Tereprali: Loeb lépéselőnybe került Marokkóban

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2022.10.03. 20:09
null
Lónyai Pál akcióban (Fotó: LP Racing)
Sébastien Loeb állt az élre a tereprali-világbajnokság marokkói viadalán, amelyen mindkét magyar páros, vagyis a Szalay Balázs, Bunkoczi László, valamint a Lónyai Pál, Somfai Mátyás kettős is sikerrel vette a hétfői, köves, dűnés versenynapot.

 

Fordult a kocka – legalábbis a világbajnoki címért harcoló két pilóta szempontjából. Miközben vasárnap Sébastien Loeb járt pórul már a szakasz elején (a technika ördöge hátráltatta), addig hétfőn a katari Nasszer al-Attijah cserélt három defektes kereket, úgyhogy most a francia ralizseni áll jobban kettejük párharcában. Érdekesség, hogy az összetettben mindössze egyetlen pont választja el a két remek versenyzőt címért folyó csatában.

Közben azért érdemes megjegyezni, hogy Carlos Sainz (aki az Audi-csapattal együtt a nyílt kategóriában indul, tehát nem értékelik az abszolútban), ismét megcsillantotta zsenialitását, és időeredménye a második helyre lett volna jó a szakaszgyőztes Loeb mögött.

A magyar versenyzőknek se lehetett okuk a panaszra, hiszen mindkét párosunk gond nélkül teljesítette a 316 kilométeres szelektív szakaszt, amelyben már nemcsak kövek és sziklák nehezítették az indulók dolgát, hanem egy-két vendégmarasztaló dűnesor is.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős a 35. helyen zárta a napot, az összetettben pedig a 32. helyre zárkózott fel.

„Mindent megtettünk, hogy jó helyen érjünk célba, de volt két eltévedésünk, ami lelkileg egy kicsit megviselt, és a végén még egy defektet is kaptunk, úgyhogy lehetett volna ez sokkal jobb is – értékelt Szalay. – A pálya nagyon tetszett, volt sok gyors szakasz, amelyen lehetett haladni, és akadtak dűnék is, nagy letörésekkel, amelyeken könnyen lehetett volna nagyot esni. A szakasz elején tudtunk előzgetni is, azt nagyon élveztem, a kocsi pedig remekül bírta a megpróbáltatásokat, pedig sok nagy kövön mentünk át.”

A Lónyai Pál, Somfai Mátyás kettős a 41. helyen ért célba, az összetettben pedig a 37. helyről várja a folytatást. „Elég nehéz pálya volt a hétfői, ennek ellenére egyszer sem hibáztunk, minden jól működött – mondta Somfai. – Tanulni jöttünk ide, a dűnék feladták a leckét, de ott sem volt gond, úgyhogy eddig nagyon tetszik a verseny, élvezzük.”

A versenyzőkre kedden egy hurokszakasz vár Layoune körül, amiben a sivatagi rókák tapasztalatai szerint nem szokott sok köszönet lenni. Persze, nem is táborozni mentek Marokkóba a versenyzők, hanem inkább azért, hogy felkészüljenek a januári Dakar ralira.

MAROKKÓ RALI, TEREPRALI VB-FUTAM
2. szakasz, Tan Tan–Layoune (össztáv: 435 km, ebből szelektív szakasz: 316 km). Autósok:
1. Sébastien Loeb, Fabian Lurquin (francia, belga, XTreme Buggy) 2:56:54, 2. Terranova, Haro (argentin, spanyol, XTreme Buggy) 10:15 perc hátrány, 3. Chicherit, Winocq (francia, GCK Buggy) 18:18 p h., ...35. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Grandland X) 1:15:04 ó h., ...41. Lónyai Pál, Somfai Mátyás (magyar, Can-Am) 1:29:12 ó h.
Az összetettben:
1. Loeb, Lurquin 6:57:20, 2. Terranova, Haro 4:20 p h., 3. Chicherit, Winocq 9:37 p h., ...32. Szalay, Bunkoczi 2:08:45 ó h., ...37. Lónyai, Somfai 2:43:55 ó h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik