MotoGP: Marc Márquez 2021-es szezonjának vége!

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2021.11.09. 12:42
null
Marc Márquez szezonjának vége (Fotó: Kovács Nikolett)
A Nemzeti Sport depóban szerzett információi ma reggel beigazolódtak, Marc Márqueznek ismét a látásával van gondja (kettőslátást állapítottak meg nála) másfél héttel ezelőtti, enduro edzés során elszenvedett bukását követően. Hivatalosan is megerősítették, hogy Portimaót követően a most hétvégi Valenciai Nagydíjat és a november 18-19-i hivatalos jerezi IRTA-tesztet is kihagyja.

 

A nyolcszoros világbajnokot az ág is húzza mostanában, és nem sikerül kikeverednie a 2020. júliusa óta tartó pechszériából. Pedig már épp kezdtek jobban alakulni a dolgok, Austinban hozta a „kötelezőt”, és az Emilia Romagna Nagydíjon is győzni tudott Pecco Bagnaia hibáját követően.

A válla kezdett egyre jobb állapotba kerülni, bár azt továbbra sem tudják biztosan, hogy szükség lesz-e egy újabb helyreállító műtétre a téli időszak során. A terv az volt, hogy a szezont követően néhány hét teljes pihenéssel tesztelik állapotának változását. Ez a kényszerpihenő a vártnál korábban jött el.

Mint arról öccse, Álex Márquez a múlt hétvégén beszélt, Marc enduro motorozás közben bukott és szenvedett fejsérülést. A Repsol Honda csapat sajtóközleménye múlt kedden enyhe agyrázkódásról szólt, de már akkor tudni lehetett, hogy ez nem teljesen fedi a valóságot.

Alberto Puig csapatfőnök már a hétvégén elmondta, hogy Marc következő orvosi ellenőrzése most hétfőn esedékes, és utána döntenek csak a szezon még hátralévő egy futama és azt követő teszt kapcsán.

Az elmúlt egy hétben Márquez cerverai otthonában pihent, de továbbra is rosszul érezte magát, tünetei nem múltak, és (mint az végre kiderült) problémája van a látásával. Ezért most hétfőn Sánchez Dalmau, a Barcelonai Egyetemi Kórház szemészénél járt, aki a vizsgálat során újabb kettős látást (diplopia) állapított meg.

„Balesetét követően a mai vizsgálat megerősítette, hogy a motorosnak diplopiája van, valamint a negyedik jobb ideg bénulását és a jobb felső ferdeizom érintettségét mutatta ki. Konzervatív kezelést választottunk időszakos frissítésekkel, hogy kövessük a klinikai állapot változását. Ez a negyedik jobb ideg az, ami már 2011-ben megsérült.”

A 2011-es sérülés, amire az orvos utal, azon malajziai bukás során következett be, ami abban az évben a Moto2-es címbe került Márqueznek. A fentebb említett idegek felelősek a szemgolyó forgásának bizonyos tartományáért. Tíz évvel ezelőtt a hosszú pihenés önmagában nem hozott teljes gyógyulást, így 2012 januárjában egy helyi érzéstelenítéssel és kisebb szedálással végzett műtéttel kellett segíteni a folyamatot.

A csapat mai közleményéből az is kiderült, hogy a két héttel ezelőtti szombati balesetet követően Marc először csak múlt kedden ment el orvoshoz, akkor még a szintén barcelonai Dexeus Klinikára.

„Nehéz pillanatok ezek, úgy látszik, hogy a baj csőstül jön – írta Márquez közösségi oldalain. – Sánchez Dalmaúnál tett látogatásomat követően ismét diplopiát állapítottak meg nálam, ahogy 2011-ben is. Türelmesnek kell lennünk, de ha valamit megtanultam, akkor az az, hogy pozitívan nézzek szembe a megpróbáltatásokkal. Köszönöm a támogatásotokat!”

 

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik