Tereprali: tűzijáték, pengeéles csata a Minik között

Vágólapra másolva!
2013.08.17. 21:47
null
A Minik késhegyre menő küzdelmet folytatnak (Fotó: Czerkl Gábor)
Hatalmas küzdelmet hozott a magyar világkupa-futam, a Pápa környékén zajló Hungarian Baja első igazi versenynapja (a péntek csak bemelegítés volt), s ahogyan az várható volt, a gyári Minik produkálták a tűzijátékot, aminek folytatása várható. A legjobb magyar a BMW-vel száguldó Lónyai Pál az ötödik helyről várja a folytatást.

A szív győz, vagy az ész? Megtudjuk vasárnap délután. A magyar világkupa-futamon ugyanis pengeéles csatát vív egymással a Mini két gyári pilótája, a Dakar-győztes Joan „Nani” Roma és a lengyel Krzysztof Holowczyc. A szombati első szakaszt az előbbi, a másodikat utóbbi nyerte, úgyhogy a nap végén 40 másodperc volt köztük a különbség.

Hogy folytatódik-e a nyílt sisakos küzdelem?

„Ha a szívemre hallgatok, reggel ráállok a gázra, és le sem szállok róla délutánig, de ha az eszemre, akkor megpróbálom a lehető legtöbb pontot begyűjteni. Nagy csata lesz a bennem lakozó két ember között, mert mindkettő mást akar” – mondta félig tréfásan, félig komolyan Holowczyc.

Ami Romát illeti, ő egyelőre elégedett a „sorsával” (naná, hiszen ő vezet), és azt mondja, a legfontosabb, hogy minden újdonságot kipróbáljon az autón. Azt persze nem árulta el, hogy melyek ezek, sőt, úgy kezelte, mint valami nagyon értékes hadititkot. Bizonyos értelemben az is.

A magyarok közül a legjobb helyen a Lónyai Pál, Nyeste Róbert kettős áll (ötödik), pedig ha valakinek, nekik volt kalandjuk bőven. A navigátor az első szakasz felénél rosszul lett, úgyhogy attól kezdve a pilóta magára volt utalva (persze, feltalálta magát, de többször is csak a védőangyala tartotta az úton), a másodikra azonban szerencsére Nyeste jobban lett, úgyhogy: „Végre úgy használtuk a technikát, ahogy kell” – mondta Lónyai, aki megelőzi a bajnoki pontversenyben vezető Fodor Imrét. Mondjuk a Toyota-pilóta némi hátrányból indult, hiszen pénteken fejtetőre tette az autót, úgyhogy hátulról rajtolt (nyelte a port) – tehát a két magyar között is nagy csata várható még.

A motorosoknál a Dakarra készülő Somfai Mátyás a legjobb magyar („A második szakaszon eltévedtünk, s amikor visszataláltunk a pályára, végig rettenetes porban mentünk a többiek mögött” – mondta), míg a kamionos mezőnyben induló Kovács Miklósnak támadt egy kis problémája (nem is olyan kicsi, mert berepedt a karter és elkezdett folyni az olaj), úgyhogy ki kellett hagynia a második szakaszt (de persze folytatja). A táborban fánkkal vigasztalódott. Ez csak azért kuriózum, mert a csapata sütötte a tábor kellős közepén, s a csodájára járt a tábor. Ilyenkor maximum pörkölt vagy gulyás készül bográcsban – fánkot még nemigen láttak errefelé…

A verseny vasárnap két (hosszú) szelektív szakasszal ér véget.

HUNGARIAN BAJA, VK-FUTAM, PÁPA
Abszolút sorrend 3 szakasz után. Autósok:
1. Joan „Nani" Roma, Michel Perin (spanyol, francia, Mini All4) 2:38:58, 2. Holowczyc, Schulz (lengyel, német, Mini All4) 40 másodperc hátrány, 3. Coffaro, Meneses (venezuelai, Toyota Hilux) 12:32 p h., ...5. Lónyai, Nyeste (magyar, BMW X5) 25:28 p h.
Motorosok:
1.Alex Zanotti (olasz, TM Baja) 2:56:15, 2. Rousso (olasz, Quaddy ZF) 15:41 p h., 3. Wisniewski (lengyel, Yamaha) 18:15 p h., ...5. Somfai Mátyás (magyar, KTM) 30:33 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik