WTCR: Pontosan ott tartok, ahol szerettem volna – Michelisz az élről várja az utolsó versenyt

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2019.12.10. 14:27
null
A túraautó-világkupa esélyesei (balról): Michelisz Norbert, Esteban Guerrieri, Yvan Muller, Thed Björk (Fotó: <a href="https://www.fiawtcr.com/" target="_blank">fiawtcr.com</a>)
Négyen küzdenek ugyanazért a célért, a túraautó-világkupa elhódításáért. Michelisz Norbert, Esteban Guerrieri, Yvan Muller és Thed Björk közül kerül majd ki az idei győztes – a hétvégi, sepangi villanyfényes versenyfutamok végén.

 

MICHELISZ NORBERT
Kora: 35 év
Nemzetisége: magyar
Csapata: BRC Hyundai N Squadra Corse
Autója: Hyundai i30 N TCR
Vk-pontjai: 316
Jelenlegi pozíciója: 1.

Saját kezében van a sorsa. Pontosan ott tartok, ahol néhány versennyel ezelőtt tartani szerettem volna. Ez a szezon legfontosabb csatája, és a mentális előny nálam van, hiszen én vezetem az összetett versenyt, bár a különbségek nagyon kicsik. Jó érzés azonban, hogy a saját kezemben van a sorsom.”

Erő, nem nyomás. „Minél inkább közeledik a verseny, annál nagyobb a nyomás rajtunk. Az idén azonban szerintem egész jól kezeltem ezt a nyomást: ha őszinte akarok lenni, magabiztosnak és erősnek érzem magam, ráadásul elég jó csomagunk is van Malajziára.”

A jók között a legjobbnak lenni. „Mindhárom ellenfelem bajnoki címekért küzd már hosszú évek óta. A legjobbak közé tartoznak, úgyhogy nehéz lenne megmondani, melyikük jelenti a legnagyobb veszélyt. A pálya mindannyiunk számára új, úgyhogy egyikünk sem lesz lépéselőnyben. Két éve, a katari hétvége a legintenzívebb élményt jelentette pályafutásom során, de biztos vagyok benne, hogy Malajzia még ezt is meg tudja fejelni.”

Esteban GUERRIERI
Kora: 34 év
Nemzetisége: argentin
Csapata: ALL-INKL.COM Münnich Motorsport
Autója: Honda Civic Type R TCR
Vk-pontjai: 307
Jelenlegi pozíciója: 2.

Az első cél teljesítve. „Úgy akartam megérkezni az idényzáró futamra, hogy harcban állok a győzelemért, és ez megvalósult. Ez azt jelenti, hogy jó munkát végeztünk az év során, és megragadtuk a kínálkozó lehetőségeket. Büszke vagyok a csapatomra, és természetesen a Hondára is.”

Sepangi specialitások. „Tavaly év elején teszteltem Sepangban, ez egy hosszú pálya, nagyon élvezetes, ugyanakkor az időjárás folyamatos változása miatt bármi megtörténhet. Ez pluszban megfűszerezi majd a bajnoki címért folyó küzdelmet.”

Készen áll a harcra. „Egyikünk sem erősebb a másiknál. Norbi (Michelisz) néhány ponttal megelőz minket, de mind a négy bajnokaspiráns nagyon erős, és az is jelzésértékű, hogy három márka van versenyben a győzelemért. Mi is mindent megteszünk, hogy versenyképesek legyünk az idényzárón, aztán a Jóisten majd úgyis eldönti, mi legyen.”

Yvan MULLER
Kora: 50 év
Nemzetisége: francia
Csapata: Cyan Racing Lynk & Co
Autója: Lynk & Co 03 TCR
Vk-pontjai: 305
Jelenlegi pozíciója: 3.

A tapasztalat mellette szól. „A tapasztalat elképesztően fontos, láttam is az ellenfeleken, hogy kicsit zaklatottak voltak Makaóban. Én is éreztem már ilyesmit a pályafutásom során, de most nem, most abszolút nincs rajtam nyomás. Négyszeres világbajnok vagyok, s egy újabb azt jelentené, hogy még mindig jól végzem a munkámat.”

Kínának (is) köszönhetően. „Ebben a szezonban voltunk fent és voltunk lent. Marrákesben vezető pozícióból technikai gondok miatt sok pontot vesztettem, és voltak pályák, amelyeken pontot sem tudtam szerezni. Ám mivel harminc versenyünk van évente, bármi megtörténhet, ahogyan azt Kínában is láthattuk, ahol két versenyt nyertem.”

Nem gond, hogy nem ismeri. „Nem ismerem Sepangot, és tíz kör után a szimulátoron is feladtam, hogy megismerjem. De van két szabadedzésünk arra, hogy megtanuljuk a pályát. Makaóban megszereztem a pole pozíciót és nyertem két versenyt, szóval versenyképes vagyok, ami sokat jelent.”

Thed BJÖRK
Kora: 38 év
Nemzetisége: svéd
Csapata: Cyan Racing Lynk & Co
Autója: Lynk & Co 03 TCR
Vk-pontjai: 288
Jelenlegi pozíciója: 4.

Fantasztikus érzés. „Jó érzés, hogy újra a végső győzelemért harcolhatok, ha nem így lenne, az azt jelentené, nagyon rossz munkát végeztem. Ez az a pozíció, ahol lenni akartam, és az, hogy már van egy világbajnoki címem, levesz némi terhet a vállamról. Úgyhogy vágjunk bele, és meglátjuk, mi lesz…”

A szimulátor segít. „Egy mindannyiunk számára új pályán méretjük meg magunkat, úgyhogy nyilván meg kell tanulnunk, amilyen gyorsan csak lehet – ebben segítenek a pilótáknak a szimulátorok. Nem aggódom az ismeretlen helyszín miatt, ez csak még izgalmasabbá teszi a harcot.”

Senkitől sem fél. „Ha őszinte akarok lenni, senkitől sem félek. Makaóban, ahogyan az év többi futamán is, láthattunk néhány kiemelkedően jó egyéni teljesítményt. De azért vagyok itt, hogy nyerjek Yvannal együtt – s mivel mi ketten vagyunk, erősebbek is vagyunk, szóval talán inkább az ellenfeleknek van félnivalójuk.”

Forrás: fiawtcr.com

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik