WTCR: Karrierem legnagyobb kihívása előtt állok – Michelisz

L. M.L. M.
Vágólapra másolva!
2022.04.14. 14:37
null
Michelisz Norbert két szériában is rajthoz áll 2022-ben (Fotó: AFP)
Michelisz Norbert, a Hyundai Motorsport versenyzője hivatalos oldalán bejelentette be, hogy dupla idényt vállal. A WTCR (Túraautó-világkupa) mellett az elektromos túraautó-bajnokságban, az ETCR-ben is versenyez 2022-ben.

A 2019-es túraautó-világkupa győztese, Michelisz Norbert idén nemcsak a WTCR-ben, hanem az elektromos autók sorozatában, az ETCR-ben is a Hyundai volánja mögé ül.

„Mióta beharangozták a vadonatúj elektromos túraautó-bajnokság létrejöttét, érdeklődve figyeltem ezeket a látványra is nagyon izgalmas autókat. Aztán az elmúlt években kétszer is lehetőségem nyílt bemutatókon vezetni a Hyundai ETCR-autóját, és az ösztönös kíváncsiságom vággyá alakult. Vágytam arra, hogy próbára tehessem magam ezzel a versenyzőként óriási kihívást jelentő technológiával. Hálás vagyok a Hyundai Motorsportnak, hogy idén megadja nekem erre a lehetőséget a WTCR-ben való szereplésem mellett, amey így számomra tökéletes kombináció”

Az ETCR autók máshogy viselkednek, mint amihez eddig Michelisz hozzászokott, 450-500 kilóval nehezebbek, és maximális teljesítményük elérheti a 700 lóerőt. Emellett ezek az autók nem versenygumikkal, hanem utcai abroncsokkal működnek, valamint hátsókerék-meghajtásúak.

A legtöbb motorsport kedvelőt zavarja, hogy az elektromos autóknak nincs, vagy nagyon vékony a hangja, de Michelisz szerint pilótaként ez nem probléma: „Őszintén szólva, a harmadik kör után már észre sem vettem, hogy halkan zümmögnek ezek a kocsik, mert annyira lekötött maga a vezetés, a folyamatos pengeélen táncolás, egyensúlyozás a csúszás-tapadás határvonalán. Amúgy a WTCR-ben sem hallok túl sokat a motorból, mivel a csapatrádió miatt füldugót használunk.”

Michelisznek nem volt eddig sok ideje tesztelni az új versenyautóját, mindössze 35 kört teljesített vele és ebbe beletartoznak a le- és felvezető körök. Emiatt az első fordulókban a célja a lemaradás behozása, valamint minél több tapasztalat szerzése.

Elmondása szerint nincs fontossági sorrend a két sorozat között, viszont a WTCR-es rutin miatt abban esélyesebbnek érzi magát.

„Nagyon sűrű idény vár rám a párhuzamos szerepvállalással, ezért a szokásosnál korábban elkezdtem a fizikai és mentális felkészülést. Látom magam előtt a példákat, hogy más versenyzők jól össze tudták hangolni a WTCR-t és az ETCR-t tavaly, úgyhogy nekem is sikerülnie kell. Nem szeretném, hogy az egyik a másik rovására menjen, épp ellenkezőleg, bízom benne, hogy csak profitálhatok a dupla idényből.

Jelen pillanatban a WTCR az első, mert abban érzem magam esélyesebbnek, de majd meglátjuk, hogyan alakul a szereplésem itt és ott a második-harmadik forduló után, úgyhogy előre nem szeretnék prioritásokat megfogalmazni. Mindkét bajnokságban a lehető legtöbbet akarom kihozni magamból.”
Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik