Silk Way-rali: dűne, dűne hátán – tönkrement Szalay hűtője

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2016.07.22. 17:49
null
Csodálatos tájakon vezetett az út (Fotó: dakar.hu)
Meggyötörte a Silk Way-rali indulóit pénteken a Góbi sivatag: Cyril Despres továbbra is vezet, Szalay Balázsnak tönkrement a hűtője.

 

Gyönyörű tájakon autóztak. Végeláthatatlan homokdűnéken, amelyek között – s ez eléggé meghökkentő látvány a sivatagban – időnként felbukkant egy-egy aprócska, színtiszta vizű tó. Az egyik partján (s ez már tényleg teljesen szokatlan volt a sivataghoz szokott szemnek) harminc méter magas bronzszobor állt, mintha jobb dolga nem volna. Megállapíthatjuk tehát, hogy a Silk Way-rali amellett, hogy pokoli nehéz maratoni terepraliverseny, kulturális szempontból is a versenyzők épülésére szolgál, hiszen bepillanthatnak egy olyan világba, amelyről eddig vajmi keveset tudtak.

Szalay Balázs és Bunkoczi László egyaránt lenyűgözve szívja magába az élményeket.

„Lélegzetelállító tájakon autóztunk, maga a dűnemászás azonban nem volt könnyű: második sebességi fokozatban állni kellett a gázon ahhoz, hogy felérjünk a homokdombok tetejére – mondta Szalay, aki a CP2-nél, vagyis a kettes ellenőrző pontnál kénytelen volt kijönni az aszfaltútra, s büntetés ellenében azon elérni a tábort. – Ahányszor leértünk egy nagyobb dűne aljába, az autó orra elkezdte túrni a homokot, és az a rengeteg homok mind belement a ventillátorba, és tönkretette. Ha a helyezésekért harcolnánk, erőltettem volna, s kockáztattam volna a motorunk épségét, a százórás büntetés tudatában azonban fölöslegesnek ítéltem meg..."

Ami az élmezőnyt illeti, Stéphane Peterhansel újabb értékes szakaszgyőzelmet aratott, más kérdés, hogy a múlt hét szerdai bukása miatt ez csupán szépségtapaszként szolgál, másra nem nagyon jó. Az összetettben ugyanis továbbra is a rendkívül kiegyensúlyozottan autózó Cyril Despres vezet, aki higgadtan, tudatosan halad pályafutása első autós győzelme felé. Ráadásul egy olyan versenyen, amely a távját és a nehézségét tekintve felér egy Dakarral.

S aki azt hiszi, hogy az utolsó mért szakasz már csak levezetés lesz a vasárnapi ünnepélyes befutó előtt, nagyon téved, ugyanis Bunkoczi az itinert nézve megjegyezte: a szombati nap is keserves lesz...

SILK WAY-RALI
12. szakasz, Alasan–Wuhaj (össztáv: 734.98 km, ebből szelektív szakasz: 367.44 km). Autósok:
1. Stéphane Peterhansel, Jean-Paul Cottret (francia, Peugeot 2008DKR) 4:50:05, 2. Vasziljev, Zsilcov (orosz, Mini All4) 3:24 p h., 3. Despres, Castera (francia, Peugeot 2005DKR) 5:40 p h. Kamionosok: 1. Eduard Nyikolajev, Jevgenyij Jakovlev, Vlagyimir Ribakov (orosz, Kamaz) 5:13:20, 2. Margyejev, Beljajev, Szvisztunov (orosz, Kamaz) 1:23 p h., 3. Szotnyikov, Ahmegyejev, Romanov (orosz, Kamaz) 5:27 p h.
Az összetettben. Autósok: 1. Cyril Despres 32:25:41, 2. Al-Radzsi 31:27 p h., 3. Vasziljev 51:51 p h., ...Szalay Balázs, Bunkoczi László (magyar, Opel Mokka). Kamionosok: 1. Ajrat Margyejev 35:23:52, 2. Szotnyikov 11:56 p h., 3. Van den Brink (holland, Renault) 28:24 p h.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik