Ralikrossz: Szabó Krisztián a világbajnoki dobogón!

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2021.10.11. 18:32
null
Szabó Krisztián első magyarként állt dobogóra a sorozatban (Fotó: Szabó Krisztián Fb-oldal)
Első magyarként állhatott dobogóra a ralikrossz-világbajnokságon Szabó Krisztián, aki a sorozat spái futamán elképesztő párharcok végén pezsgőzhetett a pódium harmadik fokán, világsztárokat maga mögé utasítva.


– Végre!

– Végre, bizony! Annyiszor voltam már negyedik, ötödik, hatodik – a dobogóról azonban mindig lemaradtam. Úgyhogy ez a harmadik hely nekem most felér egy győzelemmel – mosolygott Szabó Krisztián, aki autókrosszban két, ralikrosszban egy Európa-bajnoki címet szerzett korábban.

– Benne volt a pakliban? Érezhető volt, hogy most jön el a pillanat?
– Abszolút nem, sőt… Más helyszíneken voltam sokkal gyorsabb, sokkal kiegyensúlyozottabb, azt is megkockáztatom, hogy most nem is ment annyira a versenyzés. A vasárnapi harmadik kvalifikáció annyira rosszul sikerült, hogy kicsit le is törtem. Aztán megráztam magam, változtattam a vezetési stílusomon és az autón is, ennek köszönhetően a negyedik kvali nagyon jól sikerült, elkezdtek biztatóak lenni a köridőim. A döntő pedig... Nos, gyakran halljuk, hogy ilyen az autósport, jókor kell jó helyen lenni. Ezúttal nem feltétlenül én voltam a harmadik leggyorsabb, de jól helyezkedtem, és jól védekeztem – végül is egy világbajnokot kellett magam mögött tartani.

– Nehéz volt?
– Idegőrlő. Érdekes, hogy az utolsó körre már nagyjából kisimultak az idegeim, mert tisztában voltam vele, hogy Timmy Hansen hol tudna megelőzni, és azzal is, mit kell tennem, hogy ne sikerüljön neki. Az utolsó kanyarból konkrétan már „betolattam” magam a célba. Nagyon figyeltem, hogy ne érkezzek túl gyorsan a kanyarba, és ne is gyorsítsak ki túl hamar, nehogy helyet hagyjak neki.

– Más a vébédobogó „magaslati levegője”, mint, mondjuk, az Európa-bajnokságé?
– Nagyon jó volt ott állni és újra érezni a pezsgő ízét. Régen élhettem át legutóbb, a világbajnokságon pedig még sohasem. Meg kell mondjam, így, hogy ilyen nagy nevekkel küzdöttem meg érte, talán egy kicsit édesebb az íze, mint a korábbiaké.

– A szezonrajt előtt reménykedett ilyesmiben?
– Stabil, jó teljesítményt szerettem volna nyújtani és megnézni, mire vagyok képes Niclas Grönholm ellen, hiszen az embernek mindig a csapattársa a legnagyobb ellenfele. Nálunk sincs másként, vele is meg kell küzdenem minden hétvégén. Nem túl szerencsésen alakul neki a szezon, de amikor gyors, akkor nagyon gyors, ami azért jó, mert el tudok tőle lesni egy-két nagyon hasznos praktikát. Jóval tapasztaltabb ugyanis nálam.

– Szoros a küzdelem az élen. Úgy érzi, sűrűbb a mezőny, mint tavaly?
– Mióta három éve kivonultak a gyárak a világbajnokságról, sűrű a mezőny, mert körülbelül azonos szinten vannak a versenyzők. Aki számít, az itt van, úgyhogy bár egyre gyakrabban meg tudom őket szorongatni, még mindig úgy érzem, fel kell nőnöm hozzájuk.

– Göröngyös út vezetett a vébédobogóig, de onnan fentről nézve megérte?
– Persze! Sokszor éreztem, hogy hagyom a fenébe az egészet, de azután valahogy mégis felülkerekedett az adrenalin, a győzelem iránti vágy – szükségem van a ralikrosszra, szeretem csinálni minden jó és rossz velejárójával együtt.

– Volt nagy ünneplés a csapattal?
– Örültek, de hát ők azért finnek, az arckifejezésükből nehéz olvasni... Amennyire ki tudtam olvasni, nagyon örültek a sikeremnek. Persze annak meg nem, hogy Niclas nem jutott a döntőbe.

– Hogyan tovább?
– Bízom benne, hogy innen is van még följebb, nyilván többre vágyom. Remélem, ez a dobogós hely ad egy kis önbizalomfröccsöt és meg tudom tartani a lendületet, hiszen a hétvégén már Portugáliában versenyzünk. Ott nyertem életemben először nemzetközi ralikrosszversenyt, úgyhogy remélem, ez jó előjel. Bizakodóan nézek a hétvége elé!

A VB ÁLLÁSA 6 FORDULÓ UTÁN
World RX:
1 Timmi Hansen (svéd, Peugeot 208) 151 pont, 2. Kristofferson (svéd, Audi S1) 139, 3. K. Hansen (svéd, Peugeot 208) 136, ...5. Szabó Krisztián (magyar, Hyundai i20 108)

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik