MotoGP: Márquez életét a légfal mentette meg

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.05.02. 10:41
null
Márquez nagyot bukott szombaton (Fotó: Kovács Nikolett)
Huszonhét bukás csak szombaton Jerezben. Legutóbb 2012-ben láthattunk ennél több esést a második edzésnapon – akkor harmincat. Az időjárás napos volt, papíron a 40 fokos aszfalthőmérséklet is ideálisnak tűnik, de a hideg szél elég volt ahhoz, hogy gyorsan visszahűtse a gumikat, illetve bizonyos kanyarokban önmagában gondot okozzon. Fabio Quartararót azonban ez sem tudta kizökkenti nyerő ritmusából, míg Marc Márquez hatalmasat bukott.

Fabio Quartararo az idén nagyon különbözik tavalyi önmagától. Bár a bajnokság ezen pontján akkor is ő állt a tabella élén, nem volt olyan összeszedett és magabiztos, mint most. Nem csak egy körön gyors, de a versenytempó alapján is ő tűnik a Spanyol Nagydíj legnagyobb esélyesének.

Franco Morbidellinek szintén nagyon erős a ritmusa, kérdés, hogy mennyire tudja félretenni egyébként jogos sérelmeit a Yamaha döntése kapcsán, hogy nem kapott újabb motort erre az évre.

A rajt, ahogy mindig, most is nagyon fontos lesz. A rajtrácson hátrébb helyet foglaló versenyzők, mint például a suzukisok abban bíznak, hogy a Ducatik kilőnek majd és ezzel egy kicsit lassítani tudják a futam elejét. Mert ha Quartararo vagy Morbidelli fordul elsőként, akkor nehéz lesz utolérni és megállítani őket.

„Nem kérdés, a stratégiánk az, hogy jobban rajtoljunk a Yamaháknál és lassítsuk őket és a ritmust az elején, így talán több hátsó gumit használnak majd el, hogy megelőzzenek minket” – mondta Pecco Bagnaia, akinek annyira szintén nem rossz a tempója, de némi tapadás még hiányzik neki a teljes boldogsághoz.

Előzések szempontjából könnyebb helyzetben lesz a mezőny, mint Portugáliában volt, ebben bízik többek között Pol Espargaró is, aki úgy érzi, végre találtak valamit, ami kedvez az ő motorozási stílusának, és hozzásegítheti egy jó versenyhez. Hogy milyen alkatrészt cseréltek Hondáján, azt nem volt hajlandó megosztani velünk.

És ha már Honda, akkor szólnunk kell Nakagami Takaakiról is, aki a futam váratlan (?) meglepetése lehet. Mindig is szerette ezt a pályát, és 24 körös gumin 1:37.9-es köridőkre volt képes szombaton.

Aleix Espargaró abban bízik, hogy ma meglehet az Aprilia első top 5-ös eredménye, de Brad Binder is ott lehet majd a mezőny elejében.

Márquez a bukása után (Fotó: Getty Images)
Márquez a bukása után (Fotó: Getty Images)

Kérdés, hogy Marc Márquez mire lesz képes a 14. helyről, főként szombati bukása után.

„Tudtuk, hogy előbb-utóbb meglesz a szezon első esése. Talán a pálya legrosszabb pontját választottam hozzá. És nem is számítottam rá. De ha nagyon akarsz egy kört, akkor nem gondolsz a kockázatra. Pénteken visszafogottabban mentem, ma támadtam” – mondta Márquez szombat kora este.

„Az esés ellenére az FP4 jól alakult, viszont az igaz, hogy a bukás hatással volt az időmérőmre, a puha első keveréket választottam. Nem azért, mert azt jobban érzem, hanem azt gondoltuk, hogy a gyors kanyarokban azon majd nagyobb biztonságban érzem magam. A kockázatvállalást szem előtt tartva választottunk gumit, nem pedig a teljesítmény alapján. Hibáztunk. Azonnal éreztem a kvalifikáción, hogy az első gumi határokat szab, és mire megálltam, már nem volt idő gumit cserélni.”

A hatalmas bukás mellett a márquezes mentések, „pillanatok” is visszatértek szombaton köszönhetően annak, hogy Marc ismét agresszívan kezdett motorozni. Ez pedig fontos a jövőt illetően, hiszen csak így tudja megérezni a motor esetleges és jelenlegi problémáit, ami meg is történt, és most már a motorbeállításokkal is elkezdtek foglalkozni. A legnagyobb hiányosságot a motor hátulja felől érzi. „Nem tudok úgy fordulni, ahogy szeretnék, nem tudok játszani a hátsó gumival, ami az egyik erősségem. Hogy felkapom a motort és csúsztatom. Mivel ez nem megy, a motor elejét terhelem” – mondta az NSO kérdésére.

Hogy mit mondott még Marc Márquez az esés kapcsán, és mik voltak a szombati nap vezető témái, arról helyszínen tartózkodó munkatársunk beszél az alábbi videóban.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik