Rali: ifj. Érdi karnyújtásnyira a 3. Európa-bajnoki címtől

TÓTH ANITATÓTH ANITA
Vágólapra másolva!
2020.11.27. 21:05
null
Ifjabb Érdi Tibor és Csökő Zoltán (Fotó: fiaerc.com)
A Kanári-szigeteken zajló idényzáró Eb-futamon ifjabb Érdi Tibor, a magyar Mitsubishi-pilóta második helyen áll az ERC2-es kategóriában – nyolc gyorsasági szakasz választja el az újabb bajnoki címtől.

 

Tizennégy pont. Ennyi kell ahhoz, hogy ifjabb Érdi Tibor harmadszor is az ERC2-es kategória Európa-bajnoka legyen – Csökő Zoltánnal pedig először. Az időjárás nem könnyíti meg a páros dolgát, hiszen körülbelül annyira kiszámítható, mint az orosz rulett: a szervizparkban húsz fok, a hegyekben meg öt, és zuhogó eső. Ember legyen a talpán, aki eltalálja az ideális gumiválasztást – nem is sikerült mindenkinek a Kanári-szigeteken zajló idényzáró Európa-bajnoki futam első körében.

„Feszült vagyok, jobban, mint amikor az első két bajnoki címért harcoltunk, talán azért, mert nem kell feltétlenül nyernünk a győzelemhez, elég célba érni” – mondta a rajt előtt ifjabb Érdi Tibor, aki a szabadedzésen az első időt autózta, a kvalifikációs szakaszon viszont felgyorsultak az Abarthok, így meg kellett elégednie a harmadik hellyel. A pontokat azonban a legvégén osztják...

„Az autónk tökéletesen működik, jó az összhang Csökő Zolival is, úgyhogy okosan építjük fel a versenyünket” – tette hozzá már péntek reggel ifj. Érdi, majd még elárulta, hogy könnyebb legyen döntéseket hozni a gumiválasztással és a beállítással kapcsolatban, a csapattagok felmennek majd a hegytetőre, hogy onnan szolgáltassanak hasznos információt a döntésekhez.

Ez minden jel szerint sikerült is, hiszen kilenc gyorsasági szakasz után (vagyis körülbelül fél távnál) Érdiék a második helyen állnak a kategóriában. Legfőbb riválisuk, Zelindo Melegari kiesett, ám Andrea Mabellini matematikailag még megelőzheti őket, ezért fontos a célba érkezés.

A történethez tartozik, hogy Érdi tavaly kategóriát váltott (egy R5-össel tette próbára a tudását), az idei kurta-furcsa évben azonban úgy döntött, leporolja szeretett Mitsubishijét, és visszatér korábbi sikerei színhelyére, az ERC2-be. Abszolút esélyesként számoltak vele, és nem is ok nélkül, hiszen Érdi jött, látott és négyből háromszor győzött – legutóbb, a Rally Hungaryn például olyan magabiztosan, hogy a zárónapon már megengedhetett magának egy kis lazaságot, nyugodtan húzgálhatta a kéziféket a kanyarokban, a rajongói kedvében járva ezzel.

De visszatérve a kanári-szigeteki versenyre: a mezőnyre szombaton még nyolc gyorsasági szakasz vár, Érdiéknek éppen ennyit kell teljesíteni ahhoz, hogy megszerezzék, amiért jöttek...

A magyar színeket képviseli a versenyen a Vogel Adrienn, Notheisz Ivett kettős is, ők az ERC3 kategóriában a nyolcadik helyről várják a folytatást.

KANÁRI-SZIGETEK RALI, AZ EB 5. FUTAMA
Abszolút sorrend 9 gyorsasági szakasz után:
1. Iván Ares, David Vázquez (spanyol, Hyundai i20 R5) 1:06:58.8, 2. Fourmaux, Jamoul (francia, Ford Fiesta R5) 7.5 másodperc hátrány, 3. Solans, Moreno (spanyol, Škoda Fabia Rally2 Evo) 9.0 mp h., ...30. ifj. Érdi Tibor, Csökő Zoltán (magyar, Mitsubishi Lancer EvoX) 7:02.0 p h., ...37. Vogel Adrienn, Notheisz Ivett (magyar, Ford Fiesta Rally4) 9:42.8 mp h.

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik