Birkózás: lázadnak a britek, kitúrják őket a csapatból a honosítottak

Vágólapra másolva!
2011.04.12. 14:46
Nyilvánosan tiltakozott több brit birkózó, mivel a honosított és honosítandó – gyakran még brit útlevéllel sem rendelkező – riválisok „kitúrják" őket a válogatottból a londoni olimpia előtt.

A UK Sport 2005-ben hirdetett meg egy birkózásfejlesztő programot, és ennek keretében érkeztek színvonalas edzőpartnerek külföldről. A terv a visszájára fordult: a jobb képességű jövevények (az ukrán Yana Stadnik és Olga Buktevych, illetve a bolgár Krasimir Krastanov) tehetségére felfigyelt a brit birkózóvezetés, és elkezdte honosítani a versenyzőket. Stadnik és Krastanov egy-egy vb-5. hellyel jelentkezett 2009-ben, majd Stadnik a 2010-es Eb-n a brit birkózás történetének legnagyobb sikerét aratta egy ezüstérem megszerzésével.

„Megfordultak a szerepek, a brit birkózók most már csak tréningpartnerként lehetnek ott a válogatott honosított versenyzői mellett. A szövetség arról biztosított minket annak idején, hogy a külföldről érkezők nem a mi helyünket fogják elfoglalni. Pedig pontosan ez történt, kitúrtak minket a csapatból" – panaszkodott Mark Cocker a BBC-nek.

„Megértem a briteket, mert ha én ukrán színekben versenyeznék, és jönnének külföldről a helyemre pályázó honosítottak, akkor én is azt mondanám: állj, tűnés. Viszont úgy látom, hogy a brit birkózásban főleg a női szakág fejlesztésre szorul, és én sokat tudnék segíteni" – így Stadnik.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik