Salakmotor: U19-es Európa-bajnoki döntő lesz Nagyhalászban

Vágólapra másolva!
2022.09.14. 13:52
null
Nagyhalászban lesz az U19-es Eb
Címkék
Salakmotoros U19-es Európa-bajnoki döntőt rendeznek szombaton a Nagyhalász Speedway Ringen.

Számtalan rangos viadalt láthattak már a szurkolók a Nagyhalász Speedway Ringen, rendeztek SEC (Speedway Euro Championship) Challenge-et, Grand Prix-kvalifikációt, junior világbajnoki selejtezőt, páros kontinentális elődöntőt, egy valami hiányzott a listáról: egy döntő. De csak eddig! Ugyanis szeptember 17-én, szombaton 15 órától Európa-bajnoki fináléban bőgnek fel a motorok az Albók-tó partján, ekkor derül ki, melyik titán ülhet fel az ifjú vaspapucsosok trónjára. Így ezzel a derbivel újabb mérföldkőhöz érkezett a nagyhalászi salakmotorsport. Ha a Grand Prix-sorozat győztese, azaz az egyéni világbajnok a salakos világ királya, akkor az U19-es versengés első helyezettjét nyugodtan nevezhetjük a speedway hercegének, ugyanis ebből a korosztályból kerülhetnek ki pár év múlva a sportág meghatározó klasszisai.

Az Eb-döntős szereplést nem adták ingyen, három elődöntő során kvalifikálhattak a versenyzők a nyírségi fináléba. A svédországi Vetlandában, a szlovákiai Zsarnovicán és a csehországi Plzenben megrendezett selejtezőkből a legjobb öt-öt salakszóró váltott jegyet a nagyhalászi megmérettetésre, illetve hazánk a rendező jogán kapott egy szabadkártyás helyet. A közelmúltban kialakult a mezőny, így végül nyolc ország – Dánia, Lengyelország, Svédország, Lettország, Norvégia, Szlovénia, Németország és Magyarország – 16 vaspapucsosa küzd majd a dobogós helyezéskért. Érdemes megemlíteni a kvóták eloszlását: hat lengyel, három dán, két német, illetve egy-egy lett, svéd, norvég, szlovén és magyar tehetséget figyelhetünk testközelből Nagyhalászban. A lengyel salakmotorozás nemzetközi viszonylatban elfoglalt helyéről mindent elmond, hogy a mezőny több mint egyharmadát ők adják, sőt még az egyik tartalékversenyző is polák. Ilyen armadával nem is lehet más a céljuk a lengyeleknek, mint megtörni az a rossz sorozatot, ami két éve tart: 2020-ban a svéd Marcus Birkemose, míg tavaly a lett Gusts happolta el előlük a dicsőséget.

A megmérettetés egyik kulcskérdése, hogy a népes lengyel kontingensből kik lesznek képesek dobogós helyezésre váltani a papírformát. A fehér-pirosak közül az egyik legnagyobb favorit, Wiktor Przyjemski, akit már láthattak a magyar szurkolók Nagyhalászban idén, ugyanis tagja volt a páros Európa-bajnoki elődöntőben szereplő lengyel válogatottnak. Vélhetően nagy előnyt jelent majd a pályaismeret a bydgoszczi motoros számára. Przyjemski mellett a lengyel ekstraligában edződő tehetségek, a lesznói Damian Ratajczak, az ostrówi Jakub Krawczyk és Kacper Grzelak, a gorzówi Oskar Paluch, illetve az 1. ligában vitézkedő Krosno reménysége, Franciszek Karczewski száll harcba a kontinensdönőben.

Azért, hogy a lengyelek ne mehessenek biztosra, s ne fehér-piros házi döntő legyen a finálé, a legtöbbet a tavalyi U19-es Eb-győztes Francis Gusts tehet. A lett srác esélyeit növelheti, hogy az elmúlt évben éppen a Nyírségben harcolta ki a rigai döntőben való szereplés jogát. S ha már a tavalyi finálét említettük, ki kell emelnünk, hogy a nagyhalászi mezőnyből Gustson kívül a norvég Mathias Pollestad és a német Norick Blödorn szintén tagja volt a lettországi erőpróbának, azaz idén is számolni illik velük.

Kiváló ajánlólevéllel érkezik hazánkba a svéd Casper Henriksson, aki maximális pontszámmal nyerte a Vetlandában megrendezett selejtezőt. Szintén a skandináv ágról kvalifikált a dán Jesper Knudsen, akinek semmi köze a tizenegy világbajnoki címmel rendelkező Tommy Knudsenhez, viszont az elmúlt években mindent megnyert a 250 köbcentisek számára kiírt versengésekben.

Ha már a favoritokat vesszük górcső alá, nem szabad elfelejtkeznünk a német Norick Blödornról, aki tagja az SGP2, azaz az U21-es világbajnoki döntő idei mezőnyének. S hogy a másik germán srác is „partiképes”, arra bizonyíték: Eric Bachhuber nyerte a német junior bajnoki döntőt a múlt hét végén, ahol Blödorn csak a harmadik helyen végzett.

Füzesi Richárd lesz a verseny magyar szereplője
Füzesi Richárd lesz a verseny magyar szereplője

A rendező jogán Magyarország is indíthat egy versenyzőt, s a szakági döntés értelmében Füzesi Richárd kapott szabadkártyát a döntőre. Legutóbb 2019-ben volt magyar résztvevője az U19-es finálénak, akkor Fazekas Dennis jutott be a rovnói seregszemlére, ám ott nem tudott maradandót alkotni.

Nagyhalászban a szombati viadal lesz idén a negyedik világverseny, ami igencsak figyelemreméltó dolognak számít a speedway történetében. – Büszkék vagyunk rá, hogy a nemzetközi szövetségben számítanak ránk és számolnak velünk. Anno azt ígértük a szurkolóknak, hogy évről évre egyre nívósabb viadalokat hozunk Nagyhalászba, s mivel a klub és a stadion is állandóan fejlődik, így a rangos világversenyek sem maradhatnak el. Az, hogy Európa-bajnoki döntőt rendezhetünk, fontos dolog az életünkben, fogalmazhatnék úgyis: újabb mérföldkőhöz érkeztünk. Nagyon örülök, hogy egy kontinensfinálé házigazdái lehetünk, mert ez nem mindennapi dolog a honi salakmotorozásban. Már több junior világversenyt rendezhettünk, s számomra mindig különleges élményt nyújt a reménységek csatája. Azért szeretem, ha fiatalok küzdenek a pályánkon, mert mindig izgalmas csatákat vívnak, ami talán annak is tulajdonítható, hogy sokkal vakmerőbbek, mint a rutinos motorosok. A szombati döntőben olyan versenyzők indulnak, akik a jövő sztárjai lehetnek, s vannak köztük olyanok, akiket az SGP2-ből már jól ismerhetünk. A startlistát elnézve kijelenthető, rendkívül kiegyensúlyozott a mezőny, még a tartalékok is olyan kvalitásúak, ha lehetőséget kapnának, akár a dobogóért is küzdhetnének. A pálya tökéletes állapotban van, biztos vagyok benne, hogy a nézők ismét jól fognak szórakozni Nagyhalászban – nyilatkozta Albók József, a Nagyhalász Speedway Ring tulajdonosa.

Egy dolog biztosnak tűnik: hatalmas csaták és óriási izgalmak után dől majd el, hogy kinek a nyakába akasztanak érmet az U19-es Eb-döntő után.

A mezőny

Jakub Krawczyk (Lengyelország)

Damian Ratajczak (Lengyelország)

Kacper Grzelak (Lengyelország)

Wiktor Przyjemski (Lengyelország)

Franciszek Karczewski (Lengyelország)

Oskar Paluch (Lengyelország)

William Drejer (Dánia)

Jesper Knudsen (Dánia)

Nicolai Heiselberg (Dánia)

Erik Bachhuber (Németország)

Norick Blödorn (Németország)

Francis Gust (Lettország)

Mathias Pollestad (Norvégia)

Casper Henriksson (Svédország)

Anze Grmek (Szlovénia)

Füzesi Richárd (Magyarország)

Tartalékok

Antoni Mencel (Lengyelország)

Gustav Grahn (Svédország)

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik