Gabriele Tarquini fiatalokat megszégyenítően száguld Marokkóban

Miután Michelisz Norbert számára rosszul sikerült a marokkói hétvége szombati napja, volt mit bepótolni vasárnap. Így is tett, és rögtön a Q1 elején bebiztosította a továbbjutását a második szakaszba néhány erős körrel.

A piros zászló azonban már a kvalifikáció ezen részében előkerült. Denis Dupont nagyjából a Q1 felénél csapta autóját a gumifalba – a belga versenyzőnek szerencsére nem esett baja. Dupont később elárulta, hogy a fékpedálja esett be, ezért nem tudta bevenni a kanyart, és kissé tart attól, hogy a szerelőinek nem lesz elég idejük rendbe hozni az autóját a 17.45-kor kezdődő első vasárnapi futamra.

A pályabíróknak nem kevés időbe telt, mire elszállították a sérült Audit, ráadásul nagyobb mennyiségű hűtőfolyadék került az aszfaltra, valamint a gumifal is helyreállításra szorult. Emiatt az időmérő több mint 20 percig állt.

Az újraindítás után, szűk hat perccel a Q1 vége előtt Mat'o Homola okozott némi izgalmat. A szlovák pilóta megpördült, és kicsit el is találta a falat. A körözést szerencsére nem kellett ismét megszakítani, ám Homola számára véget ért az időmérő.

Az első szakasz Yvan Muller elsőségével zárult, Michelisz a 4. helyen jutott tovább. Szabó Zsolt a 19., Nagy Norbert pedig a 22. helyen búcsúzott – a Zengő Motorsport versenyzői mindkét vasárnapi futamot ezekből a pozíciókból kezdik meg.

A Q2 már jóval nyugodtabb körülmények között zajlott – legalábbis nem történt ütközés, és/vagy nem kellett félbeszakítani a második szakaszt. A továbbjutásért viszont nagy csata folyt egészen az utolsó percig. Végül Björk, Tarquini, Michelisz, Muller és Ehrlacher jutott be a Q3-ba. A 10. helyen Pepe Oriola végzett, így a fordított rajtrács értelmében ő indulhat a pole pozícióból a mai első versenyen.

A Q3-at Yann Ehrlacher kezdte meg elsőként, ám a franciánál a mért körét következőként teljesítő nagybátyja, Yvan Muller jobb kört tett össze. Utánuk jött Michelisz, aki viszont már a fordulója elején hibázott. Bár a második szektorban vissza tudott hozni a hátrányából, a harmadikban lassabb volt Mullernél, ezért az már biztos volt, hogy nem a magyar pilótáé lesz a pole.

Tarquini csapattársa után próbálkozhatott, és egy erős 1:24.148-as idővel az élre állt. Björk köre még hátravolt, de a svéd végül nem tudott az 56 éves olasznál jobbat menni, ráadásul még Muller és Michelisz idejétől is elmaradt, így meg kellett elégedni a negyedik rajthellyel.

Tarquini a pole-ért 5 pontot kapott, így már 32 egységet gyűjtött Marrákesben. Michelisz a harmadik rajthelyért 3 ponttal gazdagodott, ezzel megszerezte az első pontjait a WTCR-ben.

A vasárnapi programból két verseny van még hátra. Az első futamot 17.45-kor, a másodikat 19.10-kor rendezik. Mindkettőt élőben közvetíti az Eurosport 1.

TÚRAAUTÓ-VILÁGKUPA, MARRÁKES
MÁSODIK IDŐMÉRŐ

1. Gabriele Tarquini (olasz, Hyundai i30 N) 1:24.148
2. Yvan Muller (francia, Hyundai i30 N) +0.080
3. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai i30 N) +0.224
4. Thed Björk (svéd, Hyundai i30 N) +0.337
5. Yann Ehrlacher (francia, Honda Civic Type R) +0.481
...
19. Szabó Zsolt (magyar, SEAT León Cupra) +1.614
...
22. Nagy Norbert (magyar, SEAT León Cupra) +1.854