Silk Way-rali: 10 ezer km – Moszkvából Pekingig

Tóth Anita jelenti MoszkvábólTóth Anita jelenti Moszkvából
Vágólapra másolva!
2016.07.08. 13:41
null
A mezőnyben ott találjuk a tereprali szakág egyéniségeit is: Loeb (balra), Peterhansel és Despres (jobbra)
Papírmunka és a rajt előtti izgalom – célegyenesébe érkezett a Silk Way-rali, amelynek mezőnye pénteken indul tízezer kilométeres útjára Moszkvából Pekingig.

Nagy, nagy verseny lesz. Ezt a taxis mondja (és még mutatja is, ha az orosz-angol keveréknyelv gondot okozna) a Luzsnyiki olimpiai stadion felé menet. Mesél a hetvenes-nyolcvanas évekről, amikor utoljára járt Magyarországon és Jugoszláviában (üzleti céllal, természetesen), arról, hogy mentőautót vezetett vagy harminc évig (kapóra jön egy szirénázó rohamkocsi, mert rá lehet mutatni), meg hogy majd meglátom, mekkora építkezés van itt a Luzsnyikinál: készülnek a 2018-as labdarúgó világbajnokságra. Márpedig a felújítást nem lehet elég korán elkezdeni, még akkor sem, ha a stadion már amúgy is csodás volt.

Na de ez a Silk Way-rali (éles váltással kanyarodik vissza az eredeti témához, mármint, hogy nagy, nagy verseny lesz), ez aztán valami. Látta a versenyautókat, azok is szépek, na de a Kamazok! Hogy azoknak milyen hangjuk van, te jóságos ég… A pantomim itt egy kicsit érdekes fordulatot vesz, mert közben besorolunk a moszkvai dugóba, amelyhez képest a szombat reggel az M7-esen könnyed esti séta. Végül azért túléljük.

„Erdei utak, sztyeppék, navigáció, sivatag… Itt, kérem vérbeli terepralira van kilátás” – egészítette ki a taxis mondandóját immár sokkal-sokkal szakmaibb információkkal a tizenkétszeres Dakar-győztes Stéphane Peterhansel, a Peugeot-alakulat „rutinrókája”, aki azt is elárulta, ez a mostani autója valahol félúton van aközött, amivel januárban megnyerte a legutóbbi Dakart, és aközött, amellyel majd a következőn rajthoz áll.

Hogy ő az egyik nagy esélyes? Nem, ez nem teher – amúgy is, már volt ideje megszokni. Csakúgy, mint csapattársainak, Sébastien Loebnek és Cyril Despresnek. Jó kis csapat!

Mint ahogy jó kis csapat a magyar is, amelynek egyik része, a Liszi László, Liszi Norbert kettős csütörtök este átesett az adminisztratív és technikai ellenőrzésen, a másik pedig útban volt Moszkva felé. Az Opel Dakar Team járművei vesztegeltek vagy 24 órát az orosz határon, végül átjutottak, és útban voltak Moszkva felé – éjfélre várták őket. Szalay Balázsnak és Bunkoczi Lászlónak azonban nem kell izgulnia, hiszen míg a csapatok egy része már csütörtökön átesett az adminisztratív és technikai ellenőrzésen, addig az Opel párosra csak pénteken vár a papírmunka, közvetlenül a Silk Way-rali ünnepélyes rajtja előtt, amelyet a történelmi városközpontban, a Vörös téren tartanak majd meg.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik