Vándorok akcióban – végre elkezdődött az igazi Silk Way-rali

TÓTH ANITA jelenti KazahsztánbólTÓTH ANITA jelenti Kazahsztánból
Vágólapra másolva!
2016.07.11. 20:35
null
Liszi László (elöl) és Liszi Norbert jól megbirkózott a porral hétfőn (Fotó: Fenyőházi Gergő)
A vándorok földje, Kazahsztán. Ide érkezett meg a Silk Way-rali mezőnye hétfőn, egy gyors, helyenként defektveszélyes, a navigáció szempontjából pedig trükkös szakasz végén. A motorral öt Dakart nyerő Cyril Despres életében először vezeti az autós mezőnyt, a tizenkétszeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel kilencperces hátrányba került két defekt miatt, Sébastien Loeb pedig azért szorult a harmadik helyre Jazid Al-Radzsi mögé, mert többször is elkeveredett a szakaszon – neki és navigátorának még szokni kell az ilyen trükkös pályákat.

 

„Jó kis szakasz volt, bár nem számítottam erre a hullámvasutazásra: dombra fel, onnan le, sima talaj, amelyen alig voltak kövek. A navigáció nem volt könnyű, néhányszor meg kellett fordulnunk, de azért nem olyan sokszor. A célban meglepődtünk, amikor megtudtuk, hogy nyertünk, de azért persze nagyon boldogok voltunk. Nem lesz könnyű elöl menni a következő szakaszon sem, de a motoros múltamból adódóan jók a megérzéseim, amikor nyomok nélkül kell tájékozódni, ráállt a szemem, hogy az egészen kicsi, megbúvó nyomokat is meglássam” – mondta az érthetően boldog Despres.

S hogy mi történt a magyarokkal?

Nos, az ő történetük is megér egy misét. Kazahsztán ide, vagy oda, azonnal megtalálták a párhuzamot egy hazai helyszínnel, amely szerint az Ufa és Kosztanaj közötti mért szakasz olyan volt, mint a veszprémi lőtéren kijelölt pályák, csak sokkal hosszabb. (Ezt egymástól teljesen függetlenül jelentették ki.)

A hat év kihagyás után visszatérő Liszi Lászlónak olyan jól sikerült a visszarázódás (fiának, Norbertnek pedig a navigálás), hogy a 38. helyre zárkóztak fel a Mitsubishivel, és a célba érkezés után fülig ért a szájuk.

„Nagyon gyors pálya volt, és iszonyú poros, megelőztünk vagy tíz autót, úgyhogy téglát köpök – mondta Liszi László. – Voltak nagy gödrök, amelyekre oda kellett figyelni, de azokat jelezték az itinerben, és nagyon élveztük a magas átlagsebességet is, hogy lehetett nyomni a gázt. Egyszer egy rendőr mutogatott a botjával, hogy merre kerüljük a szakadékot, egyszer pedig egy szurkoló mentett meg minket attól, hogy mély árokba boruljunk. Hálás vagyok neki, mert könnyen otthagyhattuk volna az első futóművünket.”

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettősnek ez volt az a napja, amikor a pilótának át kellett lendülnie a két hónappal ezelőtti hatalmas esésen. Mert egy ilyen bukás (amiben ráadásul a válla is megsérült) azért benne marad az emberben.

„Nagyon vártam ezt a napot, kíváncsi voltam, miként tudom feldolgozni a bukást, és azt kell hogy mondjam, egy kicsit bennem maradt. Ráadásul a szakasz elején láttam egy autót az árokban, egyet pedig az út szélén felborulva, ez még inkább óvatosságra intett. De talán túlságosan is visszavettem a tempóból, mert az időeredmény azt mutatja, hogy nem voltunk elég gyorsak. Az viszont jó hír, hogy a szakasz második felén már viszonylag jó volt a ritmusunk” – mondta Szalay, aki a 40. helyről várja a folytatást.

SILK WAY-RALI
3. szakasz, Ufa–Kosztanaj (össztáv: 815.15 km, ebből szelektív szakasz: 200.43 km)

Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 2008DKR) 1:56:45, 2. Al-Radzsi, Gottschalk (szaúd-arábiai, német, Mini One) 2:40 p h., 3. Loeb, Elena (francia, Peugeot 2008 DKR) 4:14 p h., …38. Liszi László, Liszi Norbert (magyar, Mitsubishi Pajero) 28:35 p h., …40. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 29:13 p h.
Kamionosok: 1. Andrej Karginov, Alexander Kuprijanov, Igor Leonov (orosz, Kamaz) 2:05:48, 2. Vjaszovics, Haranyin, Zsihulin (fehérorosz, MAZ) 1:36 p h., 3. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 1:44 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Cyril Despres 1:58:24, 2. Al-Radzsi 2:37 p h., 3. Loeb 4:10, …33. Liszi 29:17 p h., …35. Szalay 29:28 p h. Kamionosok: 1. Andrej Karginov 2:07:51, 2. Vjazovics 1:27 p h., 3. Nyikolajev 1:39 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik