MotoGP: ez a rajtelsőség még a légzsákot is „felrobbantotta”

KOVÁCS NIKOLETTKOVÁCS NIKOLETT
Vágólapra másolva!
2020.09.12. 15:56
null
Maverick Vinales nyerte a Yamaha pole-ért folytatott belharcát Misanóban (Fotó: AFP)
A hullámvasút, amin Maverick Vinales már évek óta utazik, újabb magaslatra ért egyik legnagyobb mélypontja után. A spanyol yamahás rizikós taktikát választva, új körrekordot futva megnyerte a San Marinó-i Nagydíj időmérőjét. Az öröm és az ünneplés akkora volt, hogy még a légzsák is kinyílt a bőrruhájában, amikor saját mellkasára csapott.

„A határon voltam a gyors körön. Jó volt a taktikánk, sok gumit megspóroltam a hétvégén, hogy a Q2-ben tudjam használni őket. Minden körben fantasztikusan érzem magam a motoron, élvezem ezt a hétvégét, és holnap is megpróbáljuk kihozni a maximumot a motorból” – mondta Vinales, aki három gyors kört is futott az időmérőn, aminek három perccel a vége előtt nemcsak gumit, de motort is cserélt.

„Azt gondoltam, hogy ez nem jó ötlet – reagált Massimo Meregalli csapatfőnök. – Nem könnyű egyik motorról a másikra átülve azonnal megtalálni a ritmust, de szerencsére működött.”

A yamahások kimaxolták a szombatot, hiszen négy pilótájuk hozta el az első négy helyet, amire korábban még soha nem volt példa MotoGP-s időmérőn.

Nem kis változás ez a legutóbbi versenyhez képest, amikor kilencedik volt a legjobb helyezésük Valentino Rossi révén, aki a „leggyengébb” hangvillásként negyedikként zárt.

„Elég erősnek éreztem magam, hittem benne, hogy egyedül is gyors kört tudok futni és tényleg egy nagyon jó kör lett belőle, de Maverick még ennél is jobbat tudott” – nyilatkozta a második helyet megszerző Franco Morbidelli.

Csapattársa, a kvalifikáció harmadik leggyorsabbja, Fabio Quartararo már korántsem volt ennyire elégedett. „Nem volt valami csodás az önbizalmam. Elment a motor eleje a 11-es és a 14-es kanyarban is, ehhez képest meglepően jó lett a köridőm. Tavaly is harmadikként rajtoltam, meglátjuk, holnap ez mire lesz elég.”

Tavaly Marc Márqueztől kapott ki az utolsó körben a francia, a spanyol vb-címvédő továbbra sem indulhat.

A négy yamahást két ducatis követi majd a rajtrácson, Jack Miller és Pecco Bagnaia sorrendben, akik mögött a két suzukis, Álex Rins és Joan Mir zárt.

Tegnap óta ismét nagyot változtak az erőviszonyok, pénteken még négy KTM volt a top9-ben, ma délután már mind a négyen a Q1-ben küzdöttek, hogy bekerüljenek az időmérő második szakaszába. Igaz, Pol Espargaró bukott a harmadik szabadedzés végén, és ezért nem tudott javítani.

A Q1-ből végül ő és Miguel Oliveria jutott tovább. Pol Espargaró a Q2-ben ismét bukott, így a 11. és 12. helyről várják a futamot.

A Hondánál egyre kilátástalanabb a helyzet, ezúttal még az időmérő fő szakaszában sem sikerült képviseltetniük magukat.

Nakagami Takaakinak nem lesz könnyű dolga vasárnap, ha tartani akarja egyedülálló szériáját, ő az egyedüli pilóta, aki az idén eddig minden futamon a top10-ben végzett.

Csapattársa, Cal Crutchlow már reggel sem tudott motorra ülni, miután a sorozat orvosigazgatója alkalmatlannak tartotta a versenyzésre.

A két HRC-s versenyző közé Bradley Smith ékelődött be az utolsó helyeken.

Legfrissebb hírek
Ezek is érdekelhetik