Rali: a világbajnokságon indul a Herczig, Ferencz kettős

Vágólapra másolva!
2022.12.21. 18:10
null
A kettős várhatóan magyar szurkolók előtt is tud majd versenyezni (Fotó: Skoda Rally Team Hungária)
A rali-világbajnokság WRC2 kategóriájában méreti meg magát jövőre a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős. A négyszeres magyar bajnok öt Európa-bajnoki szezon után döntött úgy: szintet lép.

 

Nagy fába vágta a fejszéjét a Herczig Norbert, Ferencz Ramón kettős: jövőre a rali-világbajnokságon indul egy Skoda Fabiával. Egyelőre öt futam – a horvát, portugál, a szardíniai, a görög, és a közép-európai – szerepel a tervek között, a páros azonban gőzerővel dolgozik azon, hogy megteremtse a hátteret további egy vagy két futamhoz. Ennek azért van jelentősége, mert a WRC2 kategóriában a nevezők maximum hét fordulóban indulhatnak, ebből a legjobb hat eredményt veszik figyelembe a szezon végén.

„Nagyon izgatott vagyok, alig várom, hogy elkezdődjön a 2023-as szezon – nyilatkozta lapunknak Herczig Norbert. – A döntés előtt jó néhány szempontot mérlegeltünk, de végül arra jutottunk, hogy itt az ideje a továbblépésnek. Ugyanúgy kezdjük a világbajnoki szereplést, mint annak idején az Európa-bajnokit: nincs rajtunk eredménykényszer, csak meg akarjuk ismerni a pályákat és a közeget. A munka még nem fejeződött be, hiszen keressük a hátteret a további versenyekhez és tesztekhez, és az autóval kapcsolatban is csak annyi biztos, hogy Skoda Fabiával indulunk. A legvalószínűbb, hogy egy Rally2-es Evo-val, de ha azt látjuk, hogy az új RS Rally2 elég gyors, megbízható és biztos az alkatrészellátása, nem elképzelhetetlen, hogy év közben váltunk az új modellre. Persze, ehhez szükséges a megfelelő támogatói háttér is.”

Ferencz Ramón tökéletesen tisztában van vele, hogy a világbajnokság navigátor-szempontból is mindenképp nagyobb kihívás, mint az ERC – már csak azért is, mert több a gyorsasági szakasz és hosszabbak a versenyek, így jobban be kell osztani az erőt és az erőforrásokat.

„Előrelépést, új kihívást, és egy újabb hosszú távú célt jelent számomra a világbajnoki szereplés – mondta Ferencz Ramón. – Az Európa-bajnokságon való szereplés kellőképpen felkészített minket, de azt is pontosan látom, hogy ez nagyságrendekkel nehezebb feladat lesz, ezért is tervezünk minimum hároméves programot.”

Herczig és Ferencz az európai versenyek mellett Mexikóba, Kenyába, Chilébe és Japánba is ellátogat a vb alatt (Fotó: Skoda Rally Team Hungária)
Herczig és Ferencz az európai versenyek mellett Mexikóba, Kenyába, Chilébe és Japánba is ellátogat a vb alatt (Fotó: Skoda Rally Team Hungária)

A páros nagyon örül, hogy a 2023-as naptárban szerepel a horvát és az új közép-európai forduló, mert így várhatóan magyar szurkolók előtt is tudnak versenyezni, ugyanakkor Herczig titokban bízik abban, hogy a szereplésük elindít egy újabb folyamatot, és azok után, hogy a Rally Hungary az idén egy év kihagyás után visszatért az ERC-sorozat programjába, hosszú távon hazánknak esetleg esélye lesz egy világbajnoki futam, vagy legalább néhány gyorsasági szakasz megrendezésére.

Az ötéves ERC-szereplésre visszatérve, ha számot vet a páros, elmondhatja, hogy mindig a top tízben végzett, s hogy háromszor felállhatott a dobogóra, ami nagyon is tisztességes eredmény.

„A világbajnokságon is mindent megteszünk majd azért, hogy méltóképp képviseljük Magyarországot, a magyar autósportot, és azokat, akiknek szívügye a rali” – ígérte Ferencz Ramón.

A 2023-as rally-világbajnokság 13 futamból áll. Az európai versenyek mellett Mexikóban, Kenyában, Chilében és Japánban rendeznek versenyt.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik