Börtöntöltelékből közönségkedvenc - akik megkapták a második esélyt

Vágólapra másolva!
2010.12.24. 15:36
null
Michael Vick kapott még egy esélyt – s ki is használja azt (Fotók: Action Images)
Karácsony a szeretet, az összetartozás és a megbocsátás ünnepe. Ebből az alkalomból a Sportlegek sorozatunk legújabb részét olyan személyhez kötjük, akiről három évvel ezelőtt egyáltalán nem gondoltuk volna, hogy megbocsát neki az emberiség, de mára az egyik legnagyobbja lett sportágának. Michael Vicket három éve mindenki elítélte állatokkal szemben elkövetett kegyetlenségei miatt, tavaly nyáron megosztotta a közvéleményt, érdemel-e még egy esélyt az NFL-ben, ma pedig már egyre szűkül azok tábora, akik nem tudnak megbocsátani a Philadelphia Eagles irányítójának. Letöltötte büntetését, kapott még egy esélyt az élettől, és most hétről hétre a szemünk láttára bizonyítja, hogy képes élni vele. Az idén Vick mellett több sportoló kapott második esélyt, összeállításunk róluk is szól.

 

MICHAEL VICK

A 2010-es év egyik legnagyobb sportszenzációja az NFL-ben szereplő irányító, Michael Vick idei teljesítménye és a közönség reakciója volt. Amerika nemcsak hogy megbocsátott a három éve börtönbüntetésre ítélt sportolónak, kalapot is emelt a jó útra térő, a sportpályákon pedig emberfeletti teljesítményt nyújtó 30 éves amerikaifutball-játékosnak.

A 2007-ben illegális kutyaviadalok szervezése, az állatok kínzása, valamint kivégzése miatt 23 hónap börtönbüntetésre ítélték Vicket (ebből 21-et töltött börtönben), akivel szerződést is bontott akkori csapata, az őt a 2001-es játékosbörzén elsőként kiválasztó Atlanta. Az ügy során kiderült kegyetlenségek miatt a közvélemény elítélte Vicket, és az is felvetődött, hogy örökre eltiltják az NFL-től. Ám amikor 2009 nyarán kiszabadult a börtönből, többen is mellé álltak, mert úgy vélték, megérdemel egy második esélyt.

Egyikük Tony Dungy, az Indianapolis Colts korábbi sikeredzője volt, a másik pedig Donovan McNabb, a Philadelphia irányítója, aki szívesen fogadta a játékost. Andy Reidet, az Eagles edzőjét sem kellett sokáig győzködni, két fia drogkereskedés miatt szintén 2007-ben került börtönbe, és szintén a rabság utáni talpra állás, az új élet kezdése volt a céljuk. Az edző tudta, min megy át a börtönben eltöltött majdnem két év alatt tettei súlyosságára rádöbbenő Vick, és azt is, hogyan kell kezelni.

Szerződtetésének bejelentése megosztotta az Eagles szurkolótáborát. Miközben többen egyetértettek Reiddel, mások csoportos tüntetést szerveztek Philadelphiában, és több százan le is mondtak a csapat meccseire kiváltott bérletükről.

A 2009–2010-es idényben Vick McNabb cseréjeként szerepelt a keretben, és bár nem sok szerepet kapott a pályán, példamutató hozzáállásának köszönhetően a csapattagok az Eagles legelszántabb és legalázatosabb játékosává választották. A 2010-es szezon előtti jel volt, hogy a január 9-ei playoffmeccsen 76 yardos touchdownpasszt adott, a leghosszabbat az előző idényben.

McNabb nyári eligazolása után, bár Vick azt mondta, mentálisan sohasem volt ennyire felkészült, és még van tíz jó idénye, Kevin Kolb lett a csapat irányítója. A 26 éves játékos azonban megsérült, és a helyére beálló Vick bebizonyította, hogy valóban jobb, mint valaha. Bár a szakemberek többsége úgy vélekedett, csupán kijött a lépés Vicknek, és hosszú távon nem lesz képes ilyen pazar teljesítményre, az irányító hétről hétre bizonyított.

MICHAEL VICK 2010-BEN
 

Még egy bordasérülés is belefért az idényébe, abból visszatérve előbb a Washington elleni hétfő esti mérkőzésen (az első félidőben három passzolt és két futott touchdownt ért el), majd a New York Giants elleni december 19-i, szintén idegenbeli találkozón 130 futott, 242 passzolt yarddal, az utolsó 7 és fél percben 21 pontos hátrányról fordított és nyert csapatával.

A pályán elért teljesítménye megfogta az amerikai futball kedvelőit: az év végi Pro Bowl-gálamérkőzés szavazásán, amelyre a nézők is leadják voksaikat, a második legtöbb szavazatot kapta; az állatvédő szervezetekkel közösen tart előadásokat az iskolákban, sőt többen azért lobbiznak, hogy kutyát tarthasson (bűncselekménye miatt eltiltották az állattartástól). Az ellenfelek is elismerik, Tashard Choice, a Dallas futója az egyik meccs után a kamerák kereszttüzében kért tőle autogramot.

Michael Vick sokak számára példaképpé vált, igazi közönségkedvenc lett, s bár még mindig vannak, akik nem tudnak megbocsátani neki, egyre kisebb a táboruk.

GERA ZOLTÁN

A labdarúgás világából két embert emelünk ki. Az egyik Gera Zoltán, aki Erwin Koemannal történt nézeteltérése miatt lemondta a válogatottságot. A Fulham légiósa és a holland kapitány vitája megosztotta az országot, de a többség a játékos oldalára állt, és örömmel fogadta, hogy Koeman leváltása után Gera elfogadta Egervári Sándor meghívását, és visszatért.

Méghozzá csapatkapitányként – jelenléte annak ellenére fontos volt a válogatott számára, hogy ősszel már nem ő volt a mérkőzések kulcsszereplője. (Az megint másik történet, hogy Huszti Szabolcs többek között Gera villámgyors csapatkapitányi kinevezése miatt is kifakadt, és nyílt levélben támadta a válogatott vezetőségét. Egyszer talán ő is kap egy új lehetőséget…)

ANDY CARROLL

A másik labdarúgó Andy Carroll, a Newcastle fiatal – 22. életévét január 6-án betöltő – angol csatára, aki már tizenévesen is vonzotta a balhét. Az U19-es válogatott tagjaként 2007-ben külföldi edzőtáborozás közben két társával kimaradt éjszakára, amiért kizárták a keretből. Tehetsége 2009-ben visszasegítette a korosztályos válogatottba, az idén pedig a felnőttek között is bemutatkozott. Pedig októberben az egyik edzésen állkapocscsonttörést okozott csapattársának, Steven Taylornak, a barátnője pedig bántalmazás miatt tett feljelentést ellene.

„Andyt nekünk, az edzőinek és játékostársainak kell jó útra terelnünk, túl nagy kincs ahhoz, hogy veszni hagyjuk” – mondta Fabio Capello szövetségi kapitány Carroll első válogatott szereplése előestéjén.

CARROLL ASTON VILLA ELLENI MESTERHÁRMASA
 

JOHN HIGGINS

John Higgins éveken át a sznúker mintaembere volt, háromszoros világbajnokként és a világranglista éllovasaként azonban beleszaladt a brit News of the World csapdájába. A bulvárlap munkatársai orosz maffiózóknak adták ki magukat, és megpróbálták megvesztegetni Higginst: pénzt kínáltak neki azért cserébe, hogy a sznúker-világsorozat egyik mérkőzésén veszítsen el játékokat.

Mivel arra nem találtak bizonyítékot, hogy Higgins valóban elbukott szándékosan frame-eket, végül azért kapott hat hónapos eltiltást, mert nem jelentette a sznúkerszövetségnél a megvesztegetési kísérletet. Eltiltása májustól novemberig tartott, elmondása szerint ez volt élete legrosszabb időszaka.

A világranglistán visszaesett a negyedik helyre, visszatérését követően azonban nyert egy versenyt Németországban, majd Prágában is. Első nagy-britanniai tornája a UK Championship volt, amelyen szintén diadalmaskodni tudott, a fináléban a szintén világbajnok Mark Williams ellen 2:7-ről, illetve 5:9-ről fordítva nyert 10:9-re, és visszakapaszkodott a világranglista első helyére.

MARION JONES

Marion Jones ismét élvezi az életet, 
és hogy egy csapathoz tartozhat
Marion Jones ismét élvezi az életet, és hogy egy csapathoz tartozhat

Marion Jones 2007-ben tetőfokára hágó doppingbotránya és annak során elkövetett hamis tanúvallomása miatt 2008 márciusától szeptemberéig börtönbüntetését töltötte. A sydneyi olimpián atlétikában megszerzett érmeitől megfosztották (csakúgy, mint a 2001-es világbajnokságon megszerzett medáliáitól), a pénze is elfogyott, zokogva tartott sajtótájékoztatókat, padlóra került.

A mentőövet a sportpályáról kapta: a tengerentúli profi kosárlabda-bajnokság, a WNBA phoenixi csapata 2003-ban draftolta, és San Antonióban 2009 novemberében meghívták a csapat edzőtáborába. Az 1994-ben egyetemi állami kosárligát nyerő Jones végül márciusban a Tulsa Shocktól kapott szerződést, és ugyan csak a WNBA minimálbéréért (35 ezer dollárért) játszotta végig a szezont, a lényeg az volt, hogy ismét egy csapathoz tartozott.

Bár már 35 éves, nem akarja abbahagyni a játékot, és az edzője is látja a fejlődését. Végül is még csak az újoncidényén van túl…


GILBERT ARENAS

Az év első botránya mindjárt január elsején kirobbant, Washingtonban Gilbert Arenasról és Javaris Crittentonról kiderült, hogy pisztolyt rántottak egymásra a Wizards öltözőjében. Bár töltetlen volt a két fegyver, az állítólagos pókertartozás miatti heves vita lezárása nagy visszhangot kapott.

David Stern, az NBA első embere lehordta a liga egyik legjobb hátvédjeként ismert Arenast, majd miután a Philadelphia elleni meccs előtt a játékos az ujjaival pisztolyt formázva „lelőtte” csapattársait (akik el is terültek a parkettán), az idény hátralévő részéről el is tiltotta. Ötven meccset hagyott ki fizetés nélkül, hivatalosan 7.5 millió dollárt bukott (reklámszerződései révén pedig még néhány milliót), és 30 napra rehabilitációs otthonba küldték.

A kosaras az ősszel visszatért, csapata legjobbja volt, de az igazi második lehetőséget december közepén kapta meg, amikor a Wizards elcserélte, és Orlandóba költözött. Hogy mihez kezd vele Dwight Howard csapattársaként, igazából csak hónapok vagy évek múltán derül ki.

MICHAEL SCHUMACHER

Bizonyos szempontból Michael Schumacher is beleillik felsorolásunkba, hiszen a Formula–1 hétszeres világbajnoka is második esélyt adott magának azzal, hogy elhatározta, visszatér az autós sorozatok csúcskategóriájába. Három év kihagyás után egykori technikai igazgatója, Ross Brawn istállóját választotta, amelyet történetesen éppen felvásárolt a Mercedes.

Az álompáros összeállása egyrészt a szurkolóknak adott még egy okot arra, hogy fokozzák érdeklődésüket az idénynyitó iránt (Bernie Ecclestone előre dörzsölte a tenyerét a megemelkedő nézettség miatt), másfelől a 2006-os idény óta bemutatkozott versenyzőknek adott lehetőséget arra, hogy ők is összecsapjanak az F1 történetének egyik legjobb versenyzőjével.

Aztán Schumi – egyelőre legalábbis – nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket, egyszer sem állhatott fel a dobogóra, ráadásul nem csak az autójával voltak problémák, hiszen csapattársától, Nico Rosbergtől is alapos verést kapott, nemcsak a három élcsapat pilótáitól. Talán a 2011-es idény jobban sikerül.

 KORÁBBI ESETEK

 

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik