Tereprali: Szalayék a Pokol kapujában jártak – fotó

TÓTH ANITA (Darvaza)TÓTH ANITA (Darvaza)
Vágólapra másolva!
2018.09.12. 18:11
null
A Pokol kapuja (Fotók: Opel Dakar Team)
A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a hatodik helyen áll Türkmenisztán első nemzetközi terepraliversenyén, amelyen szerdán a Pokol kapujánál is járt. A versenyben a kétszeres Dakar-győztes Nani Roma vezet.

 

A Pokol kapujában jártak. Többször érezték ezt sivatagi kalandjaik során, sőt, olykor az is megfordult a fejükben, hogy beléptek rajta, de ez most más volt. Most tényleg a Pokol kapujához érkeztek meg. Türkmenisztán középső részén, egy gyéren lakott, nehezen megközelíthető sivatagi terepen fekszik Darvaza település, a maga néhány száz lakosával. Körös-körül kilométereken keresztül semmi, csak a végeláthatatlan homokdűnék, a tevefű és a dromedárok – utóbbiak között vannak szelídek (amelyek úgy hazatalálnak esténként, mint az otthoni falvakban a tehenek), és vadak, amelyek össze-vissza kóborolnak a sivatagban, élelmet keresve.

„NYERTÜNK. EZ A NAP LEGFONTOSABB HÍRE”

„Nyertünk! Ez a nap legfontosabb híre számunkra. Körülbelül a százhuszadik kilométernél utolértük Nani Romát, megelőztük, és utána már a saját tempónkban autóztunk. Navigációs szempontból volt egy-két trükkös rész, de nem hibáztunk, nagyon jól dolgoztunk együtt. Két perc negyven másodpercet ledolgoztunk a hátrányunkból. Nagyon élveztük a szakaszt” – értékelt Harry Hunt, a szakasz győztese.

Ez önmagában még nem lenne különösebben érdekes, ha nem lenne Darvaza falu közelében egy hetvenszer húsz méteres kráter, amely 47 éve folyamatosan lángol. Na ezt nevezik a helyiek a Pokol kapujának. Történt, hogy 1971-ben egy fúrás során a szovjet geológusok feltártak egy földgázzal teli barlangot, amely fölött azonban beomlott a föld, és a helyén egy kráter maradt. A geológusok úgy gondolták, a legjobb lesz, ha meggyújtják a földgázt, hiszen az néhány napon belül úgyis kialszik – ám ez a mai napig nem történt meg.

A kráter már délután is népszerű célpont volt a Türkmén Desert Race mezőnyének körében, este azonban olyan volt, mintha az lett volna a tábortűz. Mindenki látni akarta, mindenki akart egy saját fotót, mindenki melegedni akart néhány percig a tüzénél. Mondjuk többet ki sem lehetett bírni a közelében, mert rettenetes hőséget áraszt magából.

Meg aztán a sivatagban minden nap egy új nap, készülni kellett a következő nagy kihívásra. A szerdai szakaszon a Peugeot-val száguldó fiatal Harry Hunt volt a leggyorsabb, körülbelül a 120. kilométernél megelőzte a kétszeres Dakar-győztes Nani Romát (első rajtolóként ő jelölte ki a nyomot, ami nyilván több időbe telik), aki attól kezdve ott loholt a nyomában. Amikor por volt, lemaradt, amikor szélesebb területen mentek, megközelítette. Szupergyors vonatot alkottak ők ketten, nem is tudta megközelíteni őket semmi.

Magyar szempontból viszont remek hír, hogy a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős is problémamentes, remek napot zárt – a 230 kilométeres szakaszt a hetedik helyen zárta az autós értékelésben, az összetettben pedig a hatodik helyről várja a folytatást.

Szalay Balázsék összetettben a hatodik helyen állnak
Szalay Balázsék összetettben a hatodik helyen állnak

„Noha elsőre úgy tűnt, ugyanolyan szakaszon autózunk majd, mint kedden, ezeknek a dűnéknek azonban valahogy sokkal jobb volt a ritmusuk, és ezúttal volt a pályának gyors része is, úgyhogy lehetett százharminc-százötvennel is menni, ami azért jó, mert a pilóta ilyenkor tud egy kicsit pihenni – mondta Szalay Balázs, akinek Türkmenisztán a 35. ország, amiben versenyez. – Három vetélytársunkat sikerült megelőznünk a pályán, és míg előző nap egy lelket sem láttunk, addig most szurkolóink is voltak egy falu szélén, ami mindig ad egy kis plusz lendületet az embernek. Főleg, ha egész nap a végeláthatatlan dűnéket rója. Volt egy tó is, teljesen szürreális látványt nyújtott a homokdombok között. Nem tudni, hogy került oda, de egyetlen növény sem volt körülötte, csak a homok és az a tó.”

Navigációs szempontból sem volt könnyű a szakasz, de a rutinos páros megoldotta a feladatot (mint korábban már annyi mindent), így időben megérkezett a táborba, ahol volt ideje felkészülni a következő napra, amelyen egy 236.64 kilométeres mért szakasz vár rá.

TÜRKMÉN DESERT RACE
2. nap, Ikiuzak Plain–Darvaza (össztáv: 392.49 km, ebből szelektív szakasz: 230.91 km). Autósok:
1. Harry Hunt, Wouter Rosegaar (brit, holland, Peugeot 3008 Maxi) 2:36:00, 2. Roma, Haro (spanyol, Mini John Cooper) 2:39 p h., 3. Annamammedow, Akmyradow (türkmén, Mini John Cooper) 14:08 p h, ...7. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Crossland X) 40:20 p h. Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev, Dmitrij Szvisztunov, Ahmet Galjautdinov (orosz, Kamaz) 2:58:35.
Az állás. Autósok:
1. Nani Roma, Alex Haro 6:23:29, 2. Hunt, Rosegaar 9:24 p h., 3. Zapletal, Sykora (cseh, Hummer) 32:42 p h., ...6. Szalay Balázs, Bunkoczi László 1:29:50 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilgiz Ahmecianov (orosz, Kamaz) 7:08:20

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik