WTCR: először kerülhet sor címvédésre? Jön az idényzáró Szocsiban!

B. Ö. B.B. Ö. B.
Vágólapra másolva!
2021.11.26. 14:33
null
Yann Ehrlacher jó eséllyel védheti meg a bajnoki címét Oroszországban (Fotó: fiawtcr.com)
Egy versenyhétvége két futama maradt hátra a túraautó-világkupa (WTCR) 2021-es idényéből. A helyszín a Formula–1-es rajongók számára igencsak ismert oroszországi Szocsi lesz, ám a bajnoki címre még esélyes hat versenyző szinte semmilyen tapasztalattal nem rendelkezik ezzel a pályával kapcsolatban.

 

November elején Olaszországban csapott össze legutóbb a WTCR mezőnye, s alig három héttel később sor kerül az idényzáróra. Eredetileg Ázsiában ért volna véget a szezon, hiszen az utolsó három fordulót Dél-Koreában, Kínában és Makaóban rendezték volna meg, ám a koronavírus-járvány az idei versenynaptárt is alaposan átírta.

A mezőny így az utolsó hétvégékre is Európában maradt, az idényzáróra pedig Oroszország F1-es pályája lett a beugró. Ami egyébként a bajnoki összetettet illeti, a szezon utolsó két versenye előtt még hat versenyzőnek van matematikailag esélye elhódítani a bajnoki címet. A pontversenyt már egy ideje a tavalyi bajnok, Yann Ehrlacher vezeti. A Lynk & Co francia pilótája 201 pontot gyűjtött, és két futamgyőzelmet aratott eddig, ráadásul az előnye igen nagy a tabellán, ugyanis a második helyen álló Frédéric Vervisch 36 pontra van lemaradva Ehrlacher-től.

Az Audi-pilóta mögött azonban már jóval szorosabban követik egymást a további esélyesek. Esteban Guerrieri egy, Santiago Urrutia csak nyolc pontra van Vervisch-től. Yvan Muller 151 pontot szerzett eddig, míg Jean-Karl Vernay 146-ig jutott hét versenyhétvége 14 futamán.

A magyar versenyzők sajnos már nem szólhatnak bele a bajnoki trófea sorsába. Utolsóként Michelisz Norbert szállt ki ebből a versenyből az előző forduló végén, ám a Hyundai pilótája egy erős idényzáróval és némi szerencsével még több pozícióval előrébb kerülhet a tabellán. Igaz, a BoP-rendszer és a kompenzációs súlyok ezen a hétvégén sem a Hyundainak kedveznek, ráadásul a mezőnyből nem sokan versenyeztek eddig Szocsiban, ami miatt még inkább egy izgalmas szezonzáró előtt állunk.

A hétvége lebonyolítása természetesen nem változott – szombaton két szabadedzésen gyakorolhat a mezőny, majd ezen a napon kerül sor az időmérőre is. Vasárnap két versennyel ér véget az idény és a bajnoki címért folytatott harc. Az edzéseket és a kvalifikációt a WTCR hivatalos Facebook-oldalán tekinthetik meg élőben, a futamokat viszont a televíziós közvetítésekkel is nyomon követhetik.

A versenyhétvége menetrendje:

NOVEMBER 27., SZOMBAT
7.30:
1. szabadedzés
10.30: 2. szabadedzés
13.00: időmérő (Tv: Sport2)
NOVEMBER 28., VASÁRNAP
10.15:
1. verseny (Tv: Sport2, Eurosport2)
12.15: 2. verseny (Tv: Eurosport2)

A vk élmezőnye 14 futam után: 1. Yann Ehrlacher (francia, Lynk & Co) 201 pont, 2. Frédéric Vervisch (belga, Audi) 165, 3. Esteban Guerrieri (argentin, Honda) 164, 4. Santiago Urrutia (uruguayi, Lynk & Co) 157, 5. Yvan Muller (francia, Lynk & Co) 151, 6. Jean-Karl Vernay (francia, Hyundai) 146, 7. Michelisz Norbert (magyar, Hyundai) 134 ... 17. Tassi Attila (magyar, Honda) 74 ... 19. Boldizs Bence (magyar, Zengő Motorsport Driver's Academy) 9

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik