Jack Holder maximális pontszámmal nyert a cívisvárosban

 

A salakmotorozás kedvelői előre dörzsölhetik a tenyerüket, hiszen a jövő évi Grand Prix kvalifikációs sorozat egyik selejtezőjének a debreceni Perényi Pál Salakmotor Stadion ad otthont május 29-én, pünkösdhétfőn. Ezen a viadalon olyan világsztárok érkeztek a Hajdúságba, mint a 2022-ben GP-s tagsággal rendelkező ausztrál, Jack Holder, a GP-tartalék, de végül a sorozat felén, azaz öt fordulóban starthoz álló lett, Andzejs Lebedevs, a gorzówi nagydíjon szabadkártyás lengyel, Szymon Wozniak, a korábbi nagydíj-győztes dán, Michael Jepsen Jensen, az egykori GP-induló svéd, Tomas H. Jonasson, illetve az ausztrál kedvenc, Rohan Tungate. A rendkívül nívós versengést végül Holder nyerte maximális pontszámmal. Előre borítékolható, hogy jövőre is óriási harc lesz a továbbjutásért, hiszen aki el akar jutni a 2024-es GP-be, annak sikerrel kell vennie a debreceni akadályt.

Ugyancsak a cívisváros lesz a házigazdája az öt fordulóból álló flat track világbajnoki döntő egyik állomáshelyének, amit szeptember 9-én rendeznek. Ennek a szakágnak a legjobbjai már visszajáró vendégek Debrecenben, mivel a jövő évi vébédöntő immár a harmadik lesz a sorban. A magyarországi verseny mellett Olaszországban, Csehországban, Franciaországban és egy idáig még nem ismert helyszínen rendeznek fordulót.

A honi drukkerek kíváncsian várták az SGP3, azaz az U16-os világbajnokság helyszínét, ugyanis a magyar salakmotorozás legnagyobb ígérete, a 14 esztendős Lovas Zoltán ebben a sorozatban mérettetik meg. Most kiderült, hogy a 250 köbcentis motorokkal versengő ifjú titánok a svédországi Vastervikben csatáznak, ahol a július 12-ei, szerdai elődöntők legjobbjai bejutnak a pénteki fináléba.
Érdemes megjegyezni, hogy a 2023-as idényben a két világbajnoki viadal mellett még három Európa-bajnoki versenynek is otthont ad Magyarország: május 1-jén SEC-selejtező (Debrecen), június 17-én SEC Challenge (Nagyhalász), míg szeptember 2-án páros Eb-elődöntő (Nagyhalász) lesz hazánkban. Az öt világesemény megszerzése mindenképpen nagy sportdiplomáciai bravúrnak számít.

Versenynaptárak

Grand Prix-kvalifikáció
Selejtezők:

Május 27.: Zsarnovica (Szlovákia)
Május 27.: Lonigo (Olaszország)
Május 29.: Debrecen (Magyarország)
Május 29.: Abensberg (Németország)
Challenge:
Augusztus 19.: Gislaved (Svédország)

SGP2-kvalifikáció (U21)
Selejtezők:

Május 20.: Pardubice (Csehország)
Május 20.: Krsko (Szlovénia)
Május 20.: Vojens (Dánia)

SGP3-kvalifikáció (U16)
Elődöntők:

Július 12.: Vastervik (Svédország)
Július 12.: Vastervik (Svédország)

Flat track vébé-döntők
1. forduló (időpont és helyszín később lesz kijelölve)
2. forduló: szeptember 9.: Debrecen (Magyarország)
3. forduló: szeptember 16.: Boves (Olaszország)
4. forduló: szeptember 23.: Pardubice (Csehország)
5. forduló: október 7.: Morizes (Franciaország)