Úton a 25 előzés egyike felé (Fotó: Opel Dakar Team)

 

Folytatták. Méghozzá gond nélkül, és gyors tempóban. A Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős, ugye, kihagyta a Silk Way-rali hétfői szakaszát, mert a pilótának úgy fájt a jobb lapockája és karja, hogy alig tudott mozogni – márpedig egy maratoni szakasz viszonylag sok melóval jár.

Aztán az egy nap pihenő és a fájdalomcsillapítók megtették a hatásukat – az Opel párosa kedd reggel úgy vágott neki a 340 kilométeres mért szakasznak, mintha mi sem történt volna. És úgy is teljesítette.

„Technikás, homokos pálya volt, teli milliónyi kis kanyarral, és a homokról gyakran mentünk át fűre, ami miatt nagyon kellett figyelni – mondta Szalay, aki 25 autót előzött meg a szakaszon, amelyen végül a 21. helyen ért célba. – Nagyon inspiráló volt, hogy folyamatosan előzgetni tudtunk, hogy megláttuk valakinek a porát magunk előtt, utolértük, és el is tudtunk menni mellette. Szerencsére fújt a szél, elvitte a port, ezért nem kellett sokat vacakolni az előzésekkel. Az út eléggé hepehupás, rázós volt, ezért az autó milliónyi ütést kapott, de a lényeg, hogy vissza tudtunk állni a versenybe…”

Csak hogy tisztázzuk: a szakasz kihagyásáért 100 órányi büntetés járt, amivel Szalay még mindig „csak” a 42. helyre csúszott vissza az összetettben.

Ami az élmezőnyt illeti: a verseny első harmadában hatalmasat eső, így minden győzelmi reményét elveszítő Stéphane Peterhansel volt a leggyorsabb kedden – igaz, ő már csak azért van versenyben, hogy minél több kilométert gyűjtsön a Peugeot-val (amit a Dakar előtt tovább fejlesztenek), s hogy segítse csapattársait.

Akik közül Cyril Despres vezet az összetettben, de folyamatosan hátrafelé kell tekintgetnie, hiszen a kilencszeres ralivilágbajnok Sébastien Loeb üldözi.

„Nem akartam túl sokat veszíteni Sébastiennel szemben, és nem is veszítettem. Nagyrészt 180 km/órás átlagsebességgel haladtunk, leszámítva azt a rövid időszakot, amikor elakadtunk a homokban” – mondta Despres.

SILK WAY-RALI
10. szakasz, Komul–Tunhuang (össztáv: 525 km, ebből szelektív szakasz: 340 km)
Autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Peugeot 2008DKR) 3:18:49, 2. Loeb, Elena (francia, Peugeot 2008DKR) 1:15 p h., 3. Hunt, Schulz (brit, német, Mini All4) 3:03 p h., …21. Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka) 39:42 p h.
Kamionosok: 1. Maarten van den Brink, Peter Willemsen, Daniel Kozlovsky (holland, belga, cseh, Renault) 3:36:13, 2. Margyejev, Beljajev, Szvisztunov (orosz, Kamaz) 2:51 p h., 3. Sibalov, Amatics, Kisamijev (orosz, Kamaz) 3:55 p h.
Az állás. Autósok: 1. Cyril Despres, David Castera (francia, Peugeot 2008DKR) 22:25:08, 2. Loeb 9:57 p h., 3. Al-Radzsi, Gottschalk (szaúd-arábiai, német, Mini All4) 28:00 p h., …43. Szalay 116:36:52 ó h. Kamionosok: 1. Marteen van den Brink 24:37:14, 2. Margyejev 4:32 p h., 3. Szotnyikov, Ahmagyejev, Romanov (orosz, Kamaz) 9:20 p h.