MotoGP: Nem kértem bocsánatot Rossitól – Márquez

nemzetisport.hu nemzetisport.hunemzetisport.hu nemzetisport.hu
Vágólapra másolva!
2019.09.15. 10:38
null
Vinales nagyon örült a pole-nak (Fotó: Kovács Nikolett)
„Sokkal inkább azt kérdeztem, hogy mi történik itt?” – kezdte Marc Márquez délutáni nyilatkozatát a szombati időmérőn történt Valentino Rossival való nézeteltérését követően  a gyorsaságimotoros-világbajnokság San Marinó-i Nagydíján. A nap témáját nyilván nem ez adta, a kvalifikációt egyébként Maverick Vinales nyerte Pol Espargaró és Fabio Quartararo előtt.

A teljes kört ugyan nem tudjuk visszanézni, de az eset ebben a videóban megtekinthető:

embed_kod=
|
nso_uj_cikk_embed
Embed kód:
mceBlockPasteEnd


És akkor nézzük, hogy miként nyilatkoztak az érintettek:

„Ez nem az én harcom – mondta Marc Márquez. – Vannak pilóták, akiknek nincs lehetőségük a bajnokságért harcolni, de mi azért harcolunk. Nem szeretnék ilyen harcokba belemenni. Időmérő edzésen egy ilyen stílusú előzés, mondjuk úgy, hogy furcsa. A legfontosabb, hogy nem történt semmi, azaz nem estem el.”

„Szintén fontos kiemelni, hogy az utolsó gyors körömre egyedül mentem ki – mielőtt még azzal jönne bárki, hogy mögötte akartam gyors kört menni –, senki sem volt a közelemben. Aztán a hátsó egyenesben utolértem Valentinót, aki várt valakire, de legalábbis lassan ment. A helyzet ugyanaz volt, mint az idén már sokszor. Én jobb köridővel álltam akkor, mint ő, tehát nem volt célom az, hogy elé menjek és meghúzzam őt.”

„Aztán elérkeztünk az utolsó körhöz, ő pedig kiment a zöldre a 6-os kanyarban, tehát tudtam, hogy azt a körét törölni fogják. Miután megelőztem, utána én is rámentem a zöldre a 11-es kanyarban, ez igaz, de ezt már csak a tévében láttam, a motoron egyáltalán nem voltam benne biztos, azt hittem, még a pályán maradtam és érvényes lesz a köröm, ezért tovább nyomtam. A 14-es kanyarhoz érve nagyon későn fékeztem, amikor a szemem sarkában megláttam egy fekete-sárga motort, olyan tempóval, amivel nem lehet bevenni azt a kanyart. Hogy mi volt az előzés célja? Nem tudom, ezt tőle kell megkérdezni. Szerencsére gyorsan reagáltam, és sikerült elkerülnöm az ütközést és az esést” – zárta sorait a spanyol.

Valentino Rossi másképp látta a történteket:

„A második gumimon voltam, és próbáltam a maximumon menni. Aztán megelőzött a gyors kanyarban, szóval időt veszítettem miatta. Utána ő kiment a zöldre, én pedig próbáltam belül maradni és megelőzni őt, mert nem tudtam, hogy lelassít-e – azt hittem, igen –, hiszen azt a körét már amúgy is törölték, de az íven maradt. Én megpróbáltam megelőzni őt féktávon, de kisodródtam, és ennyi volt a körnek. Hogy elhagytam-e a pályát a 6-os kanyarban? Amikor a motoron voltam, azt gondoltam, hogy nem, hiszen ott amúgy is mindig nagyon közel megyünk a pálya széléhez. Csak az edzés végén láttam a papíron, hogy elvették a körömet.”

Röviden tehát elmondható, hogy mindkét fél a másikat okolja, mindketten elhagyták a pályát az ominózus gyors körön, de egyikük sem volt ebben biztos, így nem is foglalkoztak vele, mentek tovább, miközben abban mindketten biztosan voltak – hiszen hátul motorozva látták – hogy a másik már érvénytelen körön van.

Miközben a fent említett két pilóta boxát az értetlenség és a düh járhatta át, addig a parc fermében egy társuk, nevezetesen Pol Espargaró szó szerint az egész világot magához ölelte, miután megszerezte a KTM első első soros indulását száraz körülmények között. „Sokkal jobb érzés a mostani időmérős helyezésem, mint az első, amit még 2014-ben szereztem. Akkor egy másik gyártónál mentem, akik hozzá voltak szokva ezekhez az eredményekhez, de most nagyon más a helyzet” – mondta a KTM-es.

Espargaró csapattársa, a szerződéséből kiengedését kérő Johann Zarco is nagyon jól teljesített, nyolcadik lett az időmérőn, de az előző futamról magával hozott három rajthelyes büntetést követően csak a 11. rajtkockából indulhat majd.

A Moto2-eseknél Fabio Di Giannantonio első pole-ját szerezte meg a középső géposztályban Álex Márquez és Augusto Fernandez előtt.

A Moto3-asoknál a félig helybélinek számító „Giappo Riccionese”, azaz japán riccionei, Szuzuki Tacuki nyerte meg az időmérőt a Marco Simoncelli nevét viselő pályán a SIC58 Squadra Corsa versenyzőjeként.

Mellőle Aron Canet várhatja a futamot – mindketten a Q1-ben harcolták ki a Q2-ben való részvétel jogát. A harmadik helyről a bajnokságban harmadik helyen álló Tony Arbolino indulhat, míg az összetett vezető Lorenzo Dalla Porta csak a 7. rajthelyet szerezte meg, de a legkisebbeknél azért ez még nem akkora dráma.

A Márquez-Rossi esetről további gondolatokat oszt meg velünk helyszínen tartózkodó kollégánk az alábbi videóban:

GYORSASÁGIMOTOROS-VB
SAN MARINÓ-I NAGYDÍJ, IDŐMÉRŐ EDZÉS
MOTOGP
1. Maverick Vinales (spanyol, Yamaha) 1:32.265
2. Pol Espargaró (spanyol, KTM) +0.295
3. Fabio Quartararo (francia, Yamaha) +0.306
4. Franco Morbidelli (olasz, Yamaha) +0.445
5. Marc Márquez (spanyol, Honda) +0.477
6. Andrea Dovizioso (olasz, Ducati) +0.773

MOTO2
1. Fabio Di Giannantonio (olasz, Speed Up) 1:37.481
2. Álex Márquez (spanyol, Kalex) +0.137
3. Augusto Fernández (spanyol, Kalex) +0.164

MOTO3
1. Szuzuki Tacuki (japán, Honda) 1:42.844
2. Arón Canet (spanyol, KTM) +0.121
3. Tony Arbolino (olasz, Honda) +0.127

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik