Tereprali: Mr. Dakar is nyert egy szakaszt, al-Attijah vezet

T. A.T. A.
Vágólapra másolva!
2022.01.12. 16:50
null
Peterhansel nyerte a szakaszt (Fotó: AFP)
A Dakarra idén visszatérő Audinak most már minden versenyzője nyert szakaszt: a szerdait Stéphane Peterhansel. Az összetettben viszont továbbra is megnyugtató előnnyel vezet Nasszer al-Attijah.

 

Szerdán Stéphane Peterhansel volt a leggyorsabb az autósok mezőnyében – a viadal történetének legeredményesebb szereplője (6 győzelem motorral és 8 autóval) pályafutása 82. részsikerét aratta, és az elsőt az Audi Q e-tron volánja mögött. A zseniális francia elárulta: a tavalyi Dakar-siker után ideális lett volna az időpont a visszavonulásra, hiszen nagyszerű csatát nyert meg Nasszer al-Attijah ellen, ráadásul egy új országban, új navigátorral. Csakhogy... Csakhogy jött az Audi ajánlata, ami hatalmas, kihagyhatatlan kihívást jelentett számára. Esélyét a győzelemre már a verseny elején elveszítette, ám a második héten azért megmutatta: nem felejtett el vezetni.

„Ez volt az egyik első tiszta szakaszunk: lengéscsillapító-problémák, defektek vagy navigációs gondok nélkül – mondta Peterhansel. Szépen haladunk, élvezzük az autózást, s bár nem kimondottan vadászom a szakaszgyőzelmeket, a többiek már nyertek, és most én is, ami fantasztikus. Mérföldkő volt, amikor Carlos (Sainz) szakaszt nyert egy elektromos autóval, és mi most alátámasztottuk a sikerét. Jövőre nyernünk kell, a hibázás nem opció.”

Az összetettben továbbra is a háromszoros Dakar-győztes Nasszer al-Attijah vezet, nagyon úgy fest, hogy a katari eldöntötte: egyáltalán nem kockáztat. A szerdai szakaszon hetedik lett, de ez is bőven elég volt, hogy tartsa megnyugtató előnyét.

„Nem veszítettünk túl sok időt, és csak egy percet ajándékoztunk Sebnek (Loeb), úgyhogy jó helyzetből várjuk az utolsó előtti szakaszt – mondta al-Attijah. Nem kaptunk defektet, az autó remek volt, Matthieu pedig remekül navigált. Lépésről lépésre jutottunk el idáig, és nem akarok kockáztatni, mert még nincs vége a versenynek. Az első naptól kezdve a győzelemre koncentrálunk, nem azért vagyunk itt, hogy szakaszokat nyerjünk, hanem hogy miénk legyek a végső siker. Tavaly hét szakaszt nyertünk, és másodikak lettünk, most eddig csak kettőt, de vezetünk!”

A motorosoknál megint változott a helyzet az élen: jelenleg a francia Adrien van Beveren vezet, de nagyon kicsik a különbségek Sam Sunderlandhez és Pablo Quintanillához képest.

„A saját tempómban motoroztam, megpróbáltam nem eltévedni – mondta Van Beveren. Taktikai szempontból valamivel jobb lett volna hátrébb rajtolni csütörtökön, főleg, mert homokos lesz a szakasz, így az elsőként rajtolón sokat hoznak a többiek. Mindegy, próbálom kihozni magamból a maximumot, talán én egyedül versenyzek majd taktika nélkül, és bízom benne, hogy valóra válnak az álmaink.”

A határon túli magyar versenyzők is egy lépéssel közelebb kerültek a célhoz: a szatmárnémeti Gyenes Emánuel a 41. helyen áll, míg a vajdasági Saghmeister Gábor a 112.

DAKAR RALI
10. szakasz, Vadi ad-Davaszir–Bisa (össztáv: 384 km, ebből szelektív szakasz: 375 km). Autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Édouard Boulanger (francia, Audi Q e-tron) 2:52:43, 2. Sainz, Cruz (spanyol, Audi Q e-tron) 2:06 perc hátrány, 3. Terranova, Carreras (argentin, spanyol, BRX Buggy) 3:59 p h. Motorosok: 1. Toby Price (ausztrál, KTM) 3:05:32, 2. Benavides (argentin, Husqvarna) 2:09 p h., 3. Van Beveren (francia, Yamaha) 3:35 p h., ...74. Gyenes Emánuel (romániai, KTM) 1:06:18 ó h., ...113. Saghmeister Gábor (szerbiai, KTM) 1:59:32 ó h. Kamionosok: 1. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilgiz Ahmetzjanov (orosz, Kamaz) 3:14:15, 2. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov (orosz, Kamaz) 1:27 p h., 3. Karginov, Mokejev, Makov (orosz, Kamaz) 1:49 p h.

Az állás. Autósok: 1. Nasszer al-Attijah, Matthieu Baumel (katari, francia, Toyota Hilux) 33:13:37, 2. Loeb, Lurquin (francia, belga, BRX Buggy) 32:40 p h., 3. Al-Radzsi, Orr (szaúdi, brit, Toyota Hilux) 55:48 p h. Motorosok: 1. Adrien van Beveren (francia, Yamaha) 33:27:06, 2. Sunderland (brit, GasGas) 5:59 p h., 3. Quintanilla (chilei, Honda) 6:15 p h., ...40. Gyenes 7:13:01 ó h., ...112. Saghmeister 22:10:47 ó h. Kamionosok:  1. Dmitrij Szotnyikov, Ruszlan Ahmagyejev, Ilgiz Ahmetzjanov 35:58:08, 2. Nyikolajev, Jakovlev, Ribakov 10:18 p h., 3. Sibalov, Nyikityin, Tatarinov (orosz, Kamaz) 44:27 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik