Fényképező állvány: így találd meg te is az igazit

Vágólapra másolva!
2022.08.08. 16:01
null
Fotó: studioeszkozok.hu
Címkék
Fényképező állványra van szükséged? Megmutatjuk azt, hogyan választhatod ki a céljaidnak leginkább megfelelő, praktikus és tökéletes minőségű megoldást! (x)

Mint ahogyan a legtöbb fotós kellék, úgy a fotós állvány kiválasztása sem tekinthető egyszerű feladatnak. Nem ugorhatsz ugyanis fejest a vásárlásba és vásárolhatod meg az első állványt, ami szembe jön veled. Fontos, hogy méretét és funkcióját tekintve is olyan megoldás mellett dönts, ami praktikus és biztonságos a számodra.

Ebben a cikkben éppen ezért hoztunk egy rövid kis útmutatót annak érdekében, hogy te is megtaláld a tökéletes fényképező állványt, legyél akár profi fényképész, akár hétvégi hobbifotós!

Miért van szükségem fényképező állványra?

A fényképező állvány multifunkciós eszköz. Egyrészt segít abban, hogy kevésbé ideális fényviszonyok mellett is éles, zajmentes, jól exponált fotókat készíthess anélkül, hogy túlságosan magasra kellene az ISO számot csavarnod. Ez azonban csak az egyik előnye ennek a sokoldalú kiegészítőnek.

A jó állvány segít a tökéletes makro fotók és látványos, hosszú záridős képek elkészítésében. Remek megoldást jelent olyan szituációkban, ahol szükség van egy stabil alapra, hiszen ellenkező esetben a fotó bemozdulna, zajos lenne, és még egy jó géppel sem tudnál tökéletes minőséget produkálni. Arról már nem is beszélve, ha videófelvételeket szeretnél készíteni.

Ez azt jelenti, hogy egy jó állvány nélkülözhetetlen az eszköztárból. Segítségével olyan beállításokat is megörökíthetsz, melyeket másképp nem tudnál megfelelő módon, ám az állvány használatával százszázalékosan kiélheted a kreativitásodat.

A tökéletes fényképező állvány kiválasztása: így indulj neki

A számodra ideális fényképező állvány kiválasztása jóval egyszerűbb abban az esetben, ha tisztában vagy a céljaiddal. Éppen ezért fontos, hogy vásárlás előtt megválaszolj magadnak néhány kérdést:

  • Milyen terepen szeretnéd használni az állványt? Stúdió vagy inkább szabadtér?
  • Mekkora magaságra lesz szükséged?
  • Milyen felszerelésed van? Mekkora súlyt kell elbírnia az új állványnak?
  • Mekkora extra súlyt tudsz magaddal vinni egy fotózás során?

Ha ezekre a kérdésekre tudod a választ, már magabiztosabban vetheted bele magad a fotós állványok világába, és választhatod ki azt a modellt, ami a munkád vagy hobbid során jó szolgálatot tesz majd a jövőben.

Fényképező állványt többféle kivitelben is választhatsz. A háromlábú tripodok mellett például egylábú monopod, vagy különböző felületeken rögzíthető, rugalmas gorillapod megoldás mellett is dönthetsz.

Tripod és monopod: mi a különbség?

A tripod a hagyományos, háromlábú fotós állvány. Az egyik legstabilabb megoldás, mely szinte bármilyen terepen megfelelően használható. Az állvány lábait ugyanis különböző mértékben tudjuk kihúzni, ami lehetővé teszi, hogy lépcsőn, emelkedőn, vagy egyenetlen talajon is alkalmazható legyen. De a legtöbb tripod a magasság beállítását lehetővé tevő, állítható középső oszloppal is rendelkezik.

A teleszkópos lábak lehetővé teszik azt is, hogy az állvány összecsukás után akár egy fotós táskában is elférjen, ennek köszönhetően pedig a szállítás miatt sem kell aggódni. Egy jó tripod éppen ezért nemcsak praktikus, de kényelmes megoldást is jelent.

A monopod ezzel szemben egy egylábú állvány. Főként olyan szituációkban használatos, amikor a fotósnak gyors, dinamikus mozgást kell lekövetnie, azonban nem tudja vagy nem akarja a fényképezőgép és az objektív súlyát hosszabb távon kézben tartani. Ez a megoldás hosszú záridős képek készítésére kevésbé alkalmas, sokkal inkább sporteseményeken, versenyeken szokták használni a profi fotósok.

Fotó: studioeszkozok.hu
Fotó: studioeszkozok.hu

Milyen állványfejet válasszunk?

Az állványok általában többféle fejjel is elérhetők. Sőt, a komolyabb állványok esetében sokszor a fej nem része az állványnak, így azt külön kell kiválasztanod a számodra megfelelő megoldást. Hogy melyik lesz az ideális, az főként a céljaidtól és az egyéni preferenciáidtól függ. Választhatsz gömbfejet, 3D fejet, vagy klasszikus videó fejet is.

A 3D fej nagy előnye, hogy minden tengelyen rendkívül pontosan beállítható. Tájkép, épület, vagy tárgyfotózáshoz is ideális megoldást jelent. Hátránya, hogy a beállítás lassú és bizonyos esetekben komplikált lehet, így olyan szituációkban érdemes használni, ahol nem számít a gyors reakcióidő.

A gömbfej ezzel szemben univerzálisabb megoldást jelent. Egyszerűbb a beállítása, és a legtöbb helyzetben kiválóan alkalmazható. Természetfotózáshoz vagy sportfotózáshoz a legideálisabb döntés.

A videófej a pedig a legegyszerűbb alternatíva. A körbeforgatáson túl csupán az előre/hátra döntést, valamint az oldal irányban portré módra felhajtást teszi lehetővé. Abban az esetben, ha egyszerű, statikus beállításokat szeretnél fotózni, ez a megoldás is megfelelő lehet, azonban, ha igazán kreatív szeretnél lenni, érdemesebb az előbbi két megoldás valamelyike mellett döntened.

A jó minőség alapvető követelmény

Rengeteg kezdő fotós esik abba a hibába, hogy azonnal a boltok polcain található, legolcsóbb állványhoz nyúl. Ez azonban több szempontból sem jó ötlet. Egyrészt azért, mert ezek a megoldások általában nem túl jó minőségűek, így hosszabb távra semmiképp sem érdemes tervezni velük. Még akkor sem, ha nem profi fotósként szeretnél karriert csinálni.

Másrészt pedig azért, mert az olcsó, gyenge minőségű állványok egyáltalán nem a biztonságról híresek. Instabilak, gyengék, így használatukkal akár a drága felszerelésedet is veszélybe sodorhatod. A kiváló minőségű felvételek és a biztonságos fotózás érdekében tehát fontos, hogy kizárólag jó minőségű fényképező állványt válassz, akkor is, ha azért valamivel többet kell fizetned.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik