÁDÁM A KOSÁRLABDA EUROLIGÁBAN. Annak rendje és módja szerint lépeget előre a ranglétrán Hanga Ádám. A 24 esztendős magyar hátvéd-bedobót 2011-ben draftolta az NBA-ben szereplő San Antonio Spurs, de külföldi karrierjét nem a tengerentúlon, hanem a spanyol bajnokságban szereplő Manresában kezdte. A katalán együttesben két évet töltött – a másodikban az ACB Liga utolsó helyén végzett csapatával –, majd idén nyáron az Euroligában is érdekelt Laboral Kutxa négyéves szerződést kötött vele. A magyar válogatott játékos átigazolását követően nem sokkal térdműtéten esett át, amelyből a vártnál jóval hosszabb ideig lábadozott, de ma már elmondható, hogy debütált a spanyol bajnokságban és az Euroligában, valamint mindkét versenysorozatban megszerezte az első pontjait is. Egy szó, mint száz, a világelittől messze elmaradó magyar kosárlabdasport Hanga Ádám személyében ad egy kiváló képességekkel megáldott játékost az európai élmezőnybe.

HANGA ÁDÁM MÁR AZ EUROLIGÁBAN IS LETETTE NÉVJEGYÉT

A tíz „menüpont” ismertetése után Olvasóink joggal tehetik fel a kérdést, hogy hol van a világbajnokságot nyerő magyar vízilabda-válogatott? Nos, Benedek Tibor „aranylegényeivel” hamarosan külön írásban foglalkozunk.

Ahogy a magyar sport 2013-ban megélt tíz negatív élményével is.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik